Hjem > Siste nytt > Solceller om vinteren – fungerer det?

Solceller om vinteren – fungerer det?

Ann Iren Kolås Ryen
Publisert 15.01.2024, sist oppdatert 15.02.2024

Lurer du på om solcellepaneler i det hele tatt fungerer når vinteren setter inn? Her er en oversikt over hva du trenger å vite om solcellepanelers ytelse under vinterforhold.

- Fungerer solcellepaneler på vintertid?

- Ja, så lenge det kommer sollys på panelene fungerer de helt fint på vinteren. Faktisk er solcellepanelene mer effektive på dager med lave temperaturer, forteller Amanda Roland, kontaktperson for sol hos Gudbrandsdal Energi.

I de mørkeste vintermånedene (november - februar) må en likevel regne med lavere produksjonen enn resten av året fordi solen står lavere på himmelen og det er kortere soltimer.

Solceller i snø, is, kulde og nordisk klima

Solcellepanelene er konstruert for å tåle nordiske forhold og har en forventet levetid på opptil 30 år.

- Solcellepanelene vi tilbyr har gjennomgått produksjonstest fra -40°C ~ +85°C og er testet for norske forhold, inkludert snø, is, og kulde. I tillegg er de også designet for å motstå snø- og vindbelastning, forklarer Amanda.

Men hva skjer når solcellepanelene er dekket av snø?

- Panelene avgir litt varme under produksjon, og nysnø vil normalt smelte bort. Solcellepanelene har også glatt overflatebehandling som gjør at snø sklir av panelene.

Bor man i et område med mye snø, kan snøen likevel bli liggende.

- Men om det ligger snø rundt panelene, men ikke på selve panelene, kan en faktisk få dobbelt solinnstråling ved hjelp av refleksjon fra snø, opplyser hun. 


Amanda Roland er kontaktperson for sol hos GE.

Ikke fjern is og snø av solcellepanelene

Det blir ofte spurt om det går an å måke snøen fra panelene eller skrape is av dem.

- Det er ikke anbefalt å måke snø eller skrape isen av solcellepanelene da dette kan skade dem. Imidlertid har det vist seg at panelene kan produsere noe strøm selv med et tynt islag, da lyset reflekteres gjennom isen. Blir det mye is, er det bedre å la det ligge til varmere vær, forteller Roland.

- Finnes det solcellepaneler med innebygd oppvarming?

- Paneler med innebygd oppvarming betraktes ikke som økonomisk lønnsomt. Å bruke strøm for å varme opp panelene for å produsere strøm resulterer i en nesten lik ligning.

Solcelleanlegg i Norge vs. varme og solrike land

Det er en myte at solceller ikke egner seg i Norge fordi det ligger for langt nord. Norge har tilnærmet lik solinnstråling som Tyskland som er ledende innen å satse på solenergi. Det viser seg også at solcellene er mer effektive i kaldt enn i varmt vær og at lyset som reflekteres fra snøen kan også bidra til produksjon.

- En solrik vinterdag med lave temperaturer og snø rundt panelene er derfor helt ideelle forhold for å produsere din egen solenergi, sier hun.

Lønner det seg egentlig å ha solcelleanlegg?

- Ja, solcelleanlegg lønner seg for de aller fleste. Vi hjelper deg med å finne en løsning for å redusere strøminnkjøpet. Akkurat nå er prisene lave på solcelleanlegg sammenlignet med tidligere år, avslutter Amanda.

Les også: Vurderer du å investere i solcelleanlegg? Da bør du lese dette


Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?