Hjem > Siste nytt > Ny nettleie fra 1. juli

Ny nettleie fra 1. juli

Publisert 12.05.2022, sist oppdatert 25.05.2022

1. juli innføres ny nettleie, og da vil det være lurt å tenke på hvor mye strøm du bruker samtidig. Å redusere og jevne ut strømforbruket vil lønne seg.

Regjeringen støtter anbefalingen fra 29 nettselskaper og organisasjoner om endringer i nettleiemodellen. Fra 1. juli innføres ny nettleie, med mål om en bedre utnyttelse av strømnettet for å redusere behovet for nettinvesteringer. 

Ny nettleie kort oppsummert 

Det vil være ulik nettleie per kilowattime på hverdag og natt/helg. 

De som belaster strømnettet mest, vil betale noe mer i fastledd enn de som bruker lite strøm samtidig. Det skal gi en mer rettferdig fordeling av kostnadene mellom kundene. 

Dagens fastledd erstattes med et kapasitetsledd, som skal baseres på flere topper eller enkelttimer. Det vil si at det er gjennomsnittet av flere timer med høyt strømforbruk legges til grunn, noe som oppleves mer rettferdig, men også oppmuntrer det til å jevne ut forbruket og unngå forbrukstopper. 

Størstedelen av nettleien vil kreves inn gjennom det variable leddet – også kalt energileddet – og som betales per kilowattime i forbruk. Energileddet skal utgjøre minimum 50 prosent av nettselskapets inntekter. 

I opprinnelig forslag var det anbefalt at energileddet maksimalt kan utgjøre 50 prosent av nettselskapets inntekter. Olje- og Energidepartementet gjør nå en endring i teknisk forskrift, slik at inntekter fra energileddet likevel kan overgå 50 prosent frem til 1. juli 2024.

Du vil få mer detaljer om ny nettleie, priser og hva som vil gjelde for deg fra din netteier. 

Den nye nettleien skal evalueres i løpet av 2024. 

Les også: 

Huseierne: Slik blir din nye nettleie fra 1. juli 2022

Energi Norge: Grønt lys for ny nettleie fra 1. juli

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?