Hjem > Spar penger med smart elbillading

Spar penger med smart elbillading

Åsmund er storfornøyd med smartlading fra Gudbrandsdal Energi:
– Den lader når det er billigst og best

Åsmund Mæhle er over gjennomsnittet interessert i strømsparing, har eget solcellepanel på huset, og husker tilbake til sin første elbil som kun hadde en rekkevidde på ti mil. I sommer blir det Norgesferie i Teslaen, og smartlading fra Gudbrandsdal Energi er med på å holde kostnadene nede. – Stimulerende å se hvor mye penger man faktisk har spart, sier Mæhle.

Året var 2011, og Åsmund Mæhle hadde akkurat kjøpt sin første elbil.

– Det var en Mitsubishi i-MiEV, og den hadde en rekkevidde på ti-tolv mil. Den gangen lo kollegaene mine av meg i kantinen da de hørte jeg hadde fått meg elbil. I Oslo fantes det én hurtigladestasjon!

Heldigvis har mye skjedd siden da. Ladenettet har blitt bygget ut i lynfart, og Åsmund har solgt både fossilbilen og den eldre elbilen.

– Vi byttet de to bilene ut med en Tesla Model 3. Med den rekkevidden trenger vi bare én bil.

Men det er ikke bare ladenettet som har blitt oppgradert i løpet av de siste årene. Det er nemlig både penger og miljø å spare på å lade smart. Gudbrandsdal Energi har derfor lansert en tjeneste som heter smart elbillading. Den sørger for at bilen lades når prisen er lav. Siden appen kommuniserer med bilen, og ikke laderen, fungerer den også overalt.

– Det er to grunner til hvorfor det er viktig for meg å smartlade. Den ene grunnen er at jeg sparer penger – strømmen er ofte billigere på natten enn på dagen. Gjennom smartlading er det mange prosenter å hente. Den andre grunnen er at jeg er opptatt av klima og miljø. Med smartlading lades elbilen når det er overskudd på strømlinja. Det betyr at man kan lade elbilen når ikke alle andre bruker strøm. Det gjør at mange kan lade elbil uten at det fører til flere vindmøller eller monstermaster. Så du kan jo si at det er både et egoistisk perspektiv, og et miljøperspektiv som spiller inn, sier Mæhle.

Åsmund Mæhle fotografert av Anna Granqvis

Selv skal Åsmund Mæhle kjøre med elbilen til Telemark for vinsmaking i sommer. Han har to tips til andre som tar landeveien fatt med elbilen:

– Det er veldig deilig med full tank når man starter dagen. Sjekk at stedet du skal overnatte har mulighet for lading, så slipper du stoppe for å lade tidlig neste dag.

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?