Hjem > Siste nytt > Strømsparing: 12 tips til hvordan du kan spare strøm

Strømsparing: 12 tips til hvordan du kan spare strøm

Ann Iren Kolås Ryen
Publisert 14.11.2023, sist oppdatert 11.01.2024

Når minusgradene kommmer krypende, går som regel strømforbruket opp. Heldigvis finnes det både små og store grep du kan ta i hverdagen for å spare strøm.

Det norske husholdninger i snitt bruker aller mest strøm på er oppvarming av bolig, deretter oppvarming av varmtvann. Det betyr at det kan være mest å hente på å gjøre strømsparetiltak knyttet til dette, selv om alle monner drar.  

1. Senk temperaturen og steng av ubrukte rom

Ikke bruk unødvendig energi på å varme opp rom som ikke brukes og lukk dørene. Skru ned temperaturen, men ha minimum 10 grader i rom med, eller i nærheten av, vannrør for å unngå at rørene fryser på vinterstid.

2. Skru ned varmen inne

Tåler du å ha det litt kaldere inne, kan det ha stor effekt. For hver grad innetemperaturen senkes, reduseres energiforbruket til oppvarming med 3-5 prosent. Bruk gjerne termostatstyrte ovner eller smartstyrte ovner. Anbefalt innetemperatur er:

  • Oppholdsrom: 20–22 grader
  • Kjøkken: 20 grader
  • Gang/Entré: 18 grader
  • Soverom: 15 grader
  • Bad: 22–24 grader

3. Ikke slipp ut varmen

Trekker det kaldt? Unngå varmetap ved å montere tettelister rundt dører, vinduer og taklister. Dette koster deg bare noen hundrelapper og noen timer, men kan ha stor effekt på hvor mye boligen trekker.

4. Invester i varmepumpe

En varmepumpe er en mer kostbar investering enn de enkle grepen du kan ta sjøl, men som på sikt vil bidra til å kutte oppvarmingskostnadene i boligen din. Det fordi en varmepumpe er veldig energieffektiv og vil bruke vesentlig mindre strøm enn vanlige panelovner, på å varme opp boligen gjennom vinteren. 

17 kommuner i Norge gir støtte til varmepumpe. 

5. Fyr med ved

Har du vedovn, er det lurt å bruke denne mest mulig på vinterstid. Rentbrennende ovn (og tørr ved) er anbefalt for å få best utnyttelse av veden. Har du en gammel vedovn, finnes det løsninger for å gjøre den renere og øke virkningsgraden

6. Få deg sparedusj – eller dusj raskere

Et standard dusjhode bruker cirka 16 liter vann per minutt. En sparedusj bruker halvparten, og derfor en rimelig investering for å redusere varmtvannbruken.

Det er også penger å spare på å ta kortere dusjer med vanlig dusj. En dusj på 10 minutter vil koste omtrent 6 kroner med en strømpris på 1 krone per kilowattime (kWh). Dusjer du i stedet i 5 minutter, vil det koste snaue 3 kroner.

Tenk også over når du dusjer. Som GE-kunde kan du sjekke dagens strømpriser i appen, og se hva strømmen vil koste inkludert nettleie. Unngå de dyreste timene, og dusj gjerne på kvelden, da de fleste netteiere har lavere pris lavere mellom klokka 22-06.

7. Sjekk temperaturen på varmtvannstanken

Ikke ha unødvendig høy temperatur på varmtvannstanken din. Vannet bør være på omtrent 70 grader for å forhindre bakterievekst.

For spare enda mer på oppvarming av varmtvann kan du vurdere å installere SmartVVB, en enhet som styrer varmtvannsberederen din automatisk og sørger for å varme opp vannet når strømprisen er på sitt laveste.

Les også: Tore testet SmartVVB: Reduserte oppvarmingskostnader på varmtvann med cirka 30 prosent.

8. Lad elbilen smart

Lad elbilen når strømprisen er rimeligst ved hjelp av smartlading. Vår løsning Smartlading med ladeboks tar hensyn til både spot- og nettleiepriser. Det er også mulig å koble smartlading direkte mot bilen, dersom bilmodellen har støtte for det. Analyser viser at man gjennomsnittlig sparer cirka 20 prosent av kostnadene ved hjemmelading.

9. Vask smartere

Ikke ta oppvasken for hånd, bruk i stedet oppvaskmaskinen. Husk også å fylle den opp før du setter den på.

Når du vasker klær, fyll vaskemaskinen helt opp. Den bruker ikke noe mindre energi selv med mindre innhold. Vask også med så lav temperatur du kan.

Reduser bruk av tørketrommel. Det er bedre både for klærne, lommeboka og miljøet.

10. Rask lufting

Luft ut hjemme kort og effektivt. Det lønner seg å la vinduene stå på vidt gap i noen minutter i stedet for litt åpne lenge.

11. Bytt pærer – og slukk lyset

Belysning er ikke den verste energislukeren, men det er likevel noe å spare på å bytte ut den vanlige lyspæren med en LED-pære eller en sparepære. Husk ellers å slå av lys i rom du ikke oppholder deg i.

12. Skru av dingser du ikke bruker

Skru helt av ulike elektriske apparater og dingser helt av når de ikke er i bruk, og husk å trekke ut ladere ut av stikkontakten når de ikke brukes.


Ikke kunde ennå, og er litt nysgjerrig på vår strømavtale og hva vi kan tilby deg?

Ta en prat med oss! 


Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?