Nedetid i Elhub påvirker våre bestillingsskjemaer!

Nedetiden gjør at det ikke er mulig å bestille strømavtale søndag 28.04.2024 i perioden 11:00-15:00.

Hjem > Siste nytt > Skal du få eller på besøk i jula? Dette må du vite om strømsparing!

Skal du få eller på besøk i jula? Dette må du vite om strømsparing!

Gudbrandsdal Energi
Publisert 21.12.2023, sist oppdatert 22.12.2023

Tipsene som sørger for at strømregningen i januar ikke kommer som julekvelden på kjerringa.

Tusen julelys er tent, ribba står i ovnen, julemusikken triller ut av anlegget og kroppen varmer seg på en kopp med gløgg. Jula er strømhøytiden over alle høytider. Det kreves godt med oppvarming for å unngå sprettnegler når vi går rundt om en enerbærbusk. I tillegg skal vi stryke vårt tøy, vaske vårt gulv, bake sju sorter – og henge en skinnende stjerne i toppen av treet.

Strømsparetips for deg som får julebesøk

Ta imot gjestevarme

Ute er det 10 blå, og det knirker nostalgisk i snøen når du går fra oppkjørselen med favnen full av pakker. I stua til mor, derimot, er det varmt som i ei badstue, og vinduene dogger så mye at barna ikke klarer å spotte julenissens slede på kveldshimmelen.

Når vi venter gjester er mange av oss bekymret for at det skal være så kaldt i huset at den varme stemningen uteblir. Problemet er bare at vi glemmer å regne inn all varmen som oppstår fra gjestene.

Et menneske produserer omtrent 100 watt med varme; ti mennesker gir faktisk omtrent like mye varme som en panelovn. Stearinlyset ligger like bak, med sine 80 watt. Når huset er fullt av disse varmekildene, og panelovnene står på maks, er det ikke rart du må kaste dressjakka før riskremen kommer på bordet.

Det enkleste og mest effektive knepet for å spare strøm i jula er å skru ned på varmen før gjestene kommer. Da slipper du å fyre for kråka.


Ikke bruk varmepumpa som air condition

Det kan være mye strøm å spare på å trykke på én knapp. For å unngå at varmepumpa bruker energi på å kjøle ned juleselskapet må den stå på “heat” og ikke “auto”. Du bør også sørge for at varmepumpa er sjefen for oppvarmingen. Den bør stilles inn på en høyere temperatur enn panelovner og gulvvarme i rom som varmen smitter over til. Om du ikke gjør dette vil varmepumpa gi seg først, og overlate styringen til varmekilder som bruker mer strøm. Panelovner og gulvvarme gir 1 kW varmeeffekt ut pr kW strøm de bruker, mens en varmepumpe gjerne gir 3-5 kW varme per kW strøm.


Planlegg matlagingen 

Hva er vel jula uten julemat? Det stekes, kokes og bakes over en lav sko. For å unngå at strømforbruket skyter i været som en nyttårsrakett, er det smart å planlegge litt. Å tilberede flere retter samtidig, og kikke på strømprisene før du setter ribba i ovnen, er gode tips. Det kan lønne seg å steke julematen litt tidligere på dagen, før strømmen når de høyeste døgnprisene. Dette ser du enkelt i appen vår.

Et lite tips er også å langtidssteke juleribba. Det gir som regel både bedre julemat og lavere strømforbruk fordi en ovn som står på 200 grader mister mer varme til omgivelsene enn en ovn som står på 80 grader.


PS! Smart VVB varmer vannet når strømmen er rimeligst

Når det er kø i dusjen og tallerkener med ribbefett og kålrabistappe skal skylles før de går inn i oppvaskmaskinen, kan det være noen kroner å spare med dette verktøyet som enkelt monteres på eksisterende varmtvannsberedere. Dette får særlig stor effekt om du feirer jul på hytta, der du ikke får strømstøtte. Du rekker det kanskje ikke til årets julefeiring, men Smart VVB kan gjøre neste jul til en hakket billigere affære.

Strømsparetips for deg som skal på julebesøk

Det er lett å tenke at det bare er å skru av strømmen i heimen, og vipps så var pengene spart. Så enkelt er det dessverre ikke. Heldigvis finnes det noen triks og hjelpemidler som sørger for at et julestille hus ikke svir hull i lommeboka i en ellers kald januar-måned.


Trekk ut kontakten

Mange bekker små gjør en stor å – også for strømregningen. Stadig flere elektriske apparater bruker strøm også når de står i stand-by-modus. Den største juleskurken her er muligens bilde-tv-ene som lyser opp den desembermørke stua. Trekk ut kontakten på denne og andre apparater som ikke må stå i stand by-modus før du reiser hjemmefra.


Skru ned temperaturen

Romoppvarming står for i overkant av 60 prosent av strømforbruket i Norge, tidvis mer om det er bikkjekaldt ute. Skru derfor ned termostaten i alle rom før du reiser bort. Har du varmepumpe bør denne ikke slås av, men heller skrus ned. Så får du heller tre på deg de strikkesokkene du ikke ønsket deg når du er tilbake, frem til huset er varmt igjen. Vær oppmerksom på at du ikke skal skru ned temperaturen for mye i rom med vannrør, slik at du unngår at disse fryser. 


Gjør som i Hjemme Alene

Hvem skulle trodd at en juleklassiker fra 1990 kunne by på strømsparetips? Men joda: I gaten til den sjarmerende rakkerungen Kevin i Hjemme Alene, har alle andre reist på juleferie og satt timer på lysene sine. Dog ette kan du også gjøre. Kjøp tidsinnstilte stikkontakter og programmer dem til å slå seg av når du normalt ville ha lagt deg. Du unngår unødvendig bruk av lys og dekorasjoner – og det kan holde tjuvraddene unna.

Det er mulig å spare strøm i jula, uten at det går utover kosen. Den er tross alt det aller viktigste.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?