Hjem > Siste nytt > Lokale krefter med innovasjonskraft

Lokale krefter med innovasjonskraft

Ann Iren Kolås Ryen
Publisert 19.09.2023, sist oppdatert 19.09.2023

Gudbrandsdal Energis nyeste tjeneste Smartlading med ladeboks tar hensyn til både spot- og nettleiepriser, en funksjonalitet svært få tilbyr. Løsningen er utviklet i samarbeid med IT-selskapet Abaris, også fra Gudbrandsdalen.

Smartlading med ladeboks tar hensyn til både spotprisen og nettleieprisen, og gir elbil-eierne en oversikt over nettleiekostnaden som en del av besparelsen. Dette sikrer at bilene lader på de mest kostnadseffektive tidspunktene, samtidig som de blir fulladet til ønsket tidspunkt.

- I samarbeid med Abaris har vi utviklet en ny smartladeløsning, som har en funksjonalitet svært få tilbyr per i dag. Det er viktig å henge med i utviklingen og svare opp krav og forventninger til nye og innovative løsninger, som kan hjelpe kundene med å redusere både strømforbruk og -kostnader. Det er ekstra artig å kunne få til dette sammen med et annet lokalt selskap, sier leder for drift og utvikling i Gudbrandsdal Energi, Thomas Mathisen.

– Etter hva vi forstår, er vi først i Norge med å tilby denne type smartlading til kunder i hele landet. Vi har prisene til de fleste netteiere, og får stadig flere inn, som igjen betyr at enda flere kan spare penger på smartlading av elbilen, forklarer han.

- Løsningene er blant de beste i markedet

Samarbeidet med Abaris startet i 2022, og det Kvams-baserte IT-selskapet har også blant annet bidratt til utviklingen av ny app.

– Vi i Abaris er veldig fornøyd med samarbeidet vi har med Gudbrandsdal Energi. Energibransjen er et viktig segment for oss og vi har levert utviklingstjenester til det skandinaviske markedet siden vi ble etablert i 1998. Derfor er det ekstra stas at den viktigste kunden for oss i dag er et energiselskap med hovedkontor i Gudbrandsdalen. Gudbrandsdal Energi har klart å kombinere et høyt ambisjonsnivå med solid innovasjonsevne og måloppnåelse. Løsningene som kommer ut av dette samarbeidet er av de beste i markedet, forteller daglig leder i Abaris, Lars Tungen.

Noen av gutta i Abaris: Elias Lillesæter, Lukas Wijgaart-Van Dijk, André Hukkelås og daglig leder Lars Tungen. 

Smartlading av elbil reduserer i snitt ladekostnadene med 20 prosent

Ved å benytte seg av smartladingstjenesten i GE-appen flyttes strømforbruket til når strømprisen er lavest, og man sparer i gjennomsnitt cirka 20 prosent av kostnadene ved hjemmelading. 

– Dette gir store fordeler, spesielt for biler uten innebygd fjernstyringsfunksjonalitet. Fjernstyringen av ladeboksen er også sikrere og mer pålitelig, da den er spesialutviklet for dette formålet og alltid har dekning. Men dette er bare starten, nå videreutvikler vi løsningen til å styre ladeeffekten og at ladeplanen tar høyde for solproduksjon, forteller Mathisen, som legger til at målet er et system som gir Enovastøtte.

Per i dag støtter tjenesten ladere fra merker som Easee , Zaptec, Wallbox, Charge Amps, EO og EVBox.

Les mer om smartlading av elbil

Les også: Bjarte testet smartlading med ladeboks: - Gjør det enklere og billigere å eie elbil!

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?