Hjem > Siste nytt > Fører høye strømpriser til mindre bruk av hytta?

Fører høye strømpriser til mindre bruk av hytta?

Gudbrandsdal Energi
Publisert 12.03.2024, sist oppdatert 22.03.2024

Nesten halvparten lar hytta stå ubrukt grunnet høye strømpriser viser en undersøkelse fra Gudbrandsdal Energi. Slik får du brukt hytta mer uten å bekymre deg for strømregningen.

Under pandemien var renten lav og reiserestriksjonene mange. Dette førte til at det kokte i hyttemarkedet. Når vi flytter fokuset frem til i dag er bildet helt annerledes. Høyere rente på toppen av et dyrt hyttekjøp har ført til at mange synes drømmehytta har blitt dyr.

I en undersøkelse utført av Gudbrandsdal Energi i desember 2023, svarte cirka 2.500 kunder med hytte på ulike spørsmål om hvordan strømprisene påvirker dem. Svarene viser at strømprisene påvirker hytteeiere i stor grad. Nesten halvparten av de spurte (48,5 prosent) oppgir at de høye strømprisene har ført til at de i stor, eller svært stor grad bruker hytta mindre. 

Faktisk oppgir 17 prosent at de har vurdert å selge hytta som en følge av høye strømpriser.

Mange ønsker å investere i strømspareverktøy på hytta

Som en del av løsningen for å redusere strømutgiftene på hytta, kan det derfor være nyttig å innføre noen sparetiltak. Spesielt med tanke på fraværet av strømstøtte på hytter, vil tiltakene få en større innvirkning på strømregningen sammenlignet med hjemme.

Undersøkelsen viser at det er stor investeringsvilje blant hytteeiere når det gjelder å investere i strømspareverktøy på hytta, for å spare penger på sikt. Over halvparten (56 prosent) svarer at de i stor eller svært stor grad er villige til dette, noe som bør legge grunnlaget for mer energieffektive hyttegrender.

Vi i Gudbrandsdal Energi er opptatt av å tilby effektive løsninger som gjør det enkelt for kundene våre å spare på strømmen. Her er våre tips til å få ned strømregningen så man får brukt hytta mer.

Ut med panelovnen - isoler taket

I vår undersøkelse svarer 48 prosent at panelovner er deres primære oppvarmingskilde på hytta. Denne ligger klart foran andre oppvarmingskilder som varmekabler, varmepumpe og vedovn.

Et eksempel på hva man kan gjøre er å erstatte primæroppvarmingen med varmepumpe. Disse bruker mindre energi til å produsere samme varme som panelovner, noe som gjør dem mer energieffektive.

Forsvinner snøen fra taket når hytta er i bruk, eller vokser det istapper fra takrenner og takutsikk? Da er sjansen stor for at hytta lekker mye varme ut gjennom taket. Heldigvis er dette forholdsvis rimelig å gjøre noe med dersom hytta har kaldloft - rull ut mer isolasjon, eller vurder innblåsing dersom det er bilvei helt fram.


De som bruker appen sparer mer

Kundene i Gudbrandsdal Energi har tilgang til én av markedets beste apper for å monitorere og effektivisere energibruken. 27 prosent av de spurte i undersøkelsen oppgir at de i liten eller svært liten grad bruker appen for å følge med på strømforbruket, -priser og -kostnader. 

Dette betyr at mange hytteeiere ved bevisst bruk av denne har et sparepotensiale som vil gjøre det enklere å beholde hytta. Vi vet av egne tall at de som bruker appen sparer mer strøm, og derfor også penger og ressurser, enn de som ikke gjør det.



Bedre styring av varmtvannet

SmartVVB – en boks som elektrikeren enkelt kobler inn foran eksisterende varmtvannsbereder, og som varmer vannet når strømprisen er lavest. Samtidig sørger den for at vannet aldri blir så kaldt at det er fare for frost eller bakterievekst, og kan spare hytteeiere for mye penger. Denne kan du snart styre i appen til Gudbrandsdal Energi, og kan spare deg for mange penger på en hytte hvor dusjen i stor grad står ubrukt. SmartVVB egner seg spesielt godt på hytter fordi berederen ofte står og varmer vann som ikke blir brukt.

Les også: Ekteparet fikk SmartVVB på hytta: - Nå installerer vi det hjemme også


Ikke kunde ennå, og er litt nysgjerrig på vår strømavtale og hva vi kan tilby deg?

Ta en prat med oss!

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?