Hjem > Siste nytt > Gjør boligen din klar for vinteren med disse enkle og rimelige tipsene!

Gjør boligen din klar for vinteren med disse enkle og rimelige tipsene!

Gudbrandsdal Energi
Publisert 22.08.2023, sist oppdatert 22.08.2023

Ifølge en undersøkelse fra SINTEF går hele 64% av det norske strømforbruket til romoppvarming. Det betyr at det er mye strøm å spare på bedre isolasjon. Særlig i vintermånedene. Her får du noen enkle og rimelige tips til hvordan du kan gjøre boligen din klar for de kalde månedene.

1. Oppgrader tetningslistene

Å skifte tetningslister på vinduer og dører som trekker er ofte en svært god investering. Tetningslister får du kjøpt i byggevarebutikker og i butikker som Clas Ohlson og Jernia. Mål opp karmene og kjøp nye lister. De fleste tetningslister er selvklebende, så å skifte lister klarer du enkelt selv. Dette koster deg bare noen hundrelapper og noen timer, men kan ha stor effekt på hvor mye boligen trekker.

2. Rull’n ut på loftet

De fleste boliger med loft har enten lite eller ikke noe isolasjon på loftet. På eldre boliger fører dette ofte til et stort varmetap gjennom taket, fordi også isolasjonen mellom øverste etasje og loftet er mangelfull. Nå er det mulig å kjøpe isolasjonsmatter som du selv legger ut på gulvet på loftet. Disse krever ikke at du legge de inn i gulvet, men rulles bare ut på toppen. Disse er med på å forhindre varmetap fra etasjen under. PS. Disse kan selvfølgelig også brukes for å forhindre kulde fra kalde gulv, for eksempel i eldre kjellere.

3. Tett smålekkasjer

Små hull kan gi store varmetap på de kaldeste dagene. Gjennomsøk boligen din etter kriker og kroker hvor kald luft kan komme inn, for eksempel ved rør og kabler som kommer inn i vegger eller gulv. Ofte er det større glipper rundt disse enn det bør være. Disse tetter du med tetningsmasse som du enkelt påfører selv.

4. Sett opp isolerende vindusfilm

Vindusfilm er kanskje ikke det mest kjente produktet, men det er i ferd med å bli stadig mer vanlig, også i Norge. Vindusfilm fungerer som et ekstra luftisolerende lag og hindrer kald luft i å slippe gjennom vinduet. Et ekstra pluss er at filmen også motvirker kondens. Vindusfilm påfører du enkelt selv. Det eneste du trenger er selve filmen og en hårføner.

5. Skap ekstra isolasjon til kalde vinduer med gardiner

Det høres kanskje for enkelt ut til å være sant, og det er ikke her du sparer mest strøm, men gardiner gir faktisk et ekstra lag med isolasjon. Tykke gardiner fungerer som et skjold mellom den kalde luften utenfra og den varme luften inne. Gå gjerne for noen ekstra tykke gardiner, for eksempel i ull, eller plisségardiner som lager egne luftlommer for best mulig effekt.

Lykke til med oppgraderingene!

Les også: Få med barna: slik gjør du strømsparing til en lek

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?