Hjem > Siste nytt > Tore testet SmartVVB: Kuttet oppvarmingskostnadene på varmtvann med cirka 30 prosent

Tore testet SmartVVB: Kuttet oppvarmingskostnadene på varmtvann med cirka 30 prosent

Gudbrandsdal Energi
Publisert 25.10.2023, sist oppdatert 10.01.2024

Etter at Tore Tagestad fikk installert SmartVVB i boligen sin, har han redusert oppvarmingskostnadene på varmtvann med cirka 30 prosent. – Dette skal jeg ha på hytta også, sier han.

Tore Tagestad bor på Hundorp sammen med kona. De har hatt Gudbrandsdal Energi som strømleverandør siden midten av 80-tallet, og de siste årene har Tagestad hatt en økende interesse for strømsparing. Derfor var det lett for han å si ja da Gudbrandsdal Energi spurte om han ville være testperson for deres nye produkt SmartVVB, som blant annet tidsstyrer varmtvannsberederen.

En ivrig bruker av appen

Da han og familien hans flyttet inn i huset de nå bor i på midten av på 80-tallet var ikke strømsparing et stort tema. De valgte Gudbrandsdal Energi som strømleverandør på grunn av den lokale tilknytningen. Siden den gang har mye skjedd med både strømmarkedet, prisene og Gudbrandsdal Energi. Likevel ser ikke Tore og kona noen grunn til å bytte leverandør.

– Etter mindre prissvingninger ser jeg ingen grunn til å bytte leverandør, så lenge Gudbrandsdal Energi tilbyr de tjenestene jeg trenger og gir tilbake til lokalsamfunnet, sier Tagestad.

Her er han lik mange av de andre på sin alder. Ifølge SIFO-rapporten «Bærekraftig energiforbruk: Forbrukermobilitet og -fleksibilitet i strømmarkedet» fra 2022, peker en økende andel av de godt voksne strømkundene på at det er mer penger å spare på energisparing enn å bytte strømavtale, og her er Tagestad langt fremme.

– Da daglig leder Marius Røed Sveipe i Gudbrandsdal Energi, ringte og spurte om jeg ville være pilotkunde for SmartVVB tenkte jeg med en gang at dette hørtes spennende ut. Jeg er en ivrig bruker av appen for å spare strøm, og er tilhenger av alle verktøy som hjelper meg med å senke strømforbruket, forteller han.

Kuttet kostnadene med 30 prosent – for større familier er det mer å spare

Da han fikk SmartVVB installert i eneboligen var han spent på hvor mye han kom til å spare. Som en som allerede hadde et lavt forbruk, var han rett og slett usikker på hvor mye mer det var å spare. Det skulle vise seg å være mer enn han hadde trodd.


– Vi er en husstand med to voksne, og vi har kuttet i kostnadene på varmtvann med cirka 30 prosent. Jeg har jo flere venner som har tenåringer i hus som dusjer lenge, de kan jo virkelig spare både strøm og penger om de installerer dette, sier han og utdyper om de videre planene han har, etter å ha tatt i bruk SmartVVB fra Gudbrandsdal Energi.

– Vi har også en hytte, og der får man ikke strømstøtte, så der ville det egentlig vært enda mer aktuelt med SmartVVB. Nå som jeg har fått testet det ut hjemme, er jeg sikker på at jeg skal ha det på hytta også når det blir lansert. Enkelt å bruke

Da Tagestad var pilotkunde for SmartVVB var det interessant for Gudbrandsdal Energi å få tilbakemeldinger på hvordan produktet fungerte, men ifølge han var det overraskende lite å utsette på det. 

– Det er veldig lettvint og enkelt å sette i gang, så har du det du trenger der. Gudbrandsdal Energi har snakket om å utvikle flere funksjoner, men jeg synes egentlig man allerede har det man trenger: Strømprisen for hele døgnet, når den slår inn for å varme vannet, og temperaturen. Så får man en oversikt over forbruket, og mer enn det trenger jeg egentlig ikke.

Et effektivt spareverktøy

Nå er strømprisene lavere enn på veldig lenge, men det er uansett veldig viktig at vi klarer å holde på de gode vanene vi har lagt til oss da strømmen var dyr. Strøm er en begrenset ressurs, som vi må jobbe for å fordele på en best mulig måte.

– Jeg har hatt varmepumpe lenge, og bruker bare den og ved for å fyre. Nå har jeg elbil også, og da er jeg bevisst på når på døgnet jeg lader den opp mot strømprisene. Så bruker jeg appen til å følge med på at jeg ikke går over effektleddet. Nå er jeg pensjonist og har tid til dette, men takket være tjenester som SmartVVB kan flere kutte i strømforbruket på en enkel og effektiv måte, avslutter Tagestad.


Dette er SmartVVB: 

  • SmartVVB henter timepriser og planlegger automatisk når varmtvannsberederen skal starte de neste 24 timene.
  • Den har en sensor som følger med på at temperaturen på vannet alltid er høy nok til å forebygge risiko for legionella, og sørge for at du har varmt vann klart til bruk.
  • SmartVVB måler vanntemperatur og strømforbruk, slik at du kan følge med på beregnet forbruk av varmtvann og daglig kostnadsbesparelse.
  • SmartVVB vil kreve montering av elektriker, og vil deretter utnytte de billigste timene uten at du trenger å gjøre noe. 
  • Produktet er testet av Nemko, som betyr at det har vært gjennom omfattende tester for å sikre at det er trygt å installere og bruke.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?