Hjem > Siste nytt > Slik holder du nettleien lavest mulig: 5 nyttige tips

Slik holder du nettleien lavest mulig: 5 nyttige tips

Ann Iren Kolås Ryen
Publisert 05.10.2023, sist oppdatert 14.12.2023

Med dagens nettleiemodell er det lurt å spre strømforbruket utover døgnet, fremfor å ha høye forbrukstopper der du bruker mye strøm på en gang. Her er 5 ting du kan gjøre for å holde nettleien lavest mulig.

1. Bruk strømkrevende apparater etter hverandre, ikke samtidig

Unngå å lage middag, vaske klær og lade elbilen samtidig. Disse apparatene trekker mye strøm på én gang. Bruker du alle samtidig vil det resultere i en forbrukstopp og du kan fort havne på et høyere pristrinn enn nødvendig.

Tips! Følg med på forbruket ditt og se på effekttoppene i appen. Tenk etter hva du gjorde i periodene med høyt strømforbruk. Er det noe av forbruket som kan spres utover døgnet?


2. Lad elbilen saktere – og på natten

Lade elbilen med godkjent ladeløsning kan du trygt gjøre på natten. Juster også ladestrømmen slik at bilen lades saktere for å unngå en unødvendig høy effekttopp.

Smartlading med ladeboks fra Gudbrandsdal Energi tar høyde både for strøm- og nettleiepriser for å sikre at bilen lades når det er absolutt rimeligst for forbrukeren. Les mer om hvordan du kan komme i gang med smartlading her.


3. Installer Puls – og få varsling ved unormalt høy strømbruk

Puls er en enhet som monteres i HAN-porten i sikringsskapet og som gir deg sanntidsmåling av strømforbruket. Det gjør det enklere for deg å forstå hva som trekker mye strøm, og kan hjelpe deg å optimalisere bruken av elektriske apparater.

Med Puls fra Gudbrandsdal Energi kan du også få varsel når du bruker for mye strøm samtidig, slik at du har muligheten til å justere strømforbruket og dermed kan unngå å havne på et dyrere pristrinn.


4. Reduser strømforbruket generelt

Bruker du mindre strøm vil også nettleien reduseres. Energileddet betales per kilowattime i forbruk. Her er to artikler med gode tips til hvordan du kan spare strøm:


5. Dusj om kvelden

Reduser behovet for oppvarming av varmtvann til perioden energileddet er lavest. Du fordeler samtidig strømbruken mer utover døgnet.

Husk brannsikkerhet!

Det kan være fristende å sette på vaskemaskin og oppvaskmaskin om natta da energileddet er rimeligst. Disse tingene kan være brannfeller og anbefales derfor ikke i bruk uten tilsyn eller når en sover. Det koster uansett veldig lite å bruke disse apparatene, selv når strømmen er på sitt dyreste. Det samme gjelder for lading av småelektronikk, som mobiltelefoner, pc’er osv.

Nettleie kort forklart

  • Nettleie er det du betaler for å få strømmen inn i boligen din. Den består av to hoveddeler; et energiledd og et kapasitetsledd. I tillegg kommer offentlig avgifter.
  • Energileddet tar utgangspunkt i når på døgnet du bruker strøm, og betales per kilowattime du bruker. Det er prisforskjell mellom dagtid og natt/helg, der sistnevnte har lavere pris. Noen netteiere har også forskjellig pris sommer og vinter.
  • Kapasitetsleddet, også gjerne kalt for fastledd eller effektledd, er knyttet til hvor mye strøm du bruker på en gang, altså hvor mye kapasitet i nettet du trenger. Effekttoppene brukes til å bestemme hvilket kapasitetsledd (pristrinn) du havner på. Bruker du mye strøm samtidig vil du fort havne på et høyere – og dermed dyrere – kapasitetsledd, enn om du klarer å fordele strømbruken og ha et jevnere forbruk.
  • Netteierne har ulik praksis og priser når det gjelder beregning av nettleien. Ønsker du å vite mer hva som gjelder for deg, ber vi deg kontakte din netteier.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?