Hjem > Siste nytt > Få med barna: Slik gjør du strømsparing til en lek

Få med barna: Slik gjør du strømsparing til en lek

Ann Iren Kolås Ryen
Publisert 02.06.2023, sist oppdatert 02.06.2023

Barn kan få mye glede av å bli gode strømsparere – i tillegg kan det virkelig gi utslag på strømregningen å ha én eller flere små strømsparere i hus. Her får du fem tips til hvordan du kan gjøre strømsparing sammen med barna til en morsom familieaktivitet.

Strømsparing på barnas premisser

Strømsparing kan fort bli abstrakt for barn. De lærer om det, og at det er viktig å ta vare på ressursene, men det er vanskelig for barn å forstå de gode tingene som kommer av å spare på strømmen. Derfor er lek en smart måte å involvere barna i strømsparing på. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser, men i denne artikkelen får du fem konkrete tips til hvordan du gjør strømsparingen til en lek for hele familien.

1. Alt er morsommere i mørket

Å gjøre strømsparing til en lek trenger ikke være vanskelig eller kreve mye planlegging – å mørklegge huset er det perfekt eksempel på dette. Belysning er riktignok ikke det som trekker mest strøm i norske husholdninger, men å skru av alt lyset er et veldig forståelig strømsparegrep for barna fordi det er så konkret. Benytt anledningen til å ha camping i stua, gå på do med lommelykt og lese høyt for barna i lyset fra stearinlys i stedet for lamper. Dette er stemningsfullt for hele familien.

2. Gå på strømsparejakt

De fleste har kilder hjemme som står og trekker strøm uten at de tenker over det. Det er et perfekt utgangspunkt for en morsom lek med barna. Arranger en strømsparejakt, hvor barna får finne alle de skjulte strømtyvene hjemme. Det høres enkelt ut, men de fleste vil nok oppdage at barna stiller noen spørsmål til hva man bruker strøm på som man ikke har tenkt på selv. Barn er ofte mer kreative og kan finne strømtyver voksne overser.

Alle som er kunder hos Gudbrandsdal Energi kan bruke appen for å få innsikt i sitt eget strømforbruk. Ved å benytte seg av Puls vil man også kunne få sanntidsmålinger av strømforbruket. Da kan barna involveres ved at de får skru av ulike elektriske apparater i huset og se effekten dette har på strømforbruket i appen.


Oversikten over strømforbruket i appen kan gi barn et forståelig bilde av strømbruken.


3. Dusj ferdig i løpet av en sang (eller to)

Oppvarming av boligen og vann er det norske husholdninger bruker mest strøm på. Å redusere bruken av varmtvann, som for eksempel ved å dusje kortere, kan derfor være effektiv metode for å spare strøm. Så neste gang det skal dusjes, sett på barnets (eller din egen) favorittsang, og se om dere rekker å dusje ferdig før musikken stilner. Det går også an å lage en liten spilleliste, dersom det blir vel ambisiøst å bli ferdig i løpet av en sang.

4. Spill strømsparebingo

Lag bingokort hvor man har ulike strømsparende tiltak på kortet og gi barna et nytt bingokort hver dag. På kortet kan du ha ting som å skru av lyset når man går ut av et rom, skru av data og TV som ikke brukes, ha på seg ullsokker for å spare oppvarming og lignende. Hver dag blir det en ny liten kamp for å få bingo.

5. Flinke strømsparere fortjener premier

Husk at det er viktig å gi ros og belønninger for barnas innsats i strømspareleker. Dette vil oppmuntre dem til å fortsette å engasjere seg i energibesparende aktiviteter og utvikle gode vaner for fremtiden.

Å utdanne gode strømsparere er både en kortsiktig og langsiktig investering

Det aller viktigste med å involvere barna i strømsparing er å forberede dem på den fremtiden de selv skal leve i, og hjelpe dem med å ta vare på planeten. Men med flinke strømsparere i hus skal du ikke se bort fra at det også synes på strømregningen. Sånn prisene er nå er det faktisk ikke så mye som skal til for å spare noen kroner. Hvem vet, kanskje du har en supersparer i hus?


I appen kan man også se utviklingen av eget forbruk. 

Strømforbruket sammenlignes også mot lignende hjem. Analysen baseres på hustype, størrelse på bolig samt primær oppvarming. For enda mer innsikt kan man se på forbruksanalysen.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?