Hjem > Siste nytt > Avdekket varmetap: – Jeg fant lekkasjer rundt et stuevindu hvor det var både kulde og råte.

Avdekket varmetap: – Jeg fant lekkasjer rundt et stuevindu hvor det var både kulde og råte.

Gudbrandsdal Energi
Publisert 03.11.2023, sist oppdatert 09.11.2023

Gudbrandsdal Energi har siden 2021 tilbudt utlån av termisk kamera til kundene sine. Én av de som var tidlig ute med å teste dette var Svein Solberg som brukte kameraet til å utforske sin egen bolig fra 1989. Han oppdaget avgjørende varmetap som kan spare han for store summer i oppvarming hvert år.

– Meldte meg kjapt på

Svein jobber som driftssjef på et stort bygg, og kjente til termiske kameraer fra jobben. Der hadde han flere ganger sett det bli brukt for å avdekke avvik på isolasjon eller elektriske anlegg. Formålet med kameraet til privat bruk er å avdekke energilekkasjer som kan tettes, og bidra til å spare strøm på oppvarming. Han var derfor raskt ute med å melde interesse for å låne termisk kamera da Gudbrandsdal Energi lanserte utlånsordningen sin.

– Siden jeg kjente til det fra jobben syntes jeg det virket morsomt å prøve det hjemme for å kartlegge huset. Da jeg hørte om tilbudet, var jeg kjapt ute til å melde meg på, forteller Svein som ikke legger skjul på en viss interesse for teknologi og gadgets.

– Jeg synes teknologi er litt morsomt, og så hadde jeg en viss formening om hvor energitapet i huset var, så da var det spennende å se om det stemte, sier han.

Fant betydelig lekkasje

Da Svein skulle undersøke sin egen bolig hadde han brukt litt tid før kameraet kom til å forberede seg. Han visste derfor hvor i boligen han skulle lete etter lekkasjer, og hvordan han skulle lese resultatene på bildene. Han forteller at det da bare var å laste ned den tilhørende appen og sette i gang. Han gikk over hele huset med kameraet og fant en betydelig lekkasje rundt et vindu.

– Jeg fant lekkasjer rundt et stuevindu hvor det var både kulde og råte. Det førte til at jeg valgte å bytte ut hele vinduet med et nytt, moderne vindu som isolerer bedre og sørger for mindre varmetap. Selv om jeg mistenkte at dette vinduet burde byttes var det veldig fint å få en bekreftelse fra kameraet, sier Svein.

Flere bruksområder

Kameraet kan brukes til mer enn å avdekke energilekkasjer. Svein brukte også kameraet til å kontrollere elektriske anlegg i boligen, noe han vil anbefale flere å gjøre.

– Vi har brukt termisk kamera til å ta bilde av elektriske anlegg på jobben for å avdekke eventuelle feil. Det valgte jeg å også gjøre hjemme. Derfor tok jeg et bilde av sikringsskapet hvor det viste seg at den ene sikringen var varmere enn den skulle være, forteller han.

Sikringen som fremstod normal for det blotte øyet var rødglødende på det termiske kameraet. Svein tok derfor kontakt med en elektriker som kom for å gjøre en kontroll og valgte å skifte sikringen.

Videre tok Svein bilde av varmefoilen i boligen for å kontrollere at den fungerte som den skulle, noe han også oppfordrer andre til å gjøre for å avdekke eventuelle feil.



Bilde Svein tok av sikringsskapet sitt, som viser den varme sikringen. 

Et verktøy alle kan bruke

Selv om Svein selv kjente litt til bruken av termiske kamera fra jobben er han ikke i tvil om at dette er et verktøy alle kan bruke. Han har likevel noen tips til de som ikke har noen erfaring med å bruke verktøyet til hvordan de kan forberede seg best mulig.

– Sett deg litt inn i hvordan kameraet fungerer før du begynner å bruke det. Les deg opp på hva du skal se etter når du bruker det. Tenk også gjennom på forhånd hva du ser etter, om du har noen steder i boligen du tror du har energilekkasjer, råder Svein.

En billig forsikring

Svein er ikke i tvil om at han vil anbefale termisk kamera til andre.

– Jeg vil anbefale folk å teste fordi det kan avdekke energilekkasjer, og man kan finne feil på elektriske anlegg. På den måten kan man både gjøre innsparinger på strøm, og man kan finne feil som kan lede til skader eller i verste fall brann. Da er prisen man betaler for å låne kameraet en billig forsikring, avslutter Svein.

Ønsker du å leie termisk kamera?

Les mer om kameraet og hvordan du går fram for å teste termisk kamera, her.

Slik fungerer termisk kamera

  • Termisk kamera er et varmesøkende kamera (også kalt varmekamera, termografisk kamera, infrarødt kamera eller termograf).
  • Kameraet danner bilder ved å bruke infrarød stråling, på samme måte som et vanlig kamera danner bilde ved å bruke synlig lys.
  • Den infrarøde strålingen skaper et varmekart som gjør det mulig å kartlegge varme og kulde i rom og på materialer.
  • Disse egenskapene gjør termisk kamera velegnet for å finne energilekkasjer og svikt i elektriske anlegg i bygg og boliger.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?