Hjem > Ofte stilte spørsmål > Strømavtaler

Ofte stilte spørsmål

Gudbrandsdal Energi ønsker å hjelpe sine kunder med lett tilgjengelige svar på alle spørsmål de måtte ha om strøm, både generelt og i forhold til sitt kundeforhold. Er det noe du savner i denne oversikten, send gjerne dette på en e-post til marked@ge.no.

Strømavtaler


Er det bruddgebyr på fastprisavtaler?

Avtale på fastpris strømleveranse innebærer en gjensidig forpliktelse og kan ikke sies opp i avtaleperioden med mindre kunden ønsker å kjøpe seg fri. Kunden kan kjøpe seg fri fra avtalen ved å dekke Gudbrandsdal Energi sitt tap som følge av at avtalt levering ikke fullføres. Erstatningen beregnes ved å legge til grunn differansen mellom den avtalte fastprisen og et gjennomsnitt av fremtidsprisen på gjenværende fastprisperiode (futureskontrakt) i kundens aktuelle leveringsområde.


Hva bør jeg velge?

Det er vanskelig å anbefale hva du bør velge i og med at folk har forskjellige preferanser. Historisk sett er en spotprisavtale rimeligst over tid. Med variabel pris eller fastpris har du en mer forutsigbar pris, men disse avtalene kommer som regel noe dyrere ut over tid.


Hva er fastpris?

Med en fastprisavtale binder du deg til en gitt periode der du betaler en fast pris per kilowattime. Det vil si at du betaler samme pris i denne perioden og har en forutsigbar avtale. Du blir varslet når fastprisperioden nærmer seg slutten og du står da fritt til å velge hvilken avtale du ønsker.


Hva er spotpris?

Spotprisavtaler følger prisen i strømmarkedet, time for time, i takt med tilbud og etterspørsel. Selve prisen settes på kraftbørsen Nordpool. Denne er lik for alle strømleverandører.  

Med en spotprisavtale betaler du den timeprisen som gjelder når du bruker strømmen. Dersom du ikke har timesmåler brukes beregnede timesverdier fra din netteier. 

Les mer om spotpris og se timepriser her: https://www.ge.no/no/spotpris-i-dag 


Hva er variabel pris?

Variabel pris, ofte kalt variabel strømavtale, er en forvaltningsavtale der vi kjøper inn krafta på forhånd. Målsetting er å handle den billigst mulig. Strømprisen settes da med utgangspunkt i markedsprisene i terminmarkedet (Nasdaq). Den gjelder for minimum fire uker*, da prisendringer alltid skal varsles 30 dager* i forveien.

En variabel strømavtale varierer derfor ikke like mye i pris som en spotprisavtale, men er likevel mindre fast enn en fastprisavtale. Med en variabel strømavtale betaler du samme pris for strømmen uansett når på døgnet du bruker den.

* Fram til 1. november 2022 var varslingsfristen på 14 dager. Da ble Prisopplysningsforskriften endret, med blant annet krav om at prisendringer nå skal varsles 30 dager i forveien. 

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?