19.01.2015

Vismannsgruppe legger fram råd om nordområdene

Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Statsminister Erna Solberg (H) er åpen for et bredere og dypere samarbeid med Sverige og Finland i nord. Tirsdag får hun gode råd fra en vismannsgruppe i Tromsø.

Nordområdekonferansen Arctic Frontiers arrangeres denne uken for niende gang i Tromsø med klima og energi som hovedtema. Konferansen karakteriseres som den viktigste norske arenaen for nordområdene – en arena der politikere, forskere og næringsliv har en felles møteplass.

Finsk offensiv

I år bruker Finland konferansearenaen på universitetet i Tromsø til en offensiv overfor Norge. I april i fjor tok den daværende finske statsministeren Jyrki Katainen initiativ til å få utredet nye utviklingsmuligheter for svensk-finsk-norsk næringsliv i nord.

– Dette var et godt initiativ. Det er alltid godt å la seg utfordre av andre til å se på nye måter å tenke samarbeid på. De tre landene har et godt samarbeid fra før, men vi har kanskje ikke hatt et så fordypet samarbeid rundt det som skjer mellom de tre landene når det gjelder utviklingen i nord, sier statsminister Erna Solberg til NTB.

Fire samarbeidsområder

Sammen med Katainens etterfølger, Alexander Stubb og den svenske samarbeidsministeren Kristina Persson mottar hun tirsdag anbefalingene fra vismannsgruppen som ble satt ned i april i fjor.

– Vi vil presentere fire områder for utvikling av næringsliv og noen redskaper for å lette samarbeidet i nord mellom de tre landene, sier universitetsrektor Anne Husebekk ved UiT Norges Arktiske Universitet. Sammen med lederen for det finske handelskammeret, Risto Pintilä og fylkesmann i Västerbotten, Magdalena Andersson, utgjør Husebekk vismannsgruppen som gir råd.

Viktige områder

Ifølge Husebekk handler det om utnyttelse av gass, utvikling av bergverksindustri, turisme og klimateknologi, i utgangspunktet i is, men også teknologi som er til nytte for utvikling av infrastruktur i arktiske strøk.

– Vismannsgruppen har arbeidet et knapt år med gode ideer. Så vil vi kunne plukke hva det er lettest å jobbe videre med. Vi skal ikke lage nye samarbeidsstrukturer etter dette. Men dette blir en viktig påpekning av områder vi kan samarbeide mer på. Vi har en ja-holdning til nye næringer og for oss er det viktig å kunne dra nytte av den kompetanse og kunnskap som også finnes i våre naboland, sier Solberg til NTB.

Arktiske utfordringer

Det er imidlertid utenriksminister Børge Brende (H) som åpner konferansen mandag sammen med prins Albert II av Monaco og den singaporske innenriksministeren Sam Tam.

Sammen med USAs spesialutsending for Arktis, Robert Papp og den canadiske lederen av Arktisk Råds embetsmannsgruppe, Vincent Rigby, diskuterer Brende og Papp Arktis i en internasjonal sammenheng på åpningsdagen.

Ikke Russland-plattform

Styreleder Salve Dahle i Arctic Frontiers sier seg fornøyd med oppslutningen om konferansen som i år har større asiatisk deltakelse enn noen gang. Men det er en ting han savner.

– Den spente internasjonale situasjonen med vestlige sanksjoner mot Russland gjør at vi i år nesten ikke ser spor av det som har vært konferansens varemerke, nemlig Arctic Frontiers som kanskje den viktigste arena for samarbeid og felles industriprosjekter mot Russland, sier Dahle.

Han er derfor spent på hva den markante polarhelten Arthur Tsjilingarov, Putins spesialutsending til Arktis, sier når han runder av hovedsesjonen om klima og energi mandag ettermiddag. (©NTB)

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?