14.10.2016

Vinterprisene stiger videre

(Montel) Strammere hydrologisk balanse og stigende priser på tysk kraft drev de nordiske kraftprisene til nye toppnivåer på torsdag.

Kontraktene med levering i november og desember steg med 30 cent til henholdsvis 34,40 EUR/MWh, og 35,40 EUR/MWh.

De siste to ukene er kontraktene for årets to siste måneder steget med nesten 5 EUR/MWh.

På kurven steg referansekontrakten Q1 17 til en fersk toppnotering på 35,15 EUR/MWh, opp 32 cent fra torsdag og 11 prosent opp fra begynnelsen av oktober.

Ifølge Johan Rosander i Göteborg Energi er den viktigste prisdriveren nå primært den svekkede hydrologiske balansen, som med dagens varsler viser et underskudd på om lag 20 TWh.

Forskjellig værvarsler viste torsdag ettermiddag at det over de neste ti dagene vil falle mellom 1,4 – 4 TWh med nedbørsenergi, mens temperaturene vil ligge like under sesongnormalen på 6,1 plussgrader, ifølge SMHI

Rosander peker samtidig på at oppsiden på den nordiske kvartalskontrakten begrenses av at den nå ligger på nivå med den samme kontrakten i det tyske kraftmarkedet, og over 5 euro over kullmarginalen for samme periode.

Q1 17-kontrakten på den tyske EEX-børsen handlet til 35,55 EUR/MWh da den nordiske børsen stengte torsdag.

Lenger ute på kurven avsluttet den nordiske årskontrakten 2017 på 27,90 EUR/MWh, opp 15 cent fra onsdag. Ifølge Montels beregninger lå marginalkostnaden for kullkraft på 30,55 EUR/MWh torsdag ettermiddag.
Øystein Meland
oystein@montel.no

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?