14.10.2016

Vinterprisene stiger videre

(Montel) Strammere hydrologisk balanse og stigende priser på tysk kraft drev de nordiske kraftprisene til nye toppnivåer på torsdag.

Kontraktene med levering i november og desember steg med 30 cent til henholdsvis 34,40 EUR/MWh, og 35,40 EUR/MWh.

De siste to ukene er kontraktene for årets to siste måneder steget med nesten 5 EUR/MWh.

På kurven steg referansekontrakten Q1 17 til en fersk toppnotering på 35,15 EUR/MWh, opp 32 cent fra torsdag og 11 prosent opp fra begynnelsen av oktober.

Ifølge Johan Rosander i Göteborg Energi er den viktigste prisdriveren nå primært den svekkede hydrologiske balansen, som med dagens varsler viser et underskudd på om lag 20 TWh.

Forskjellig værvarsler viste torsdag ettermiddag at det over de neste ti dagene vil falle mellom 1,4 – 4 TWh med nedbørsenergi, mens temperaturene vil ligge like under sesongnormalen på 6,1 plussgrader, ifølge SMHI

Rosander peker samtidig på at oppsiden på den nordiske kvartalskontrakten begrenses av at den nå ligger på nivå med den samme kontrakten i det tyske kraftmarkedet, og over 5 euro over kullmarginalen for samme periode.

Q1 17-kontrakten på den tyske EEX-børsen handlet til 35,55 EUR/MWh da den nordiske børsen stengte torsdag.

Lenger ute på kurven avsluttet den nordiske årskontrakten 2017 på 27,90 EUR/MWh, opp 15 cent fra onsdag. Ifølge Montels beregninger lå marginalkostnaden for kullkraft på 30,55 EUR/MWh torsdag ettermiddag.
Øystein Meland
oystein@montel.no

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 36,3 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli marginalt lavere, rundt 36 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?