14.10.2016

Vinterprisene stiger videre

(Montel) Strammere hydrologisk balanse og stigende priser på tysk kraft drev de nordiske kraftprisene til nye toppnivåer på torsdag.

Kontraktene med levering i november og desember steg med 30 cent til henholdsvis 34,40 EUR/MWh, og 35,40 EUR/MWh.

De siste to ukene er kontraktene for årets to siste måneder steget med nesten 5 EUR/MWh.

På kurven steg referansekontrakten Q1 17 til en fersk toppnotering på 35,15 EUR/MWh, opp 32 cent fra torsdag og 11 prosent opp fra begynnelsen av oktober.

Ifølge Johan Rosander i Göteborg Energi er den viktigste prisdriveren nå primært den svekkede hydrologiske balansen, som med dagens varsler viser et underskudd på om lag 20 TWh.

Forskjellig værvarsler viste torsdag ettermiddag at det over de neste ti dagene vil falle mellom 1,4 – 4 TWh med nedbørsenergi, mens temperaturene vil ligge like under sesongnormalen på 6,1 plussgrader, ifølge SMHI

Rosander peker samtidig på at oppsiden på den nordiske kvartalskontrakten begrenses av at den nå ligger på nivå med den samme kontrakten i det tyske kraftmarkedet, og over 5 euro over kullmarginalen for samme periode.

Q1 17-kontrakten på den tyske EEX-børsen handlet til 35,55 EUR/MWh da den nordiske børsen stengte torsdag.

Lenger ute på kurven avsluttet den nordiske årskontrakten 2017 på 27,90 EUR/MWh, opp 15 cent fra onsdag. Ifølge Montels beregninger lå marginalkostnaden for kullkraft på 30,55 EUR/MWh torsdag ettermiddag.
Øystein Meland
oystein@montel.no

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?