25.09.2014

Vil forlenge levetiden på vindturbiner

Ytre+viknaEuropower. Mona Adolson.

Vindturbiner er ofte utsatt for harde værforhold. Mange er også plassert langt unna bebyggelse. For å bedre levetiden setter DNV GL nå i gang et prosjekt for å bedre levetiden på glidelagrene. Her fra Ytre Vikna vindpark. Illustrasjonsfoto: NVE

DNV GL går i spissen for et samlet industriprosjekt som skal se på muligheten til å øke levetiden på glidelagre i vindturbinene, noe som skal kunne øke levetid og pålitelighet i turbinene.

Målet er å finne løsninger i fellesskap som vil gi mer holdbare lagre som igjen vil redusere både drifts- og vedlikeholdskostnadene.

DNV GL har sammen med flere uavhengige energieksperter (Garrad Hassan, KEMA, DNV, GL Renewables Certification) gjort det kjent at de har startet på et nytt Joint Industry Project (JIP), med formål å utvikle et trygt og pålitelig beregningskonsept for levetiden på glidelagre som vil øke påliteligheten av vindturbiner.

Prosjektet vil samarbeid med interessenter fra hele bransjen for å redusere skadene i feltet. Kunnskapen som genereres er planlagt å bli inkludert i en DNV GL anbefalt praksis eller standard.

Prosjektet kom til etter at vindkraftindustrien selv erkjente at det ikke var godt nok dokumentert og beregnet hvordan det levetiden for turbinene og lagrene er. Dette påvirker potensiell risiko for fremtidig utvikling og investeringer. Ved å utvikle en pålitelig beregningsverktøy for glidelagre, vil energiaktørene kunne arbeide mot realistiske operative levetidsberegninger og redusere produksjonskostnadene. Videre vil risikoen for skader på feltet reduseres og vesentlige drift- og vedlikeholdskostnader kan unngås i fremtiden.

Starter i 2015

Selve samarbeidet vil starte i begynnelsen av 2015 med et kick-off møte inkludert alle utvalgte partnere fra vindturbindesignere og -produsenter, produsenter av glidelagre, samt eiere og operatører av vindmølleparker.

Prosjektet er planlagt å gå fram til slutten av 2016. DNV GL inviterer nå selskaper til å bli med i prosjektet.

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?