Hjem > Siste nytt > Vil bruke kraften hjemme

Vil bruke kraften hjemme

Thomas Gundersen
Publisert 23.10.2014, sist oppdatert 05.09.2017


(Europower): Mens milliardær Øystein Stray Spetalen vil vedde én milliard kroner på at utenlandskabler vil øke strømprisen med mer enn 2 øre, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre at mer av strømmen bør brukes hjemme.

Det kom fram på landsmøtet til LO-forbundet Industri Energi i går. Forbundet kjemper i mot bygging av flere utenlandskabler fordi de mener det vil øke strømprisen i Norge. De får støtte av Arbeiderpartiets leder i denne tankegangen..

– Vi må ta den interessante diskusjonen om hvilke muligheter et kraftoverskudd gir oss. Tenker vi på framtidas verdiskaping, er det en viktig forutsetning at det skjer på ren kraft. Og da må både myndigheter og næringsliv diskutere hvilke muligheter et kraftoverskudd gir for Norge, sier Støre til NTB.

Han stiller seg bak de to konsesjonene som nå er gitt, men deretter vil han stenge strømmen

– Det blir helt feil å si automatisk at dette er noe vi bare skal sende ut av landet, sier han.

– Ekstremt lønnsomt klimatiltak

Olje- og energiminister Tord Lien var også til stede på landsmøtet, og forsvarte kabelplanene med at det vil gi økt stabilitet i forsyningen her hjemme.

– Dette er et bidrag til å øke produksjon av fornybar kraft i Norge. Det at kraftprodusentene ser at de har et sunt energimarked, fører til at de investerer mer, noe som også bidrar til å sikre energiforsyningen til kraftindustrien på sikt, sa Lien.

Han mener at eksport av norsk strøm er miljøpolitikk i superklassen.

– Dette er et ekstremt lønnsomt klimatiltak. Slike muligheter må vi gripe, dersom vi skal videreutvikle et fornybart Europa og et lavutslippssamfunn, sier han til NTB.

Milliard-veddemål

Som det ble kjent i går har Industri Energi fått milliardær Øystein Stray Spetalen med på laget i kampen mot flere utenlandskabler. Se link til gårsdagens sak til høyre på siden. I et videoinnslag sa han at kablene vil gjøre strømmen i Norge like dyr som på kontinentet.

– Det vil gjøre det umulig å drive kraftkrevende industri i fremtiden, som vår velstand er bygd på, sa Stray Spetalen.

Dette fikk sentrale aktører i kraftbransjen til å reagere. Blant annet svarte Energi Norge-leder Oluf Ulseth i følge Klassekampen at prisene bare vil bli noen øre høyere enn de ellers ville vært.

– Ved å få kabler til Tyskland og England, får vi en verdiøkning i norsk vannkraft som er av vesentlig betydning for kommende generasjoner og for verdiskaping i Norge, sa Ager Energi-sjef Tom Nysted til Dagens Næringsliv.

Da utfordret Stray Spetalen dem til et milliard-veddemål.

– For populistisk

Gjennom en tekstmelding sendt til Dagens Næringsliv, og en gjennom en mail som ble lest opp på landsmøtet til Industri Energi, kom han med følgende utfordring:

– Jeg ser at kraftselskapene mener jeg tar feil og at strømprisen kun vil øke med 2-3 øre fra dagens nivå. Spør Tom Nystedt i Agder Energi om jeg kan utstede en call opsjon på 2 øre spread i 10 år med strømpris Norge-Tyskland/England på NOK 1 milliard. Han mener jo at strømprisen ikke vil stige, så han må da være villig til å gi den, skrev han.

Tom Nysted svarer at Agder Energi nylig har inngått langsiktige kontrakter frem til 2030 med Hydro.

– Hadde Spetalen vært Hydro, skulle vi gjerne inngått kontrakt med ham, sier Nysted.

Men å inngå en avtale med Spetalen vil ikke Nysted.

– Nei, det blir for populistisk. Men vi har altså, som en av få, tatt et svært langt bet med industrien, og vi tror dette blir bra både for oss og for Hydro, sier Agder Energi-sjefen.

Haakon Barstad
Journalist

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?