19.05.2017

Vi fortsetter med olje og gass, men vi ser at fremtiden ligger i veldig stor grad i fornybart

(enerWE) Eivor Øsebak-Loe går på Vestfossen ungdomsskole i Øvre Eiker kommune, og denne uken har hun arbeidsuke i enerWE. I den forbindelse har vi sendt henne til Statoil for å intervjue de om deres satsing på offshore vindkraft.

– Statoil er et oljeselskap. Hvorfor bygger dere vindmøller?

– Statoil er nå et energiselskap. Vi fortsetter med olje og gass, men vi ser at fremtiden ligger i veldig stor grad i fornybart. Vi mener at vi har god erfaring med offshore, og derfor ønsker vi å satse på offshore vind, sier Sebastian Bringsværd, sjef for Hywind utvikling i Statoil.

– Hvorfor bygger Statoil bare vindmøller på havet og ikke på land?

– Det er veldig mange som bygger vindmøller på land og som er veldig flinke til det. Vi tror vi har vår fordel ute i havet, sier Bringsværd.

Hva er de største utfordringene med vindmøller ute på havet?

– Det er mye vind og vær, og mye bølger. Du er helt avhengig av å bygge solide konstruksjoner og du er avhengig av å kunne operere de ute i hardt vær i Nordsjøen. Da krever det veldig mye kompetanse, sier Bringsværd.

– Hva synes fuglene som flyr rundt vindmøllene? Blir de skremt?

– Det er et veldig viktig hensyn som vi må ta. Vi må gjøre studier før vi setter i gang utbygging av offshore vind slik at vi ikke plasserer disse vindmøllene steder hvor fugler hekker eller flyr. Det kan være en utfordring hvis vi plasserer de feil, sier Bringsværd.

– Hvorfor er det så mange flere vindmøller på havet utenfor Skottland enn Norge?

– I Norge er vi så heldige at vi har vi vannkraft som dekker nesten 100 prosent av vårt strømbehov, og derfor derfor er det unødvendig å sette opp flere vindmøller offshore i Norge, mens i Skotland trenger de mer energi, sier Bringsværd.

– Vil offshore vind bli større enn olje og gass?

– På kort sikt vil det nok ikke det, men på lang sikt kan det skje. Det kommer an på hvordan energisystemene utvikler seg i verden, og vi tror vel at i hvertfall offshore vind kan vokse og bli veldig stort, sier Bringsværd.

Drømte du om å jobbe med vindmøller da du var liten?

– Nei, jeg gjorde ikke det. Jeg viste ikke om så mange jobber som hadde med vindmøller å gjøre.Nå gjør jeg det og nå har jeg drømmejobben, sier Bringsværd.

– Kommer Statoil til å satse mer på fornybare energikilder, og i såfall hvilke?

– Ja, det gjør vi. Den nye strategien vår er en stor satsing på fornybar energi. Vi holder ikke bare på med offshore vind. Vi ser også på sol, og på karbonfangst og -lagring, og vi ser på hydrogen, og andre muligheter. Så yes, vi kommer til å satse på andre ting også, sier Bringsværd.

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?