19.05.2017

Vi fortsetter med olje og gass, men vi ser at fremtiden ligger i veldig stor grad i fornybart

(enerWE) Eivor Øsebak-Loe går på Vestfossen ungdomsskole i Øvre Eiker kommune, og denne uken har hun arbeidsuke i enerWE. I den forbindelse har vi sendt henne til Statoil for å intervjue de om deres satsing på offshore vindkraft.

– Statoil er et oljeselskap. Hvorfor bygger dere vindmøller?

– Statoil er nå et energiselskap. Vi fortsetter med olje og gass, men vi ser at fremtiden ligger i veldig stor grad i fornybart. Vi mener at vi har god erfaring med offshore, og derfor ønsker vi å satse på offshore vind, sier Sebastian Bringsværd, sjef for Hywind utvikling i Statoil.

– Hvorfor bygger Statoil bare vindmøller på havet og ikke på land?

– Det er veldig mange som bygger vindmøller på land og som er veldig flinke til det. Vi tror vi har vår fordel ute i havet, sier Bringsværd.

Hva er de største utfordringene med vindmøller ute på havet?

– Det er mye vind og vær, og mye bølger. Du er helt avhengig av å bygge solide konstruksjoner og du er avhengig av å kunne operere de ute i hardt vær i Nordsjøen. Da krever det veldig mye kompetanse, sier Bringsværd.

– Hva synes fuglene som flyr rundt vindmøllene? Blir de skremt?

– Det er et veldig viktig hensyn som vi må ta. Vi må gjøre studier før vi setter i gang utbygging av offshore vind slik at vi ikke plasserer disse vindmøllene steder hvor fugler hekker eller flyr. Det kan være en utfordring hvis vi plasserer de feil, sier Bringsværd.

– Hvorfor er det så mange flere vindmøller på havet utenfor Skottland enn Norge?

– I Norge er vi så heldige at vi har vi vannkraft som dekker nesten 100 prosent av vårt strømbehov, og derfor derfor er det unødvendig å sette opp flere vindmøller offshore i Norge, mens i Skotland trenger de mer energi, sier Bringsværd.

– Vil offshore vind bli større enn olje og gass?

– På kort sikt vil det nok ikke det, men på lang sikt kan det skje. Det kommer an på hvordan energisystemene utvikler seg i verden, og vi tror vel at i hvertfall offshore vind kan vokse og bli veldig stort, sier Bringsværd.

Drømte du om å jobbe med vindmøller da du var liten?

– Nei, jeg gjorde ikke det. Jeg viste ikke om så mange jobber som hadde med vindmøller å gjøre.Nå gjør jeg det og nå har jeg drømmejobben, sier Bringsværd.

– Kommer Statoil til å satse mer på fornybare energikilder, og i såfall hvilke?

– Ja, det gjør vi. Den nye strategien vår er en stor satsing på fornybar energi. Vi holder ikke bare på med offshore vind. Vi ser også på sol, og på karbonfangst og -lagring, og vi ser på hydrogen, og andre muligheter. Så yes, vi kommer til å satse på andre ting også, sier Bringsværd.

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?