19.05.2017

Vi fortsetter med olje og gass, men vi ser at fremtiden ligger i veldig stor grad i fornybart

(enerWE) Eivor Øsebak-Loe går på Vestfossen ungdomsskole i Øvre Eiker kommune, og denne uken har hun arbeidsuke i enerWE. I den forbindelse har vi sendt henne til Statoil for å intervjue de om deres satsing på offshore vindkraft.

– Statoil er et oljeselskap. Hvorfor bygger dere vindmøller?

– Statoil er nå et energiselskap. Vi fortsetter med olje og gass, men vi ser at fremtiden ligger i veldig stor grad i fornybart. Vi mener at vi har god erfaring med offshore, og derfor ønsker vi å satse på offshore vind, sier Sebastian Bringsværd, sjef for Hywind utvikling i Statoil.

– Hvorfor bygger Statoil bare vindmøller på havet og ikke på land?

– Det er veldig mange som bygger vindmøller på land og som er veldig flinke til det. Vi tror vi har vår fordel ute i havet, sier Bringsværd.

Hva er de største utfordringene med vindmøller ute på havet?

– Det er mye vind og vær, og mye bølger. Du er helt avhengig av å bygge solide konstruksjoner og du er avhengig av å kunne operere de ute i hardt vær i Nordsjøen. Da krever det veldig mye kompetanse, sier Bringsværd.

– Hva synes fuglene som flyr rundt vindmøllene? Blir de skremt?

– Det er et veldig viktig hensyn som vi må ta. Vi må gjøre studier før vi setter i gang utbygging av offshore vind slik at vi ikke plasserer disse vindmøllene steder hvor fugler hekker eller flyr. Det kan være en utfordring hvis vi plasserer de feil, sier Bringsværd.

– Hvorfor er det så mange flere vindmøller på havet utenfor Skottland enn Norge?

– I Norge er vi så heldige at vi har vi vannkraft som dekker nesten 100 prosent av vårt strømbehov, og derfor derfor er det unødvendig å sette opp flere vindmøller offshore i Norge, mens i Skotland trenger de mer energi, sier Bringsværd.

– Vil offshore vind bli større enn olje og gass?

– På kort sikt vil det nok ikke det, men på lang sikt kan det skje. Det kommer an på hvordan energisystemene utvikler seg i verden, og vi tror vel at i hvertfall offshore vind kan vokse og bli veldig stort, sier Bringsværd.

Drømte du om å jobbe med vindmøller da du var liten?

– Nei, jeg gjorde ikke det. Jeg viste ikke om så mange jobber som hadde med vindmøller å gjøre.Nå gjør jeg det og nå har jeg drømmejobben, sier Bringsværd.

– Kommer Statoil til å satse mer på fornybare energikilder, og i såfall hvilke?

– Ja, det gjør vi. Den nye strategien vår er en stor satsing på fornybar energi. Vi holder ikke bare på med offshore vind. Vi ser også på sol, og på karbonfangst og -lagring, og vi ser på hydrogen, og andre muligheter. Så yes, vi kommer til å satse på andre ting også, sier Bringsværd.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?