21.12.2015

Venter lave spotpriser ut året

(Montel) Spotprisforventningene for resten av året fikk seg en knekk da systemprisen for fredag kom inn under forventet torsdag ettermiddag.


Fredagens systempris ble 18,51 EUR/MWh, ned 8,18 euro fra torsdag og rundt én euro lavere enn det markedet hadde priset inn på forhånd.


Nedgangen skyldes en overgang til mildt, vått og vindfullt vær, en værtype som ser ut til å holde seg resten av året, ifølge meteorologene.


Kontrakten for neste uke ble sist omsatt for 15,50 EUR/MWh, ned 1,25 euro.


Forventningene påvirkes av at to svenske kjernekraftreaktorer, Oskarshamn 3 (1.400 MW) og Forsmark 3 (1.167 MW) er ventet tilbake i drift henholdsvis lørdag og mandag. I tillegg ventes det lavt forbruk fra julaften kommende torsdag.


Lenger ute på kurven endte kontrakten for første kvartal på 20,20 EUR/MWh, ned 45 cent, mens årskontrakten for 2016 falt med 5 cent til 17,50 EUR/MWh.


Begge kontraktene har likevel korrigert opp fra rekordlave nivåer i starten av uken.


– Det er vanskelig å vurdere hvor mye markedet har priset inn det våte været som kommer fremover. Kurven er allerede priset veldig lavt, sier Kjell Idar Saure, porteføljeforvalter i Tussa.


Olav Vilnes
olav@montel.no

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?