21.12.2015

Venter lave spotpriser ut året

(Montel) Spotprisforventningene for resten av året fikk seg en knekk da systemprisen for fredag kom inn under forventet torsdag ettermiddag.


Fredagens systempris ble 18,51 EUR/MWh, ned 8,18 euro fra torsdag og rundt én euro lavere enn det markedet hadde priset inn på forhånd.


Nedgangen skyldes en overgang til mildt, vått og vindfullt vær, en værtype som ser ut til å holde seg resten av året, ifølge meteorologene.


Kontrakten for neste uke ble sist omsatt for 15,50 EUR/MWh, ned 1,25 euro.


Forventningene påvirkes av at to svenske kjernekraftreaktorer, Oskarshamn 3 (1.400 MW) og Forsmark 3 (1.167 MW) er ventet tilbake i drift henholdsvis lørdag og mandag. I tillegg ventes det lavt forbruk fra julaften kommende torsdag.


Lenger ute på kurven endte kontrakten for første kvartal på 20,20 EUR/MWh, ned 45 cent, mens årskontrakten for 2016 falt med 5 cent til 17,50 EUR/MWh.


Begge kontraktene har likevel korrigert opp fra rekordlave nivåer i starten av uken.


– Det er vanskelig å vurdere hvor mye markedet har priset inn det våte været som kommer fremover. Kurven er allerede priset veldig lavt, sier Kjell Idar Saure, porteføljeforvalter i Tussa.


Olav Vilnes
olav@montel.no

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?