02.09.2015

Venstre vil kreve elsertifikater for solceller

(Montel) I budsjettforhandlingene i høst vil Venstre kreve at bedrifter får elsertifikater for all solcellestrøm de produserer, i tillegg til å slippe innmatings- og forbrukstariff, sier nestleder Ola Elvestuen.


– Egenproduksjon fra solceller må inn i elsertifikatsystmet. Det er det som er nødvendig for å utløse prosjekter i Norge, sier Elvestuen til Montel.


Han viser til at flere bedrifter som Asko og Stormberg sysler med planer om å bygge solcelleanlegg på takene til sine næringsbygg. Men disse planene fikk i sommer et skudd for baugen da NVE la fram sitt forslag til forslag til måling og avregning av plusskunder.


Forslaget innebærer at deltakere i den nye plusskundeordningen nektes elsertifikater for hele sin solkraftproduksjon. De vil derimot slippe å betale forbrukstariff for strømmen de selv produserer og bruker, og innmatingstariff for overskuddsstrømmen de sender ut på nettet. (se egen sak)


Men dette er ikke godt nok for Venstre og Elvestuen.


– Dette handler om at vi må ha like betingelser i Norge som i Sverige, slik at norske aktører kan foreta investeringer i solceller og være en del av denne utviklingen. Norske forbrukere er med på å betale dette gjennom elserifikatsystemet, sier Elvestuen, som leder Stortingets energi- og miljøkomité.


Elvestuen sier at selv om Norge har et kraftoverskudd, er det riktig å bygge ut solceller også i Norge, noe som vil hjelpe svenskene med å fase ut atomkraft og Danmark med å fase ut mer kullkraft.


Han regner med å få gjennomslag i forhandlingene.


– Vi har fått gjennomslag for mange ting tidligere, og vi legger til grunn at det er en forhandling. Solcelleprisene faller internasjonalt, det er en sterk utvikling i Sverige, og vi må også være en del av det.


– Men er det riktig at solcelleeierne skal få elsertstøtte for all produksjon, samtidig som de slipper forbruks- og innmatingstariff?


– VI må se på hva formålet er med det vi gjør. Formålet er å få en utvikling på sol også i Norge, og da må støtteordningene stå i forhold til det målet. Siden du allerede har dette i Sverige, som norske forbrukere er med på å finansiere, så må vi ha en likebehandling også for norske bedrifter som ønsker å gjøre det samme, mener Elvestuen.


Han legger til at disse justeringene ikke vil være aktuelle for private anlegg, men at disse bør få støtte fra Enova og tilsvarende støtteordninger som er innført i Oslo kommune.


Regjeringen legger fram statsbudsjettet for 2016 7. oktober.


Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?