02.09.2015

Venstre vil kreve elsertifikater for solceller

(Montel) I budsjettforhandlingene i høst vil Venstre kreve at bedrifter får elsertifikater for all solcellestrøm de produserer, i tillegg til å slippe innmatings- og forbrukstariff, sier nestleder Ola Elvestuen.


– Egenproduksjon fra solceller må inn i elsertifikatsystmet. Det er det som er nødvendig for å utløse prosjekter i Norge, sier Elvestuen til Montel.


Han viser til at flere bedrifter som Asko og Stormberg sysler med planer om å bygge solcelleanlegg på takene til sine næringsbygg. Men disse planene fikk i sommer et skudd for baugen da NVE la fram sitt forslag til forslag til måling og avregning av plusskunder.


Forslaget innebærer at deltakere i den nye plusskundeordningen nektes elsertifikater for hele sin solkraftproduksjon. De vil derimot slippe å betale forbrukstariff for strømmen de selv produserer og bruker, og innmatingstariff for overskuddsstrømmen de sender ut på nettet. (se egen sak)


Men dette er ikke godt nok for Venstre og Elvestuen.


– Dette handler om at vi må ha like betingelser i Norge som i Sverige, slik at norske aktører kan foreta investeringer i solceller og være en del av denne utviklingen. Norske forbrukere er med på å betale dette gjennom elserifikatsystemet, sier Elvestuen, som leder Stortingets energi- og miljøkomité.


Elvestuen sier at selv om Norge har et kraftoverskudd, er det riktig å bygge ut solceller også i Norge, noe som vil hjelpe svenskene med å fase ut atomkraft og Danmark med å fase ut mer kullkraft.


Han regner med å få gjennomslag i forhandlingene.


– Vi har fått gjennomslag for mange ting tidligere, og vi legger til grunn at det er en forhandling. Solcelleprisene faller internasjonalt, det er en sterk utvikling i Sverige, og vi må også være en del av det.


– Men er det riktig at solcelleeierne skal få elsertstøtte for all produksjon, samtidig som de slipper forbruks- og innmatingstariff?


– VI må se på hva formålet er med det vi gjør. Formålet er å få en utvikling på sol også i Norge, og da må støtteordningene stå i forhold til det målet. Siden du allerede har dette i Sverige, som norske forbrukere er med på å finansiere, så må vi ha en likebehandling også for norske bedrifter som ønsker å gjøre det samme, mener Elvestuen.


Han legger til at disse justeringene ikke vil være aktuelle for private anlegg, men at disse bør få støtte fra Enova og tilsvarende støtteordninger som er innført i Oslo kommune.


Regjeringen legger fram statsbudsjettet for 2016 7. oktober.


Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?