02.09.2015

Venstre vil kreve elsertifikater for solceller

(Montel) I budsjettforhandlingene i høst vil Venstre kreve at bedrifter får elsertifikater for all solcellestrøm de produserer, i tillegg til å slippe innmatings- og forbrukstariff, sier nestleder Ola Elvestuen.


– Egenproduksjon fra solceller må inn i elsertifikatsystmet. Det er det som er nødvendig for å utløse prosjekter i Norge, sier Elvestuen til Montel.


Han viser til at flere bedrifter som Asko og Stormberg sysler med planer om å bygge solcelleanlegg på takene til sine næringsbygg. Men disse planene fikk i sommer et skudd for baugen da NVE la fram sitt forslag til forslag til måling og avregning av plusskunder.


Forslaget innebærer at deltakere i den nye plusskundeordningen nektes elsertifikater for hele sin solkraftproduksjon. De vil derimot slippe å betale forbrukstariff for strømmen de selv produserer og bruker, og innmatingstariff for overskuddsstrømmen de sender ut på nettet. (se egen sak)


Men dette er ikke godt nok for Venstre og Elvestuen.


– Dette handler om at vi må ha like betingelser i Norge som i Sverige, slik at norske aktører kan foreta investeringer i solceller og være en del av denne utviklingen. Norske forbrukere er med på å betale dette gjennom elserifikatsystemet, sier Elvestuen, som leder Stortingets energi- og miljøkomité.


Elvestuen sier at selv om Norge har et kraftoverskudd, er det riktig å bygge ut solceller også i Norge, noe som vil hjelpe svenskene med å fase ut atomkraft og Danmark med å fase ut mer kullkraft.


Han regner med å få gjennomslag i forhandlingene.


– Vi har fått gjennomslag for mange ting tidligere, og vi legger til grunn at det er en forhandling. Solcelleprisene faller internasjonalt, det er en sterk utvikling i Sverige, og vi må også være en del av det.


– Men er det riktig at solcelleeierne skal få elsertstøtte for all produksjon, samtidig som de slipper forbruks- og innmatingstariff?


– VI må se på hva formålet er med det vi gjør. Formålet er å få en utvikling på sol også i Norge, og da må støtteordningene stå i forhold til det målet. Siden du allerede har dette i Sverige, som norske forbrukere er med på å finansiere, så må vi ha en likebehandling også for norske bedrifter som ønsker å gjøre det samme, mener Elvestuen.


Han legger til at disse justeringene ikke vil være aktuelle for private anlegg, men at disse bør få støtte fra Enova og tilsvarende støtteordninger som er innført i Oslo kommune.


Regjeringen legger fram statsbudsjettet for 2016 7. oktober.


Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?