Hjem > Siste nytt > Venstre vil kreve elsertifikater for solceller

Venstre vil kreve elsertifikater for solceller

Thomas Gundersen
Publisert 02.09.2015, sist oppdatert 05.09.2017

(Montel) I budsjettforhandlingene i høst vil Venstre kreve at bedrifter får elsertifikater for all solcellestrøm de produserer, i tillegg til å slippe innmatings- og forbrukstariff, sier nestleder Ola Elvestuen.


– Egenproduksjon fra solceller må inn i elsertifikatsystmet. Det er det som er nødvendig for å utløse prosjekter i Norge, sier Elvestuen til Montel.


Han viser til at flere bedrifter som Asko og Stormberg sysler med planer om å bygge solcelleanlegg på takene til sine næringsbygg. Men disse planene fikk i sommer et skudd for baugen da NVE la fram sitt forslag til forslag til måling og avregning av plusskunder.


Forslaget innebærer at deltakere i den nye plusskundeordningen nektes elsertifikater for hele sin solkraftproduksjon. De vil derimot slippe å betale forbrukstariff for strømmen de selv produserer og bruker, og innmatingstariff for overskuddsstrømmen de sender ut på nettet. (se egen sak)


Men dette er ikke godt nok for Venstre og Elvestuen.


– Dette handler om at vi må ha like betingelser i Norge som i Sverige, slik at norske aktører kan foreta investeringer i solceller og være en del av denne utviklingen. Norske forbrukere er med på å betale dette gjennom elserifikatsystemet, sier Elvestuen, som leder Stortingets energi- og miljøkomité.


Elvestuen sier at selv om Norge har et kraftoverskudd, er det riktig å bygge ut solceller også i Norge, noe som vil hjelpe svenskene med å fase ut atomkraft og Danmark med å fase ut mer kullkraft.


Han regner med å få gjennomslag i forhandlingene.


– Vi har fått gjennomslag for mange ting tidligere, og vi legger til grunn at det er en forhandling. Solcelleprisene faller internasjonalt, det er en sterk utvikling i Sverige, og vi må også være en del av det.


– Men er det riktig at solcelleeierne skal få elsertstøtte for all produksjon, samtidig som de slipper forbruks- og innmatingstariff?


– VI må se på hva formålet er med det vi gjør. Formålet er å få en utvikling på sol også i Norge, og da må støtteordningene stå i forhold til det målet. Siden du allerede har dette i Sverige, som norske forbrukere er med på å finansiere, så må vi ha en likebehandling også for norske bedrifter som ønsker å gjøre det samme, mener Elvestuen.


Han legger til at disse justeringene ikke vil være aktuelle for private anlegg, men at disse bør få støtte fra Enova og tilsvarende støtteordninger som er innført i Oslo kommune.


Regjeringen legger fram statsbudsjettet for 2016 7. oktober.


Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?