16.04.2015

Venstre positive til å skille ut nettselskapene

(Montel) Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) ligger an til å sikre seg flertall på Stortinget for forslaget om å skille ut alle nettselskap som egen virksomhet.

– Nå skal vi lytte til høringsinnspillene først, men vi er i utgangspunktet positive til forslaget, sier leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Venstres Ola Elvestuen til Montel.

I går sendte OED forslag til endringer i energiloven ut på høring. Der foreslås det blant annet å innføre selskapsmessig og funksjonelt skille for alle nettselskap avhengig av størrelse, i tråd med Reiten-utvalgets anbefalinger. (se egen sak)

Elvestuen viser til at det skal foretas store investeringer i kraftnettet framover, både for å ta igjen etterslep, legge til rette for tilkobling av ny kraftproduksjon og oppgradere nettet med smarte målere.

– Vi deler mange av de vurderingene som Reiten-utvalget gjør, og vi er positive til at det må gjøres endringer. Men nå skal vi først høre på uttalelsene før saken kommer til Stortinget.

KrF i tenkeboksen
Det andre av regjeringens samarbeidspartier, KrF, er ikke like klare i sine konklusjoner.

– Vi har ikke tatt stilling til dette ennå. Vi skal ha en grundig gjennomgang i partiet fordi dette er en stor sak for oss. Dette berører hele landet og mange lokale selskap, så dette vil vi bruke tid på, sier stortingsrepresentant Rigmor Andersen Eide.

Hun er samtidig veldig glad for at lovforslaget kommer nå, og ikke sammen med energimeldingen som først er ventet neste år.

Ifølge Eide skal Tord Lien orientere KrFs gruppemøte om saken i slutten av april. Det har allerede vært en intensiv lobby-virksomhet rettet mot stortingsrepresentantene om saken.

Hun vil ikke si hva hun personlig mener om saken på nåværende tidspunkt.

– Det viktigste for oss er at vi får en konstruksjon som gjør at sluttkundene er de som for fordelene av eventuelle endringer. Men dette handler også om distriktsarbeidsplasser og beredskapssituasjonen, sier Eide, som ønsker en bredest mulig enighet om saken på Stortinget.

Ap skeptisk til tvang
Aps Terje Lien Aasland sier han tror det er en fordel med større enheter på nettsiden, men han er skeptisk til å tvinge sammen nettselskap ved å innføre fullt funksjonelt og selskapsmessig skille.

– Etter min mening har regjeringen et ideologisk motiv bak dette som jeg er lite tilhenger av. Men det er viktig at man får gode og robuste nettselskaper som håndterer fremtidens utfordringer. Nå skal vi med åpent sinn vurdere høringsinnspillene, så får vi se hva vi ender opp på, sier Aasland.

Aasland peker også på at en del nettselskaper har bygget ut fiber i sine områder, en oppgave som neppe hadde blitt gjort uten at dagens nettselskaper eksisterte.

KS Bedrift skriver i en melding på sine nettsider at organisasjonen er skuffet over forslaget fra OED om fullt selskapsmessig og funksjonelt skille for alle nettselskaper.

 

Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?