16.10.2015

Vattenfall ser flere reaktorstopp

-Vår plan er å fortsatt kjøre våre større og mer moderne reaktorer. Men med utsikter til fortsatt lave kraftpriser, vil økt skatt kunne bli meget vanskelig å klare, sier Torbjörn Wahlborg, direktør i Vattenfall, som er hovedeier av Ringhals og Forsmark. Foto: Vattenfall


(Europower) Vattenfall, som er majoritetseier i de to største svenske kjernekraftverkene Ringhals og Forsmark, advarer om at flere reaktorer kan bli truet av stengning før tiden.


Dette kan skje for eksempel hvis effektskatten på kjernekraft økes ytterligere, skriver Dagens industri.


- Vår plan er å fortsatt kjøre våre større og mer moderne reaktorer. Men med utsikter til fortsatt lave kraftpriser, vil økt skatt kunne bli meget vanskelig å klare, sier Torbjörn Wahlborg, som er styreleder i kjernekraftselskapet Ringhals AB og sjef for Vattenfall Generation, til Di.


Trass i uenighet mellom eierne Vattenfall og Eon, drev Vattenfall som majoritetsaksjonær gjennom den historiske beslutningen om å stenge reaktorene Ringhals 1 og 2 i henholdsvis 2020 og 2019.


Prislapp 17 mrd
Stengningene koster Vattenfall 17 milliarder kroner i nedskrivninger, og det statseide selskapet legger en stor del av ansvaret på energipolitikken.


- Det er veldig trist og uheldig å måtte stenge anlegg som er i god stand og som ville kunne kjørt videre. Det er uten tvil slik at vi er tvunget til dette av effektskatten, sier Wahlborg.


Han fremholder at det ikke hadde vært nødvendig å stenge om det ikke hadde vært for effektskatten på kjernekraft, som trinnvis er blitt økt, og som sterkt bidrar til at disse reaktorene ikke lengre er lønnsomme.


Eon ville utsette
- Det var ikke en enstemmig beslutning, sier Wahlborg, med henvisning til at medeieren, det tyske energikonsernet Eon, ville utsette beslutningen.


Vattenfall-direktøren sier at en utsettelse ville føre til at det ble gjort ytterligere investeringer i en virksomhet som ikke er lønnsom.


- Det synes vi ikke er riktig vei, sier Torbjörn Wahlborg til Di.


Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?