16.10.2015

Vattenfall ser flere reaktorstopp

-Vår plan er å fortsatt kjøre våre større og mer moderne reaktorer. Men med utsikter til fortsatt lave kraftpriser, vil økt skatt kunne bli meget vanskelig å klare, sier Torbjörn Wahlborg, direktør i Vattenfall, som er hovedeier av Ringhals og Forsmark. Foto: Vattenfall


(Europower) Vattenfall, som er majoritetseier i de to største svenske kjernekraftverkene Ringhals og Forsmark, advarer om at flere reaktorer kan bli truet av stengning før tiden.


Dette kan skje for eksempel hvis effektskatten på kjernekraft økes ytterligere, skriver Dagens industri.


- Vår plan er å fortsatt kjøre våre større og mer moderne reaktorer. Men med utsikter til fortsatt lave kraftpriser, vil økt skatt kunne bli meget vanskelig å klare, sier Torbjörn Wahlborg, som er styreleder i kjernekraftselskapet Ringhals AB og sjef for Vattenfall Generation, til Di.


Trass i uenighet mellom eierne Vattenfall og Eon, drev Vattenfall som majoritetsaksjonær gjennom den historiske beslutningen om å stenge reaktorene Ringhals 1 og 2 i henholdsvis 2020 og 2019.


Prislapp 17 mrd
Stengningene koster Vattenfall 17 milliarder kroner i nedskrivninger, og det statseide selskapet legger en stor del av ansvaret på energipolitikken.


- Det er veldig trist og uheldig å måtte stenge anlegg som er i god stand og som ville kunne kjørt videre. Det er uten tvil slik at vi er tvunget til dette av effektskatten, sier Wahlborg.


Han fremholder at det ikke hadde vært nødvendig å stenge om det ikke hadde vært for effektskatten på kjernekraft, som trinnvis er blitt økt, og som sterkt bidrar til at disse reaktorene ikke lengre er lønnsomme.


Eon ville utsette
- Det var ikke en enstemmig beslutning, sier Wahlborg, med henvisning til at medeieren, det tyske energikonsernet Eon, ville utsette beslutningen.


Vattenfall-direktøren sier at en utsettelse ville føre til at det ble gjort ytterligere investeringer i en virksomhet som ikke er lønnsom.


- Det synes vi ikke er riktig vei, sier Torbjörn Wahlborg til Di.


Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?