16.10.2015

Vattenfall ser flere reaktorstopp

-Vår plan er å fortsatt kjøre våre større og mer moderne reaktorer. Men med utsikter til fortsatt lave kraftpriser, vil økt skatt kunne bli meget vanskelig å klare, sier Torbjörn Wahlborg, direktør i Vattenfall, som er hovedeier av Ringhals og Forsmark. Foto: Vattenfall


(Europower) Vattenfall, som er majoritetseier i de to største svenske kjernekraftverkene Ringhals og Forsmark, advarer om at flere reaktorer kan bli truet av stengning før tiden.


Dette kan skje for eksempel hvis effektskatten på kjernekraft økes ytterligere, skriver Dagens industri.


- Vår plan er å fortsatt kjøre våre større og mer moderne reaktorer. Men med utsikter til fortsatt lave kraftpriser, vil økt skatt kunne bli meget vanskelig å klare, sier Torbjörn Wahlborg, som er styreleder i kjernekraftselskapet Ringhals AB og sjef for Vattenfall Generation, til Di.


Trass i uenighet mellom eierne Vattenfall og Eon, drev Vattenfall som majoritetsaksjonær gjennom den historiske beslutningen om å stenge reaktorene Ringhals 1 og 2 i henholdsvis 2020 og 2019.


Prislapp 17 mrd
Stengningene koster Vattenfall 17 milliarder kroner i nedskrivninger, og det statseide selskapet legger en stor del av ansvaret på energipolitikken.


- Det er veldig trist og uheldig å måtte stenge anlegg som er i god stand og som ville kunne kjørt videre. Det er uten tvil slik at vi er tvunget til dette av effektskatten, sier Wahlborg.


Han fremholder at det ikke hadde vært nødvendig å stenge om det ikke hadde vært for effektskatten på kjernekraft, som trinnvis er blitt økt, og som sterkt bidrar til at disse reaktorene ikke lengre er lønnsomme.


Eon ville utsette
- Det var ikke en enstemmig beslutning, sier Wahlborg, med henvisning til at medeieren, det tyske energikonsernet Eon, ville utsette beslutningen.


Vattenfall-direktøren sier at en utsettelse ville føre til at det ble gjort ytterligere investeringer i en virksomhet som ikke er lønnsom.


- Det synes vi ikke er riktig vei, sier Torbjörn Wahlborg til Di.


Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?