Hjem > Siste nytt > Vattenfall ser flere reaktorstopp

Vattenfall ser flere reaktorstopp

Thomas Gundersen
Publisert 16.10.2015, sist oppdatert 05.09.2017

-Vår plan er å fortsatt kjøre våre større og mer moderne reaktorer. Men med utsikter til fortsatt lave kraftpriser, vil økt skatt kunne bli meget vanskelig å klare, sier Torbjörn Wahlborg, direktør i Vattenfall, som er hovedeier av Ringhals og Forsmark. Foto: Vattenfall


(Europower) Vattenfall, som er majoritetseier i de to største svenske kjernekraftverkene Ringhals og Forsmark, advarer om at flere reaktorer kan bli truet av stengning før tiden.


Dette kan skje for eksempel hvis effektskatten på kjernekraft økes ytterligere, skriver Dagens industri.


- Vår plan er å fortsatt kjøre våre større og mer moderne reaktorer. Men med utsikter til fortsatt lave kraftpriser, vil økt skatt kunne bli meget vanskelig å klare, sier Torbjörn Wahlborg, som er styreleder i kjernekraftselskapet Ringhals AB og sjef for Vattenfall Generation, til Di.


Trass i uenighet mellom eierne Vattenfall og Eon, drev Vattenfall som majoritetsaksjonær gjennom den historiske beslutningen om å stenge reaktorene Ringhals 1 og 2 i henholdsvis 2020 og 2019.


Prislapp 17 mrd
Stengningene koster Vattenfall 17 milliarder kroner i nedskrivninger, og det statseide selskapet legger en stor del av ansvaret på energipolitikken.


- Det er veldig trist og uheldig å måtte stenge anlegg som er i god stand og som ville kunne kjørt videre. Det er uten tvil slik at vi er tvunget til dette av effektskatten, sier Wahlborg.


Han fremholder at det ikke hadde vært nødvendig å stenge om det ikke hadde vært for effektskatten på kjernekraft, som trinnvis er blitt økt, og som sterkt bidrar til at disse reaktorene ikke lengre er lønnsomme.


Eon ville utsette
- Det var ikke en enstemmig beslutning, sier Wahlborg, med henvisning til at medeieren, det tyske energikonsernet Eon, ville utsette beslutningen.


Vattenfall-direktøren sier at en utsettelse ville føre til at det ble gjort ytterligere investeringer i en virksomhet som ikke er lønnsom.


- Det synes vi ikke er riktig vei, sier Torbjörn Wahlborg til Di.


Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?