24.09.2013

Variabel pris doblet fra i fjor

sommer

Varmt og tørt sommervær har bidratt til at variabel pris i år er nær det dobbelte av hva den var i fjor på samme tid. Foto: kastmasken.no

Mona Adolfsen

Mona Adolfsen   Editor. Europower 23.09.2013

Strømleverandørene har hevet den variable prisen noe. Nå er den for de fleste av leverandørene på nesten det dobbelte av i fjor.


Det er stort sett de samme leverandørene som er å finne i toppen av Konkurransetilsynets prisoversikt på variabel pris. Telinet Energi, Gudbrandsdal Energi og Ustekveikja Energi, er alle tre å finne blant de fem rimeligste landsdekkende leverandørene av variabel pris i uke 41, både i år og i 2012.

Forskjellen er at prisen i år er nær det dobbelte av hva den var i fjor. Det skyldes i førte rekke at prisen i fjor var uvanlig lav for årstiden etter en ekstremt våt sommer og høst. I år har vi hatt motsatt utvikling i været, hvilket har bidratt til å trekke prisene opp. Nå ser det også ut til at en fin høst kan bidra til å styrke prisene ytterligere, slik at vi kan gå mot et enda større sprik i sluttbrukerprisene fra i fjor.

Dyrt å ligge i toppen

Telinet Energi er den leverandøren som topper prisoversikten i uke 41 i år. Leverandøren har også betydelig lavere pris enn de øvrige leverandørene. Spørsmålet er hvor lenge de kan holde en pris på 27,95 øre /kWh, når vi vet at systemprisen i snitt i september har ligget på i overkant av 30 øre/kWh. Tar vi med moms, tilsvarer det en pris på i underkant av 38 øre/kWh.

Leverandøren har trolig sikret inn noe av volumet, men dersom alt er handlet i spotmarkedet, vil det si et tap på nærmere 10 øre/kWh.

Mindre forskjell i fjor

Forskjellen mellom leverandørene var ikke på langt nær så stor i uke 41 i fjor. Også da var Telinet energi å finne på toppen av listen, men måtte den gangen dele med Gudbrandsdal Energi. Riktignok var det forskjeller i betalingsbetingelsene også den gangen. Telinet Energi har forskuddsbetaling før eller i perioden, mens Gudbrandsdal Energi har etterskuddsvis betaling. I uke 42 reduserte dessuten Gudbrandsdal Energi prisen med 0,02 øre til 15,93 øre/kWh, slik at de kunne stå alene på toppen av Konkurransetilsynets liste.

De to leverandørene fulgte opp med de svært lave prisene i flere uker, helt frem til og med uke 45. I uke 46 måtte Telinet Energi sette prisen opp til 27,95 øre/kWh, mens Gudbrandsdal Energi holdt ut med den lave prisen helt frem til uken før jul. Først i uke 51, økte de prisen, og da til kun 19,33 øre/kWh. Dette er priser strømkundene kan se langt etter i 2013.

Kostbart med listetopp – også i 2012

Riktignok var Gudbrandsdal Energi ganske alene om dette prisnivået i fjor, mens de øvrige leverandørene mot årsskifte begynte å nærme seg det prisnivået vi i år allerede er oppe i.

Likhetstrekket er imidlertid at den lave prisen utover høsten i fjor, heller ikke var noen gullgruve for Gudbrandsdal Energi. Gjennomsnittlig systempris inkludert moms i november og desember i fjor var på henholdsvis 31,4 og 39,54 øre/kWh. Da er det et stykke både fra 15,93 og 27,90 øre/kWh, som var prisen Gudbrandsdal Energi hadde den siste uken i 2012.

 Leverandør uke 41 2012øre/kWh Leverandør uke 41 2013øre/kWh
Gudbrandsdalen Energi 15,95 Telinet Energi 27,95
Telinet Energi 15,95 Lærdal Energi 35,50
Ustekveikja Energi 17,70 Max Kraft 35,60
Hafslund 18,40 Gudbrandsdalen Energi 36,35
Fjordkraft 20,89 Ustekveikja Energi

 


36,38

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?