19.07.2018

Vannet fordamper

(Europower) For tredje uke på rad har fordampingen i magasinene vært større enn tilfanget fra nedbør. Også denne uken forventes det en netto fordamping på grunn av tørt og varmt vær.

Ifølge NVE sin Kraftsituasjonsrapport for uke 28 gikk prisene i samtlige nordiske prisområder opp forrige uke. Det er tredje uken på rad og henger sammen med tørt vær og høye priser på brensel og CO2.

Det varme været gjør dessuten at fordampingen er større enn hva nedbøren kan tilføre magasinene. Så langt i år er det kommet 36 TWh nedbærsenergi, mot normalt 64TWh. Også i inneværende uke er det ventet lite nedbør, selv om det er kommet noen byger i deler av landet. I sum ventes det at nedbørsenergien denne uken vil lande på 0, mot -0,4 TWh i uke 28.

Ekstremt lite snø

Også snømengdene i fjellet er betydelig mindre enn normalt. Ifølge NVEs tall er det rundt 2,7 TWh snømengde i magasinområdene, mot normalt 9 TWh. I tillegg er det mange steder i Sør-Norge så tørt i bakken at det totalt er 9,6 TWh mindre snø- mark- og grunnvann enn normalt.

Varmere enn normalt i hele landet

Vi har over tid hatt betydelig varmere vær enn normalt i Sør-Norge. I uke 28 (forrige uke) var det også varmere enn normalt i nord. I sør var temperaturen 3-5 grader over det normale, hvilket også er ventet for inneværende uke, mens det i nord var 0-2 grader over normalen. For denne uken ventes det imidlertid at temperaturene i Nord-Norge vil ligge hele 5-7 grader over normalen.

Lite tilsig

Totalt har tilsiget så langt i år vært på 66,2 TWh, eller 9,7 TWh under det normale. I forrige uke kom kun 30 prosent av det normale tilsiget, mens vi denne uken forventer at det blir rundt 40 prosent av normalt tilsig.

Skrevet av Mona Adolfsen - Europower.

Markedskommentar uke 44 2020

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 19 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli under 12,2 øre/kWh. Spotprisen for Østlandsområdet har dermed redusert seg markant den siste uken. Prisutsiktene for kommende uke ser ut til å bli rundt 15 øre/kWh.   

Les mer

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?