19.07.2018

Vannet fordamper

(Europower) For tredje uke på rad har fordampingen i magasinene vært større enn tilfanget fra nedbør. Også denne uken forventes det en netto fordamping på grunn av tørt og varmt vær.

Ifølge NVE sin Kraftsituasjonsrapport for uke 28 gikk prisene i samtlige nordiske prisområder opp forrige uke. Det er tredje uken på rad og henger sammen med tørt vær og høye priser på brensel og CO2.

Det varme været gjør dessuten at fordampingen er større enn hva nedbøren kan tilføre magasinene. Så langt i år er det kommet 36 TWh nedbærsenergi, mot normalt 64TWh. Også i inneværende uke er det ventet lite nedbør, selv om det er kommet noen byger i deler av landet. I sum ventes det at nedbørsenergien denne uken vil lande på 0, mot -0,4 TWh i uke 28.

Ekstremt lite snø

Også snømengdene i fjellet er betydelig mindre enn normalt. Ifølge NVEs tall er det rundt 2,7 TWh snømengde i magasinområdene, mot normalt 9 TWh. I tillegg er det mange steder i Sør-Norge så tørt i bakken at det totalt er 9,6 TWh mindre snø- mark- og grunnvann enn normalt.

Varmere enn normalt i hele landet

Vi har over tid hatt betydelig varmere vær enn normalt i Sør-Norge. I uke 28 (forrige uke) var det også varmere enn normalt i nord. I sør var temperaturen 3-5 grader over det normale, hvilket også er ventet for inneværende uke, mens det i nord var 0-2 grader over normalen. For denne uken ventes det imidlertid at temperaturene i Nord-Norge vil ligge hele 5-7 grader over normalen.

Lite tilsig

Totalt har tilsiget så langt i år vært på 66,2 TWh, eller 9,7 TWh under det normale. I forrige uke kom kun 30 prosent av det normale tilsiget, mens vi denne uken forventer at det blir rundt 40 prosent av normalt tilsig.

Skrevet av Mona Adolfsen - Europower.

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?