19.07.2018

Vannet fordamper

(Europower) For tredje uke på rad har fordampingen i magasinene vært større enn tilfanget fra nedbør. Også denne uken forventes det en netto fordamping på grunn av tørt og varmt vær.

Ifølge NVE sin Kraftsituasjonsrapport for uke 28 gikk prisene i samtlige nordiske prisområder opp forrige uke. Det er tredje uken på rad og henger sammen med tørt vær og høye priser på brensel og CO2.

Det varme været gjør dessuten at fordampingen er større enn hva nedbøren kan tilføre magasinene. Så langt i år er det kommet 36 TWh nedbærsenergi, mot normalt 64TWh. Også i inneværende uke er det ventet lite nedbør, selv om det er kommet noen byger i deler av landet. I sum ventes det at nedbørsenergien denne uken vil lande på 0, mot -0,4 TWh i uke 28.

Ekstremt lite snø

Også snømengdene i fjellet er betydelig mindre enn normalt. Ifølge NVEs tall er det rundt 2,7 TWh snømengde i magasinområdene, mot normalt 9 TWh. I tillegg er det mange steder i Sør-Norge så tørt i bakken at det totalt er 9,6 TWh mindre snø- mark- og grunnvann enn normalt.

Varmere enn normalt i hele landet

Vi har over tid hatt betydelig varmere vær enn normalt i Sør-Norge. I uke 28 (forrige uke) var det også varmere enn normalt i nord. I sør var temperaturen 3-5 grader over det normale, hvilket også er ventet for inneværende uke, mens det i nord var 0-2 grader over normalen. For denne uken ventes det imidlertid at temperaturene i Nord-Norge vil ligge hele 5-7 grader over normalen.

Lite tilsig

Totalt har tilsiget så langt i år vært på 66,2 TWh, eller 9,7 TWh under det normale. I forrige uke kom kun 30 prosent av det normale tilsiget, mens vi denne uken forventer at det blir rundt 40 prosent av normalt tilsig.

Skrevet av Mona Adolfsen - Europower.

Markedskommentar uke 47 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 43,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 41 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer som gir redusert forbruk og redusert pris, det har også vært mer vind og en liten økning av tilsig.

Les mer

Endless Winter ep. 3

Endless Winter 3 er siste kapittel i skikjører Nikolai Schirmers vintereventyr, hvor han forsøker å kjøre bedre på ski med lavere klimagassutslipp.

Les mer

Markedskommentar uke 46 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 45,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 43 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer denne uken som gir redusert forbruk og redusert pris. Forventet pris for kommende uke er rundt 41 øre/kWh, da temperaturene er ventet videre opp hvor det vil bli plussgrader over store deler av Østlandet. Samtidig er det ventet vind under normalen og normale nedbørsmengder i Nordpool-området som helhet.

Les mer

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?