Vi opplever treghet i Min side for øyeblikket. Vi håper å løse dette raskt!

Hjem > Siste nytt > Vannet fordamper

Vannet fordamper

Europower Energi
Publisert 19.07.2018, sist oppdatert 19.07.2018
For tredje uke på rad har fordampingen i magasinene vært større enn tilfanget fra nedbør. Også denne uken forventes det en netto fordamping på grunn av tørt og varmt vær.

(Europower) For tredje uke på rad har fordampingen i magasinene vært større enn tilfanget fra nedbør. Også denne uken forventes det en netto fordamping på grunn av tørt og varmt vær.

Ifølge NVE sin Kraftsituasjonsrapport for uke 28 gikk prisene i samtlige nordiske prisområder opp forrige uke. Det er tredje uken på rad og henger sammen med tørt vær og høye priser på brensel og CO2.

Det varme været gjør dessuten at fordampingen er større enn hva nedbøren kan tilføre magasinene. Så langt i år er det kommet 36 TWh nedbærsenergi, mot normalt 64TWh. Også i inneværende uke er det ventet lite nedbør, selv om det er kommet noen byger i deler av landet. I sum ventes det at nedbørsenergien denne uken vil lande på 0, mot -0,4 TWh i uke 28.

Ekstremt lite snø

Også snømengdene i fjellet er betydelig mindre enn normalt. Ifølge NVEs tall er det rundt 2,7 TWh snømengde i magasinområdene, mot normalt 9 TWh. I tillegg er det mange steder i Sør-Norge så tørt i bakken at det totalt er 9,6 TWh mindre snø- mark- og grunnvann enn normalt.

Varmere enn normalt i hele landet

Vi har over tid hatt betydelig varmere vær enn normalt i Sør-Norge. I uke 28 (forrige uke) var det også varmere enn normalt i nord. I sør var temperaturen 3-5 grader over det normale, hvilket også er ventet for inneværende uke, mens det i nord var 0-2 grader over normalen. For denne uken ventes det imidlertid at temperaturene i Nord-Norge vil ligge hele 5-7 grader over normalen.

Lite tilsig

Totalt har tilsiget så langt i år vært på 66,2 TWh, eller 9,7 TWh under det normale. I forrige uke kom kun 30 prosent av det normale tilsiget, mens vi denne uken forventer at det blir rundt 40 prosent av normalt tilsig.

Skrevet av Mona Adolfsen - Europower.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?