19.07.2018

Vannet fordamper

(Europower) For tredje uke på rad har fordampingen i magasinene vært større enn tilfanget fra nedbør. Også denne uken forventes det en netto fordamping på grunn av tørt og varmt vær.

Ifølge NVE sin Kraftsituasjonsrapport for uke 28 gikk prisene i samtlige nordiske prisområder opp forrige uke. Det er tredje uken på rad og henger sammen med tørt vær og høye priser på brensel og CO2.

Det varme været gjør dessuten at fordampingen er større enn hva nedbøren kan tilføre magasinene. Så langt i år er det kommet 36 TWh nedbærsenergi, mot normalt 64TWh. Også i inneværende uke er det ventet lite nedbør, selv om det er kommet noen byger i deler av landet. I sum ventes det at nedbørsenergien denne uken vil lande på 0, mot -0,4 TWh i uke 28.

Ekstremt lite snø

Også snømengdene i fjellet er betydelig mindre enn normalt. Ifølge NVEs tall er det rundt 2,7 TWh snømengde i magasinområdene, mot normalt 9 TWh. I tillegg er det mange steder i Sør-Norge så tørt i bakken at det totalt er 9,6 TWh mindre snø- mark- og grunnvann enn normalt.

Varmere enn normalt i hele landet

Vi har over tid hatt betydelig varmere vær enn normalt i Sør-Norge. I uke 28 (forrige uke) var det også varmere enn normalt i nord. I sør var temperaturen 3-5 grader over det normale, hvilket også er ventet for inneværende uke, mens det i nord var 0-2 grader over normalen. For denne uken ventes det imidlertid at temperaturene i Nord-Norge vil ligge hele 5-7 grader over normalen.

Lite tilsig

Totalt har tilsiget så langt i år vært på 66,2 TWh, eller 9,7 TWh under det normale. I forrige uke kom kun 30 prosent av det normale tilsiget, mens vi denne uken forventer at det blir rundt 40 prosent av normalt tilsig.

Skrevet av Mona Adolfsen - Europower.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?