Hjem > Siste nytt > VALUTA: Ser svak norsk vekst

VALUTA: Ser svak norsk vekst

Thomas Gundersen
Publisert 24.04.2015, sist oppdatert 05.09.2017

Norsk økonomi risikerer negativ vekst i enkelte kvartaler fremover, iifølge ny makrorapport fra Handelsbanken Capital Markets. Foto: Norges Bank

(Europower) Den norske kronen er torsdag morgen svekket med om lag halvannen øre mot euro, til 8,4752, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs onsdag. Mot dollar er kronen svekket med rundt tre og en halv øre i samme tidsrom, til 7,9103.

Den svenske kronen er i samme tidsrom svekket med om lag halvannen øre mot euro, til 9,3557.

---

Oslo (TDN Finans): Etter flere år med en vekst i fastlands-Norge på rundt 2-3 prosent, ligger det nå an for en vekst på under 1 prosent, med betydelig risiko for negativ vekst i enkelte kvartaler.

Det sier Handelsbanken Capital Markets i rapporten «Macro Forecast Norway», som ble offentliggjort torsdag morgen.

Bankens analytikere venter at fallet i olje- og gassaktiviteten vil legge en demper også på privat forbruk, idet fastlandsinvesteringene vil fortsette å være moderate i boligsektoren og i næringslivet.

De sterkeste vekstimpulsene ventes å komme fra offentlig etterspørsel og fastlandseksport. Arbeidsledigheten kommer til å stige, om enn moderat, idet innvandringen fungerer som en sikkerhetsventil, heter det i rapporten.

Oljeprisen litt opp

Lønnsstigningen kan ifølge banken ventes å falle til 2 prosent i løpet av to år, mens prisstigningen vil ende opp langt under sentralbankens mål. Likevel ventes Norges Bank å være motvillig til å kutte styringsrenten med mer enn 0,5 prosentpoeng totalt.

Ifølge rapporten er det grunn til å vente en viss økning i oljeprisen i andre halvår, men gitt dollarkursen, blir prisen neppe på mer enn 70 dollar pr fat ved utgangen av året.

Handelsbanken fremholder at lønnskutt i industrien i retning av nivåene i Sverige og Tyskland ikke er realistisk, men at en svekket krone har potensial til å gjøre jobben.

«Dette krever enda mer aggressiv stimulering fra Norges Bank, enn det vi for tiden opplever fra Riksbanken og ESB. Dette vil ikke være lett, tatt i betraktning at norsk styringsrente allerede er så lav som 1,25 prosent», heter det i rapporten.

Svakt fra Kina

Rapporten fremholder at Norges Bank for tiden virker mer opptatt av å dempe boligprisene og husholdningenes gjeld. Derfor ventes det ikke mer enn ett rentekutt på 0,25 prosentpoeng i mai eller juni, og ytterligere ett mot slutten av året.

Innenfor prognosehorisonten 2018 ser Handelsbanken på den annen side ikke for seg noen ny innstramming. Dette vil kunne svekke kronen til rundt 9 mot euro, selv om det også er en viss risiko for ny kronestyrking.

DNB Markets fremholder i sin morgenrapport at industrien i verdens største økonomi, Kina, sliter. Natt til torsdag kom beskjeden fra kinesiske innkjøpssjefer om at veksten har avtatt videre i april.

HSBCs PMI-indeks ble ikke liggende stabil i april, slik konsensus ventet, men falt 0,4 poeng til 49,2. Det er det laveste nivået på ett år. Delindeksene for produksjon og nye ordre trakk ned.

Positivt fra USA og EU

Onsdag formiddag publiseres førsteestimater for eurosonens PMI-indekser i april. Det er ventet enn viss videre bedring, både for industrien og for tjenestesektoren.

Etter et relativt svakt fjorår kommer det nå stadig flere positive nyheter fra det amerikanske boligmarkedet. Onsdag kommer statistikken for nyboligsalg i mars. Det annualiserte salget er ventet å ha avtatt med 26.000 enheter til 513.000.

Fra USA kommer også de ukentlige tallene for antall førstegangssøkere til ledighetstrygd. Her ventes en nedgang til 290.000 i forrige uke, ifølge DNB Markets.

Kronen er torsdag morgen svekket med om lag halvannen øre mot euro, til 8,4752, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs onsdag. Mot dollar er kronen svekket med rundt tre og en halv øre i samme tidsrom, til 7,9103.

Euro er i morgentimene litt svekket mot dollar til 1,0716 dollar, etter å ha sluttet på 1,0726 dollar i New York onsdag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet onsdag på 1,395 prosent, mot 1,421 prosent tirsdag.

DAGENS VIKTIGSTE NØKKELTALL/BEGIVENHETER:

- Frankrike (08:45), Industritillit, april

- Frankrike (09:00), PMI-industri foreløpig, april

- Frankrike (09:00), PMI-tjenester foreløpig, april

- Tyskland (09:30), PMI-industri foreløpig, april

- Tyskland (09:30), PMI-tjenester foreløpig, april

- Norge (10:00), Utlånsundersøkelsen, 1. kv

- ØMU (10:00), PMI-industri foreløpig, april

- ØMU (10:00), PMI-tjenester foreløpig, april

- UK (10:30), Detaljhandel, mars

- USA (14:30), Førstegangssøkende ledighetstrygd, pr 18. april

- USA (15:45), PMI-industri foreløpig, april

- USA (16:00), Nyboligpriser, mars

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?