02.03.2016

Utdanningen svikter

hans-jakob-epland-sitepartnerFoto: enerWE

(enerWE)– Energibransjen må ta samme grep som offshorenæringen.

– Sett i et 20 års perspektiv er det helt nødvendig at energibransjen melder seg på, og motiverer de forskjellig utdanningsmiljøene til å tilpasse seg til fremtidens behov, mener Hans Jacob Epland, daglig leder i Sitepartner.

enerWE møter Epland på Longum Teknologipark noen få kilometer fra Arendal sentrum i Aust-Agder. Epland er tidligere konserndirektør i Agder Energi, og har lang erfaring fra lederstillinger innen entreprenørbransjen. Han etterlyser en mer proaktiv holdning fra energibransjen i å påvirke utdanningssektoren.

– Her har vi noe å lære av oljebransjen. Offshorenæringen fikk flere steder utdanningsinstitusjonene til å tilpasse studieplanene etter hva industrien trengte, i sin tid. De fikk ungdom til å få øynene opp for petroleumsfag. For å fylle behovet som kommer de neste årene i landbasert energiutbygging og «grønn» industri, må vi sette i gang dette med det samme, sier en engasjert Epland.

Elektrofag må velge etterutdanning

Han oppfordrer flere med bakgrunn innen elektrofaget å velge etterutdanning ved for eksempel teknisk fagskole eller ingeniørhøgskole, spesielt rettet mot prosjektledelse.

– Behovet for denne kompetansen er der i aller høyeste grad. Aktørene etterspør en kompetanse som ikke er der – det kan vi dokumentere, sier Epland.

Stor etterspørsel

Epland er medeier og daglig leder i management for hire-selskap med hovedfokus på site management. Sitepartner sitter på kunnskap og nettverk som kan tilby energibransjen prosjektledelse ”on site”. De har stor kompetansen internt, og leier ut sine ansatte på prosjektbasis.

– Etterspørselen er stadig økende, og vi trenger flinke folk til prosjektene fremover, forklarer medeieren.

Skremmende få fra energibransjen

Tidligere i høst besøkte Epland elkraftlinjene på fagskoler rundt om i landet, og han mener det han så var oppsiktsvekkende.

– Det var skremmende å se hvor liten andel av kullene som kom fra energibransjen – de aller fleste hadde tradisjonell elektrikerbakgrunn, forteller Epland.

Han mener at det er energibransjen selv som må utøve positive motivasjon overfor sine ansatte. De må tilrettelegge for at flere velger å gå videre med utdanningen etter praktisk erfaring – og samtidig engasjere de etablerte utdanningsmiljøene til å tilpasse seg etter bransjes behov.

– Mange tidligere oljearbeidere står nå uten jobb, hva er ditt råd til de som tenker seg over i landbasert industri?

– Det de har med seg i ryggsekken er svært god sikkerhetskultur, god prodsedyre- og prosesstyring, samt strukturert prosjektstyring. Dette er realkompetanse som er anvendelig til landindustri og som kan tilføres landbasert infrastrukturutbygging, mener Epland.

Spesielt én egenskap til mener han at offshorearbeidere har, som de undervurderer:

– De har allerede en livsstil som er fleksibel. De er innarbeidet mobile og reisevillige, i motsetning til mange som kommer fra andre industrier. Dette er kompetanse de ikke skal undervurdere, avslutter han.

Energi Norge: – Prosjektkompetanse er et behov

Lars Ragnar Solberg, rådgiver i Energi Norge er enig i at det trengs et kompetanseløft.

– Energi Norge gjør undersøkelser regelmessig for å finne ut hva slags behov som finnes i bransjen, og vi ser at prosjektkompetanse er meldt inn som et stort behov, sier Solberg til enerWE.

Organisasjonen har tidligere forsøkt å sette i gang en ordning som tilbyr kursing i nettopp dette, men uten å lykkes. I år er det ny satsning.

– Vi setter i gang første kurs med blant annet klasseromslæring på torsdag denne uken. I tillegg har vi prosjekter og arrangementer i løpet av året som har til hensikt å fremme prosjektkompetanse i bransjen, så vi er ”på ballen”, forklarer rådgiveren.

Fortsatt utprøving

Energi Norge er fortsatt i utprøvingsfasen med kursene, og hvis dette viser seg å være en suksess vil de fortsette prosessen.

– Vi ser at bransjen trenger et løft, og med den nedturen som oljebransjen nå opplever er det mange som ser seg etter jobber i fornybarnæringen, avslutter Solberg.

Les hele saken hos enerWE.

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?