02.03.2016

Utdanningen svikter

hans-jakob-epland-sitepartnerFoto: enerWE

(enerWE)– Energibransjen må ta samme grep som offshorenæringen.

– Sett i et 20 års perspektiv er det helt nødvendig at energibransjen melder seg på, og motiverer de forskjellig utdanningsmiljøene til å tilpasse seg til fremtidens behov, mener Hans Jacob Epland, daglig leder i Sitepartner.

enerWE møter Epland på Longum Teknologipark noen få kilometer fra Arendal sentrum i Aust-Agder. Epland er tidligere konserndirektør i Agder Energi, og har lang erfaring fra lederstillinger innen entreprenørbransjen. Han etterlyser en mer proaktiv holdning fra energibransjen i å påvirke utdanningssektoren.

– Her har vi noe å lære av oljebransjen. Offshorenæringen fikk flere steder utdanningsinstitusjonene til å tilpasse studieplanene etter hva industrien trengte, i sin tid. De fikk ungdom til å få øynene opp for petroleumsfag. For å fylle behovet som kommer de neste årene i landbasert energiutbygging og «grønn» industri, må vi sette i gang dette med det samme, sier en engasjert Epland.

Elektrofag må velge etterutdanning

Han oppfordrer flere med bakgrunn innen elektrofaget å velge etterutdanning ved for eksempel teknisk fagskole eller ingeniørhøgskole, spesielt rettet mot prosjektledelse.

– Behovet for denne kompetansen er der i aller høyeste grad. Aktørene etterspør en kompetanse som ikke er der – det kan vi dokumentere, sier Epland.

Stor etterspørsel

Epland er medeier og daglig leder i management for hire-selskap med hovedfokus på site management. Sitepartner sitter på kunnskap og nettverk som kan tilby energibransjen prosjektledelse ”on site”. De har stor kompetansen internt, og leier ut sine ansatte på prosjektbasis.

– Etterspørselen er stadig økende, og vi trenger flinke folk til prosjektene fremover, forklarer medeieren.

Skremmende få fra energibransjen

Tidligere i høst besøkte Epland elkraftlinjene på fagskoler rundt om i landet, og han mener det han så var oppsiktsvekkende.

– Det var skremmende å se hvor liten andel av kullene som kom fra energibransjen – de aller fleste hadde tradisjonell elektrikerbakgrunn, forteller Epland.

Han mener at det er energibransjen selv som må utøve positive motivasjon overfor sine ansatte. De må tilrettelegge for at flere velger å gå videre med utdanningen etter praktisk erfaring – og samtidig engasjere de etablerte utdanningsmiljøene til å tilpasse seg etter bransjes behov.

– Mange tidligere oljearbeidere står nå uten jobb, hva er ditt råd til de som tenker seg over i landbasert industri?

– Det de har med seg i ryggsekken er svært god sikkerhetskultur, god prodsedyre- og prosesstyring, samt strukturert prosjektstyring. Dette er realkompetanse som er anvendelig til landindustri og som kan tilføres landbasert infrastrukturutbygging, mener Epland.

Spesielt én egenskap til mener han at offshorearbeidere har, som de undervurderer:

– De har allerede en livsstil som er fleksibel. De er innarbeidet mobile og reisevillige, i motsetning til mange som kommer fra andre industrier. Dette er kompetanse de ikke skal undervurdere, avslutter han.

Energi Norge: – Prosjektkompetanse er et behov

Lars Ragnar Solberg, rådgiver i Energi Norge er enig i at det trengs et kompetanseløft.

– Energi Norge gjør undersøkelser regelmessig for å finne ut hva slags behov som finnes i bransjen, og vi ser at prosjektkompetanse er meldt inn som et stort behov, sier Solberg til enerWE.

Organisasjonen har tidligere forsøkt å sette i gang en ordning som tilbyr kursing i nettopp dette, men uten å lykkes. I år er det ny satsning.

– Vi setter i gang første kurs med blant annet klasseromslæring på torsdag denne uken. I tillegg har vi prosjekter og arrangementer i løpet av året som har til hensikt å fremme prosjektkompetanse i bransjen, så vi er ”på ballen”, forklarer rådgiveren.

Fortsatt utprøving

Energi Norge er fortsatt i utprøvingsfasen med kursene, og hvis dette viser seg å være en suksess vil de fortsette prosessen.

– Vi ser at bransjen trenger et løft, og med den nedturen som oljebransjen nå opplever er det mange som ser seg etter jobber i fornybarnæringen, avslutter Solberg.

Les hele saken hos enerWE.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?