03.06.2014

USAs planer for CO2-kutt skaper optimisme

COLOURBOX_kullkraftverk_None.fullWashington (NTB-AFP-Reuters): Obama-administrasjonen la mandag fram sin mest ambisiøse klimaplan så langt. Planen skaper optimisme før klimatoppmøtet i Paris neste år. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

USA og Kina står til sammen for om lag 40 prosent av verdens samlede utslipp av klimagasser.

– Det sender et positivt signal før klimakonferansen i Paris, COP21, i 2015 om at det er mulig å nå en ny global klimaavtale, sier EUs klimakommissær Connie Hedegaard til nyhetsbyrået Ritzau.

– Det kommer positive signaler fra Kina også. Til sammen er dette positivt for utsiktene i Paris, sier Norges klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) til NTB.

Skeptisk høyreside

USAs planer om CO2-kutt vekker imidlertid kraftige protester fra høyresiden i landet.

Planen går ut på at USA skal redusere CO2-utslipp fra eksisterende kraftverk med 30 prosent de neste årene.

Gina McCarthy, som leder det amerikanske miljødirektoratet EPA, la fram forslaget mandag.

– Ved å legge vekt på renere energikilder og redusere sløsingen med energi vil denne planene sørge for at vi får friskere luft samtidig som den vil bidra til å bremse klimaendringene. Slik kan vi etterlate en trygg og sunn framtid til våre barn, sa hun.

– Hvorfor i all verden presser presidenten gjennom reguleringer som vil øke forbrukernes strøm- og gassregninger, flytte industrijobber ut av landet og hindre at vi får økonomien på rett kjøl igjen, svarte republikaneren Fred Upton, som leder energi- og handelskomiteen i Representantenes hus.

30 prosent kutt

De enkelte delstatene vil selv kunne bestemme hvordan målet om en utslippsreduksjon på 30 prosent skal oppnås innen 2030.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at kravene er de mest betydningsfulle klimatiltakene som er introdusert av president Barack Obamas administrasjon.

Kuttene er basert på utslippstall fra 2005. Utslippene var i 2013 litt mer enn ti prosent lavere enn i 2005, noe som betyr at USA allerede er på god vei til å oppfylle de nye målene.

Utslippene fra kraftverk utgjør omtrent 40 prosent av landets CO2-utslipp, den vanligste av klimagassene som bidrar til den globale oppvarmingen.

Het potet

Enkelte delstater og Det amerikanske handelsrådet er blant klimatiltakenes mektige motstandere. Utslippskravene vil også møte sterke protester fra kullindustrien. Den har fortsatt stor politisk innflytelse, særlig i delstater med mye kullutvinning.

På den konservative høyresiden er det fortsatt mange som nekter for at klimaendringene er menneskeskapte. Derfor motsetter de seg vanskelige og dyre klimatiltak, som de mener vil svekke industrien og dermed koste mange arbeidsplasser.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, representerer kullstaten Kentucky. Han sier at planen vil være svært ødeleggende for amerikansk økonomi.

Snakker om folkehelsa

President Barack Obama forsøker på sin side å gjøre forurensing og klimagassutslipp til en folkehelsesak. I sin ukentlige radiotale sa Obama søndag at USA må redusere utslippene så barn som sliter med astma og andre pusteproblemer, skal få et lettere liv.

Amerikanske domstoler har gitt Obama og de føderale myndighetene muligheten til å regulere CO2-utslipp uten vedtak i Kongressen.

Obama har i økende grad valgt å bruke den muligheten, siden det er svært lite sannsynlig at politikerne i Kongressen vil bli enige om tiltak. (©NTB)

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?