02.12.2014

Unngå strømgarantier

Vinterkulden nærmer seg og strømselgerne frister med ulike produkter og abonnementer som skal gi jevn eller fast strømpris.

- Strømabonnement annonseres med «fast pris hver måned», eller «jevn strømregning hele året». Felles for begge er at du risikerer å betale overpris for strømmen, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.


Unngå mobilprising

Mange er vant med å betale et fast månedlig beløp for bruk av mobiltelefon inntil en viss grense. Nå prøver strømselgerne seg med samme prising for strøm.

- Mobilprising av strøm er lite lønnsomt for oss strømkunder, sier Flønes.

Dersom du bruker akkurat den mengden strøm du abonnerer på, blir prisen omtrent som for en vanlig spotkontrakt. Det vil si at du følger de vanlige svingningene i markedsprisen på strøm. Bruker du mer tar strømselgerne seg ekstra betalt. Blir det mildvær og lavt forbruk, må du likevel betale jevn månedspris. I praksis betyr det at halvert forbruk gir dobbel pris for den strømmen man faktisk bruker.

Jevnt dyrt

Mange frykter høye strømregninger om vinteren. Derfor tilbyr mange strømselskap å jevne ut strømregningen over året, slik at du får en tilnærmet lik regning hver måned. Dette tar selskapene seg godt betalt for. Opp mot 40 kroner per måned er vanlig. For folk med lavt strømforbruk betyr det en vesentlig prisøkning for hver kilowattime man bruker.

- Vårt tips er å jevne ut strømprisen selv ved å sette av ekstra penger om sommeren når strømforbruket ditt er lavt, slik at du har penger til høyere strømregninger om vinteren. Da slipper man å betale strømselgerne ekstra for denne utjevningen, avslutter direktør for forbrukeservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Ingeborg-FlonesForbrukerrådets strømråd:

Ikke kjøp strøm på impuls

Unngå strømselgere og si nei til telefonselgere (slik blir du kvitt telefonselgere), selv om du har angrerett. Finn ut hvor mye strøm du bruker, og sjekk med strømtilbud på kraftprisoversikten til Konkurransetilsynet.

Her finner du Konkurransetilsynets kraftprisoversikt.

Konkurransetilsynet vil slutte med kraftprisoversikten 1. januar 2015. Forbrukerrådet har fått i oppgave å lage en ny og bedre strømprisportal, som skal lanseres i juni 2015.

Ikke forskuddsbetal

Vi advarer mot forskuddsbetaling. Vi har flere ganger sett at strømselskaper har gått konkurs, eller sluttet å selge strøm, uten at forbrukerne har fått forskuddet sitt tilbake.

Unngå strømmiks

Vær skeptisk til gavekort, rabatter på bensin, gratis skiheiskort eller gavekort som ikke har noe med strøm å gjøre. Rabattene er som regel begrenset til en viss periode eller mengde, og strømselgerne tar som regel dette igjen på strømprisen.

Stå i angsten

Normalt lønner seg å ha en avtale som følger svingningene på strømmarkedet, også kalt spotprisavtale.

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer

Markedskommentar uke 39 2019

Denne uken har vært preget av værprognoser som har blitt våtere i Skandinavia og nede på kontinentet er det økende vindprognoser for starten av oktober. Høyere vindprognoser virker direkte inn på strømprisene, men de virker også indirekte inn på etterspørselen etter fossilt brennstoff i form av kull og gass.

Når det gjelder spotprisene så holder de seg rett i overkant av 30 øre/kWh i Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?