01.11.2014

Ukrainere slipper å fryse til vinteren etter ny gassavtale

(NTB-AFP-Reuters): Energiministrene fra Russland og Ukraina undertegnet torsdag kveld en avtale i Brussel om gjenopptakelse av gassleveranser. Dermed slipper ukrainere å bekymre seg for vinteren.

Signeringen skjedde under en presseseanse i EU-kommisjonens hovedkvarter etter at partene siden onsdag har forhandlet om en avtale.

– Det er nå ingen grunn til at folk i Europa skal være kalde denne vinteren, sier EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso.

Den russiske energiministeren Aleksander Novak lovet på en pressekonferanse at Russland vil fortsette å være en pålitelig leverandør av energi til Europa og andre forbrukere.

– Vi er overbevist om at våre fremtidige relasjoner vil være konstruktive og at våre avtaler vil bli oppfylt, sa han videre.

Betalinger

Avtalen innebærer at Ukraina vil betale rundt 9,8 milliarder kroner til Russland innen noen dager, opplyser EUs energikommissær Günther Oettinger, som har ledet forhandlingene, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Russland vil deretter innføre senking av gassprisen på rundt 672 kroner til å koste omtrent 2.350 kroner per kubikkmeter. Kiev vil så få tilgang til russiske gassleveranser i bytte mot forhåndsbetaling.

Ukraina har også gått med på betale ytterligere 11,1 milliarder kroner innen utgangen av 2014.

Den nåværende avtalen varer til mars 2015.

Gass til vinteren

Tidligere torsdag sa både ukrainske og europeiske tjenestemenn at partene trolig kom til å inngå en avtale som innebar at Moskva begynner å forsyne Ukraina med gass til vinteren.

Den bitre striden om pris og ubetalte regninger for den russiske gassen har altså pågått i lang tid, men i juni stengte Russland kranene til Ukraina helt og begrunnet det med at nabolandet ikke har betalt regningene.

Ukraina har tidligere nytt godt av subsidiert gass fra Russland, men etter at landet ble mer orientert mot Vesten, har russerne skrudd opp prisene. Ukraina har et stort budsjettunderskudd og trenger hjelp vestfra for å kunne betale for gassen.

Hittil har dette hatt relativt liten betydning, men situasjonen ville blitt en helt annen når vinterkulda melder seg.

Krig og annektering

Forhandlingene om gjenopptakelse av gassleveranser fra Russland til Ukraina endte uten resultat i Brussel natt til torsdag, men samtalene ble gjenopptatt samme dag.

Avtalen kom torsdag kveld på plass på tross av det svært betente forholdet mellom nabolandene etter maktskiftet i Ukraina, Russlands annektering av Krim-halvøya og den russiske innblandingen i borgerkrigen i Øst-Ukraina.

Oettinger sier gassavtalen kan være det første glimtet av lettelse i spenningene mellom landene.

– Dette er kanskje det første tegn på en klok og velfungerende naboskapspolitikk og kanskje det første glimt av avspenning i forholdet, sa Oettinger på en pressekonferanse etter avtalen var et faktum.

Russland står for omkring en tredel av all gassen EU bruker. Rundt halvparten av gassen blir transportert gjennom Ukraina. (©NTB)

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?