01.11.2014

Ukrainere slipper å fryse til vinteren etter ny gassavtale

(NTB-AFP-Reuters): Energiministrene fra Russland og Ukraina undertegnet torsdag kveld en avtale i Brussel om gjenopptakelse av gassleveranser. Dermed slipper ukrainere å bekymre seg for vinteren.

Signeringen skjedde under en presseseanse i EU-kommisjonens hovedkvarter etter at partene siden onsdag har forhandlet om en avtale.

– Det er nå ingen grunn til at folk i Europa skal være kalde denne vinteren, sier EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso.

Den russiske energiministeren Aleksander Novak lovet på en pressekonferanse at Russland vil fortsette å være en pålitelig leverandør av energi til Europa og andre forbrukere.

– Vi er overbevist om at våre fremtidige relasjoner vil være konstruktive og at våre avtaler vil bli oppfylt, sa han videre.

Betalinger

Avtalen innebærer at Ukraina vil betale rundt 9,8 milliarder kroner til Russland innen noen dager, opplyser EUs energikommissær Günther Oettinger, som har ledet forhandlingene, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Russland vil deretter innføre senking av gassprisen på rundt 672 kroner til å koste omtrent 2.350 kroner per kubikkmeter. Kiev vil så få tilgang til russiske gassleveranser i bytte mot forhåndsbetaling.

Ukraina har også gått med på betale ytterligere 11,1 milliarder kroner innen utgangen av 2014.

Den nåværende avtalen varer til mars 2015.

Gass til vinteren

Tidligere torsdag sa både ukrainske og europeiske tjenestemenn at partene trolig kom til å inngå en avtale som innebar at Moskva begynner å forsyne Ukraina med gass til vinteren.

Den bitre striden om pris og ubetalte regninger for den russiske gassen har altså pågått i lang tid, men i juni stengte Russland kranene til Ukraina helt og begrunnet det med at nabolandet ikke har betalt regningene.

Ukraina har tidligere nytt godt av subsidiert gass fra Russland, men etter at landet ble mer orientert mot Vesten, har russerne skrudd opp prisene. Ukraina har et stort budsjettunderskudd og trenger hjelp vestfra for å kunne betale for gassen.

Hittil har dette hatt relativt liten betydning, men situasjonen ville blitt en helt annen når vinterkulda melder seg.

Krig og annektering

Forhandlingene om gjenopptakelse av gassleveranser fra Russland til Ukraina endte uten resultat i Brussel natt til torsdag, men samtalene ble gjenopptatt samme dag.

Avtalen kom torsdag kveld på plass på tross av det svært betente forholdet mellom nabolandene etter maktskiftet i Ukraina, Russlands annektering av Krim-halvøya og den russiske innblandingen i borgerkrigen i Øst-Ukraina.

Oettinger sier gassavtalen kan være det første glimtet av lettelse i spenningene mellom landene.

– Dette er kanskje det første tegn på en klok og velfungerende naboskapspolitikk og kanskje det første glimt av avspenning i forholdet, sa Oettinger på en pressekonferanse etter avtalen var et faktum.

Russland står for omkring en tredel av all gassen EU bruker. Rundt halvparten av gassen blir transportert gjennom Ukraina. (©NTB)

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?