04.11.2013

Uenighet om regjeringens stans i CO2-anbud

[caption id="attachment_9565" align="alignnone" width="640"]Mongstad Dong Energy Hydrogen Bob[/caption]

Oppdatert med uttalelse fra Venstre og Zero.Det er fakta til saken

Oslo (NTB-Gunnhild H. Bjerve og Elin B. Øvrebø): Meningene er delte om at regjeringen har bestemt å avlyse anbudskonkurransen om et fullskala renseanlegg.

Miljøorganisasjonen Bellona, som har vært en pådriver for renseteknologi som en viktig klimaløsning, mener regjeringen viser manglende vilje på området.

– Norge er en stor eksportør av fossile brennstoffer og har et stort ansvar for å rulle ut denne teknologien. Vi har absolutt alle økonomiske forutsetninger for å lykkes, men den manglende politiske viljen til den nye regjeringen sender et forferdelig dårlig klimasignal til resten av verden, sier leder Frederic Hauge.

Han mener norsk gass vil tape kampen om å være en del av fremtidens energimiks i Europa om den ikke renses og ber regjeringen komme opp med et alternativt forslag raskt.

– Lær av feil

Venstre og miljøorganisasjonen Zero mener derimot at det er klokt av regjeringen «å sette en fot i bakken».

– Årsaken til at Mongstad-prosjektet gikk i grøfta, var dårlig planlegging og en dårlig avtale mellom staten og Statoil. Det er avgjørende at prosessen fram mot et fullskala renseanlegg i 2020 blir gjort riktig, sier nestleder Kari Elisabeth Kaski i Zero. Hun får støtte av nestleder i Venstre, Olav Elvestuen.

– Det er ikke noen grunn til å anlegge et kraftverk for så å håndtere CO2-en. Det er avgjørende at ministeren kommer raskt tilbake til Stortinget med en framdriftsplan på hvordan vi skal få til et fullskala renseanlegg innen 2020. Vi må holde fast ved at CO2-fangst er et nødvendig klimavirkemiddel. Norge må ha som ambisjon at vi skal lede den teknologiske utviklingen, sier Elvestuen.

Uendrede ambisjoner

Ifølge olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har regjeringen fortsatt ambisjoner om å få på plass et fullskala renseanlegg for CO2 innen 2020.

– Vi har sett at den rødgrønne regjeringen har hatt veldig mye hastverk i sitt arbeid. Å realisere et fullskalaanlegg for karbonfangst er svært teknisk krevende, og da er det viktig at vi bruker tid for å kartlegge hva som er fornuftig å gjøre, sier Lien til NTB.

Han understreker at departementet tar oppgaven med å utvikle teknologi for CO2-fangst på største alvor.

Gassnova har fått i oppgave å kartlegge mulighetene for fullskalaanlegg for CO2-håndtering utover Mongstad-anlegget, og i den forbindelse er det tildelt kontrakter til tre prosjekter. Men etter at arbeidet med fullskalarensing på Mongstad ble stanset, er forutsetningene for Gassnovas utredningsarbeid endret, mener regjeringen. Olje- og energiministeren ber derfor Gassnova avlyse den pågående anbudskonkurransen og ikke signere kontrakter.

Kostnadskontroll

– Vi måtte forpliktet oss til å bruke betydelige ressurser, og det mente vi ville være forhastet, utdyper Lien.

Regjeringen har ifølge ham behov for å se Gassnovas arbeid i sammenheng med etablering av ny strategi for satsingen på CO2-håndtering. Lien sier det er nødvendig å bygge arbeidet på gode beslutningsprosesser og god kostnadskontroll. Han påpeker at fullskalarenseanlegget som var planlagt på Mongstad ville blitt for dyrt og at det ville bli vanskelig å eksportere teknologien.

– Skal vi lykkes med dette, må vi bruke teknologi som kan brukes også andre steder, sier han.

Riksrevisjonen kritiserte pengebruken på Mongstad-prosjektet. Kritikken rammer også Gassnova, som har ansvaret for å forvalte statens interesser i renseprosjektene.

Men ifølge Lien vil Gassnova fortsatt ha en sentral rolle. Selskapet har nå blitt bedt om også kartlegge anlegg som slipper ut mindre CO2, under 400.000 tonn, som mulige renseprosjekter. (©NTB)

 

 

Blogg: Gudbrandsdal Energi


Vinterpriser i sommervarmen

Vi hadde en snørik vinter og det skulle normalt ha gitt bra tilsig av smeltevann til kraftmagasinene utover sommeren. Men nå har mye vann rent over demningene og mye av snøen fordampet. Det betyr dessverre høyere priser til forbrukeren.

Les mer

Kraftprisen dobbelt så høy som på samme tid i fjor

Strømprisen er markant høyere i år enn i fjor, og i den ukentlige kraftrapporten til NVE kommer det frem at spotprisen i uke 23 var dobbelt så høy som på samme tid i fjor.

Les mer

Høye priser, men liten økning i strømregningen

I disse dager preges kraftmarkedet av en sterk prisoppgang. Det gjelder både på kort og litt lengre sikt.
- For en vanlig forbruker betyr dette likevel kun en liten økning i strømregningen, siden vi er inne i en årstid med lavere forbruk, sier leder for handel i selskapene Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Lene Hagen.

Les mer

Vannmagasinene er mer enn halvfulle

Fyllingsgraden tok seg kraftig opp i forrige uke med en økning på 5,1 prosentpoeng. Dermed endte den totale fyllingsgraden på 54,7 prosent.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]