Viktig info til våre kunder!

Grunnet nasjonal lansering av Elhub «fryses» strømmarkedet i store deler av februar. For deg som kunde betyr det at du ikke får byttet strømleverandør i perioden 23.01 – 18.02. Dette gjelder ALLE strømleverandører! Du kan fortsatt legge inn bestilling, men leverandørbytte skjer først i uke 8-9. Les mer her.

22.11.2013

Tidenes bunnivå i klimaforhandlingene

[caption id="attachment_800" align="alignright" width="614"]20130522-Kvam, vannets herjinger-21 Foto: Gudbrandsdal Energi[/caption]

Warszawa/Oslo (NTB-Are Føli): Bitter strid om kompensasjon for naturkatastrofer preger avslutningen av klimaforhandlingene i Polen. En lang rekke miljøorganisasjoner forlot møtet i protest torsdag.

– Dette er tidenes bunnivå i klimaforhandlingene. Dette er det første møtet man går ut av med lavere ambisjoner enn da vi startet, sier Silje Lundberg, leder for Natur og Ungdom (NU).

Hun var en av mange representanter for miljøbevegelsen som torsdag forlot konferansen, én dag før den avsluttes.

– Dette er ikke noe vi ønsker å støtte lenger, og vi kommer ikke tilbake, sa Lundberg på telefon fra Warszawa til NTB.

Japan, Australia og Canada har et særlig ansvar for at forhandlingene går trått, ifølge NU-lederen. Både Japan og Australia har gått bort fra tidligere løfter om utslippskutt mens forhandlingene har pågått i den polske hovedstaden.

Vertsnasjonen Polen har latt kullselskaper sponse klimakonferansen og vært medarrangør for et eget kullmøte samtidig med forhandlingene.

Kompensasjon

Et av de vanskeligste temaene i forhandlingene i Warszawa er det som kalles tap og skade. Det dreier seg om mulige ordninger som kan kompensere utviklingsland som rammes av naturkatastrofer knyttet til klimaendringer.

Den uvanlig kraftige tyfonen som rammet Filippinene rett før klimamøtet begynte, gjorde temaet ekstra aktuelt. Flere tusen mennesker mistet livet i det voldsomme uværet, som de filippinske forhandlerne knyttet til global oppvarming.

U-landene ønsker seg en ny mekanisme eller institusjon som kan håndtere behov for kompensasjon etter klimakatastrofer. Norge og mange andre rike land avviser kravet.

– Det er ikke nye institusjoner verden trenger nå. Vi bør i stedet styrke og utnytte de institusjonene vi har i dag, sier miljøminister Tine Sundtoft (H) til NTB.

– Norge avsporer

Det norske standpunktet har imidlertid fått krass kritikk fra deler av miljøbevegelsen.

– USA, EU, Australia og Norge er fortsatt blinde for klimarealiteten som rammer oss alle, og fattige folk og land aller mest. De fortsetter å avspore forhandlingene i Warszawa, sa Harjeet Singh fra organisasjonen ActionAid International tidligere denne uken, ifølge avisa The Guardian.

Sundtoft mener denne reaksjonen var overdreven. Norge forsøker å finne fram til en praktisk løsning og et kompromiss i striden, framholder hun.

Natur og Ungdom har på sin side sluttet seg til kritikken av norske myndigheter.

– Vi synes ikke at Norge har spilt en god rolle i denne delen av forhandlingene, sier Silje Lundberg, som mener Sundtoft burde støttet kravet om en egen tap og skade-mekanisme.

– Kappløp mot bunnen

I tillegg til Natur og Ungdom valgte Naturvernforbundet, Kirkens Nødhjelp, WWF, Greenpeace og Oxfam å forlate klimamøtet i protest torsdag.

– Forhandlingene her i Warszawa har vært et kappløp mot bunnen, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken, som peker på at tidligere løfter om utslippskutt er svekket. Nå risikerer verden global oppvarming på opptil 4 grader, advarer han.

I tillegg til spørsmålene rundt klimakompensasjon har også flere andre forhandlingstemaer vært vanskelige i Warszawa.

Tidligere har de rike landene lovet store summer til fattige land som blant annet skal sette dem i stand til å tilpasse seg klimaendringene som kommer – før eventuelle klimarelaterte naturkatastrofer inntreffer.

100 milliarder dollar hvert år fra 2020 har de rike landene tidligere lovet u-landene. Pengene skal etter planen både gå til utslippsreduksjoner og klimatilpasning, men så langt er det ikke blitt donert beløp som er i nærheten av denne summen. (©NTB)

Lansering av Elhub: Dette betyr det for deg som kunde

I slutten av januar implementerer Statnett Elhub, en felles nasjonal måledatabase. Som følge av det «fryses» kraftmarkedet i perioden 01.02.2019 – 18.02.19, og det omfatter alle strømleverandører og netteiere i Norge.

Les mer

Klimakabler til Europa

Anders Skonhoft hevder i Klassekampen 2. januar at eksport av fornybar energi til Europa ikke bidrar til lavere utslipp av klimagasser. Det er feil, skriver EnergiNorge.

Les mer

Markedskommentar uke 3 2019

Denne uken har temperaturene vært langt lavere sammenlignet med forrige uke som har gitt spotprisene et løft, og som også markerer starten på en lengre kuldeperiode. Langtidsvarselet viser dominerende høytrykk som vil gi mindre vind, mindre nedbør og lavere temperaturer som vil gi høye spotpriser fremover.

Les mer

Markedskommentar uke 2 2019

Denne uken har vært relativt mild med temperaturer over normalen og med nedbørsmengder og vind rundt normalen for årstiden. Terminmarkedet holder fortsatt stand og er høyt priset.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?