30.06.2014

Italia vil blåse nytt liv i EU med vekstpolitikk

EURoma (NTB-AFP-Reuters): EU er blitt en «sur, gammel tante», mener Italias statsminister Matteo Renzi. Han overtar nå EUs formannskap med en drøm om å danne Europas forente stater.

Matteo Renzi lover å arbeide for vekst og sysselsetting og en oppmyking av EUs strenge sparepolitikk når Italia tirsdag overtar formannskapet i EU for det neste halvåret.

EU må slutte å oppføre seg som en «sur, gammel tante» som sender endeløse lister med krav til medlemslandene om hva de skal foreta seg, mener Renzi.

– EU er kjedelig, hensunket i tall og uten sjel, fastslår han.

– Europa kan ikke bli et sted for fotnoter, spissfindigheter, parametere og begrensninger, et ingenmannsland av byråkratier.

Veien ut av uføret er ifølge Renzi en mer fleksibel økonomisk politikk.

– Sparepolitikkens yppersteprester og profeter må forstå at stabilitet ikke er mulig uten vekst.

Forente stater

Det er en svært populær statsminister som nå overtar formannskapet i EU. I pressen beskrives 39-åringen som en oppadgående stjerne på EUs politiske himmel, og i EUs parlamentsvalg i vår fikk hans parti PD mer enn 40 prosent av de italienske stemmene.

PD gikk til valg på et løfte om «ny kurs» i EU, men han mener samtidig at et sterkere og mer sammensveiset Europa er den riktige veien å gå. Målet er en føderasjon etter amerikansk modell.

– For mine barns framtid drømmer jeg om, tenker jeg på og arbeider jeg for Europas forente stater, sier Renzi.

Samtidig advarer han mot å undervurdere frustrasjonen blant velgerne, som ifølge Renzi er trette av år med økonomiske vansker og kutt i statsbudsjettene.

Må håndtere skeptikere

Én av Renzis største utfordringer som ny formann i EU vil bli å håndtere de mange politikerne på ytre høyre fløy som ble valgt inn i EU-parlamentet i mai.

EU-skeptikernes brakvalg har rystet det politiske etablissementet i Brussel. I Frankrike ble Nasjonal front størst i valget, mens høyrepopulistene UKIP vant i Storbritannia og Dansk Folkeparti i Danmark. Til sammen regnes rundt 140 av de 752 representantene i EU-parlamentet nå som EU-kritiske.

– Valgresultatet er en vekkerklokke som ingen kan overhøre, sier Federico Niglia, ekspert i samtidshistorie ved LUISS-universitetet i Roma.

Men Renzi vil også måtte kjempe med Tyskland om budsjettpolitikken og med Storbritannia om hvor sterkt sammensveiset EU skal være, påpeker han.

– Britenes holdning til europeisk integrasjon er fullstendig motsatt av italienernes, sier Niglia.

Nye regler

I forkant av Italias overtakelse av formannskapet har EUs ledere vedtatt en erklæring hvor de sier at fleksibiliteten i EUs budsjettregler skal brukes «på beste måte».

Renzi mener selv at dette er et vendepunkt for EU. Tysklands statsminister Angela Merkel, som har vært den sterkeste forkjemperen for en streng sparepolitikk for å få kontroll over statsgjeld og budsjettunderskudd, understreker på sin side at det ikke er snakk om noe økonomisk frislipp.

– Den beste bruken av fleksibiliteten betyr den beste bruken, ikke å bruke mest mulig, understreker hun.

Italias egen statsgjeld er den nest største i Europa og overstiger 135 prosent av landets bruttonasjonalprodukt. Renzi mener stimulering til økt vekst er løsningen på gjeldsproblemet, blant annet gjennom statlige investeringer i energi og telekommunikasjon. (©NTB)Endless Winter ep. 3

Endless Winter 3 er siste kapittel i skikjører Nikolai Schirmers vintereventyr, hvor han forsøker å kjøre bedre på ski med lavere klimagassutslipp.

Les mer

Markedskommentar uke 46 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 45,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 43 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer denne uken som gir redusert forbruk og redusert pris. Forventet pris for kommende uke er rundt 41 øre/kWh, da temperaturene er ventet videre opp hvor det vil bli plussgrader over store deler av Østlandet. Samtidig er det ventet vind under normalen og normale nedbørsmengder i Nordpool-området som helhet.

Les mer

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?