30.06.2014

Italia vil blåse nytt liv i EU med vekstpolitikk

EURoma (NTB-AFP-Reuters): EU er blitt en «sur, gammel tante», mener Italias statsminister Matteo Renzi. Han overtar nå EUs formannskap med en drøm om å danne Europas forente stater.

Matteo Renzi lover å arbeide for vekst og sysselsetting og en oppmyking av EUs strenge sparepolitikk når Italia tirsdag overtar formannskapet i EU for det neste halvåret.

EU må slutte å oppføre seg som en «sur, gammel tante» som sender endeløse lister med krav til medlemslandene om hva de skal foreta seg, mener Renzi.

– EU er kjedelig, hensunket i tall og uten sjel, fastslår han.

– Europa kan ikke bli et sted for fotnoter, spissfindigheter, parametere og begrensninger, et ingenmannsland av byråkratier.

Veien ut av uføret er ifølge Renzi en mer fleksibel økonomisk politikk.

– Sparepolitikkens yppersteprester og profeter må forstå at stabilitet ikke er mulig uten vekst.

Forente stater

Det er en svært populær statsminister som nå overtar formannskapet i EU. I pressen beskrives 39-åringen som en oppadgående stjerne på EUs politiske himmel, og i EUs parlamentsvalg i vår fikk hans parti PD mer enn 40 prosent av de italienske stemmene.

PD gikk til valg på et løfte om «ny kurs» i EU, men han mener samtidig at et sterkere og mer sammensveiset Europa er den riktige veien å gå. Målet er en føderasjon etter amerikansk modell.

– For mine barns framtid drømmer jeg om, tenker jeg på og arbeider jeg for Europas forente stater, sier Renzi.

Samtidig advarer han mot å undervurdere frustrasjonen blant velgerne, som ifølge Renzi er trette av år med økonomiske vansker og kutt i statsbudsjettene.

Må håndtere skeptikere

Én av Renzis største utfordringer som ny formann i EU vil bli å håndtere de mange politikerne på ytre høyre fløy som ble valgt inn i EU-parlamentet i mai.

EU-skeptikernes brakvalg har rystet det politiske etablissementet i Brussel. I Frankrike ble Nasjonal front størst i valget, mens høyrepopulistene UKIP vant i Storbritannia og Dansk Folkeparti i Danmark. Til sammen regnes rundt 140 av de 752 representantene i EU-parlamentet nå som EU-kritiske.

– Valgresultatet er en vekkerklokke som ingen kan overhøre, sier Federico Niglia, ekspert i samtidshistorie ved LUISS-universitetet i Roma.

Men Renzi vil også måtte kjempe med Tyskland om budsjettpolitikken og med Storbritannia om hvor sterkt sammensveiset EU skal være, påpeker han.

– Britenes holdning til europeisk integrasjon er fullstendig motsatt av italienernes, sier Niglia.

Nye regler

I forkant av Italias overtakelse av formannskapet har EUs ledere vedtatt en erklæring hvor de sier at fleksibiliteten i EUs budsjettregler skal brukes «på beste måte».

Renzi mener selv at dette er et vendepunkt for EU. Tysklands statsminister Angela Merkel, som har vært den sterkeste forkjemperen for en streng sparepolitikk for å få kontroll over statsgjeld og budsjettunderskudd, understreker på sin side at det ikke er snakk om noe økonomisk frislipp.

– Den beste bruken av fleksibiliteten betyr den beste bruken, ikke å bruke mest mulig, understreker hun.

Italias egen statsgjeld er den nest største i Europa og overstiger 135 prosent av landets bruttonasjonalprodukt. Renzi mener stimulering til økt vekst er løsningen på gjeldsproblemet, blant annet gjennom statlige investeringer i energi og telekommunikasjon. (©NTB)Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?