Hjem > Siste nytt > Svensk skogbrann merkes mange steder i Norge

Svensk skogbrann merkes mange steder i Norge

Publisert 04.08.2014, sist oppdatert 05.09.2017

Elverum/Oslo (NTB-Elin B. Øvrebø og Markus Weisser): 110-sentralene for innlandet, i Trøndelag og Helgeland ble søndag nedringt av personer som tror det brenner i nærheten. Årsaken er røyk fra en stor skogbrann i Sverige. Foto Illustrasjonsfoto. Wikimedia Commons Cameron Strandberg

– Jeg har aldri opplevd lignende siden jeg begynte å jobbe her i 1986. Fra og med klokka 10 i dag har vi fått over 100 telefoner, sier operatør Geir Arne Grafsrønningen ved 110-sentralen for innlandet til NTB søndag.

Ingen fare

Selv om det lukter brann, er det ingen fare.

– Røyken stammer fra en skogbrann i Dalarna i Sverige, forteller Grafsrønningen.

Også i Trøndelag og på Helgeland får brannvesenet inn bekymringsmeldinger om brannen, som herjer rundt 65 mil fra Trondheim.

– Det er mange som ringer, og felles for dem alle er at de kjenner sterk røyklukt, sier brannmester Steffen Eriksen ved Trøndelag brann- og redningstjeneste til Adresseavisen.

– Vi tror lukten stammer fra en stor skogbrann i Sverige, opplyser 110-sentralen i Nord-Trøndelag til Trønder-Avisa.

– Det har vært kaos hos 110. Folk melder fra om røyklukt og tror det brenner. Vi har sjekket ut flere steder for brann, men så viser det seg at ikke brenner her, sier brannsjef Geir Johan Hanssen i Brønnøy til Helgeland Arbeiderblad.

Brann ut av kontroll

Skogbrann startet i Sala kommune, nordvest for Stockholm, torsdag og har siden spredt seg til et område på 25 kvadratkilometer. Fortsatt har ikke brannvesenet kontroll, melder Aftonbladet.

Søndag jobbet 100 brannfolk på bakken, mens ti helikoptre sirklet i luften.

– Brannen er helt ut av kontroll og det er fullstendig kaos. Det eneste som kan redde skogen, er regn, sier helikopterpilot Aram Rubenstein til den svenske avisen.

Det er ikke fare for at brannen sprer seg over grensa til Norge.

Kraftig vind i høyden

Bente Hval, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, forklarer at vindforholdene ligger til rette for at røyken i Sala finner veien over svenskegrensa og til Midt- og Nord-Norge.

– På satellittbildene ser vi at det kraftig vind i høyden fra brannområdet og vinden blåser i riktig retning som gjør at det går an å lukte brannen flere steder i Norge. En skogbrann slipper ut mye røyk i høyt oppe i atmosfæren og følger så luftstrømmene, sier hun til NTB.

I flere dager

Hval synes det likevel er litt rart at røyklukten når så langt når det er litt bygevær midt i Sverige.

Så sant brannen ikke snart slukkes av brannfolket i Sverige, ligger det an til at nordmenn kan kjenne lukta i flere dager framover. Vindforholdene ser ut til å vare og først fra onsdag-torsdag er det muligheter for at brannfolkenes bønner om regn blir hørt av værgudene. For Nord-Trøndelag sin del kan lukten av røyk imidlertid dempes av varslede regnbyger mandag. (©NTB)

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?