04.08.2014

Svensk skogbrann merkes mange steder i Norge

Elverum/Oslo (NTB-Elin B. Øvrebø og Markus Weisser): 110-sentralene for innlandet, i Trøndelag og Helgeland ble søndag nedringt av personer som tror det brenner i nærheten. Årsaken er røyk fra en stor skogbrann i Sverige. Foto Illustrasjonsfoto. Wikimedia Commons Cameron Strandberg

– Jeg har aldri opplevd lignende siden jeg begynte å jobbe her i 1986. Fra og med klokka 10 i dag har vi fått over 100 telefoner, sier operatør Geir Arne Grafsrønningen ved 110-sentralen for innlandet til NTB søndag.

Ingen fare

Selv om det lukter brann, er det ingen fare.

– Røyken stammer fra en skogbrann i Dalarna i Sverige, forteller Grafsrønningen.

Også i Trøndelag og på Helgeland får brannvesenet inn bekymringsmeldinger om brannen, som herjer rundt 65 mil fra Trondheim.

– Det er mange som ringer, og felles for dem alle er at de kjenner sterk røyklukt, sier brannmester Steffen Eriksen ved Trøndelag brann- og redningstjeneste til Adresseavisen.

– Vi tror lukten stammer fra en stor skogbrann i Sverige, opplyser 110-sentralen i Nord-Trøndelag til Trønder-Avisa.

– Det har vært kaos hos 110. Folk melder fra om røyklukt og tror det brenner. Vi har sjekket ut flere steder for brann, men så viser det seg at ikke brenner her, sier brannsjef Geir Johan Hanssen i Brønnøy til Helgeland Arbeiderblad.

Brann ut av kontroll

Skogbrann startet i Sala kommune, nordvest for Stockholm, torsdag og har siden spredt seg til et område på 25 kvadratkilometer. Fortsatt har ikke brannvesenet kontroll, melder Aftonbladet.

Søndag jobbet 100 brannfolk på bakken, mens ti helikoptre sirklet i luften.

– Brannen er helt ut av kontroll og det er fullstendig kaos. Det eneste som kan redde skogen, er regn, sier helikopterpilot Aram Rubenstein til den svenske avisen.

Det er ikke fare for at brannen sprer seg over grensa til Norge.

Kraftig vind i høyden

Bente Hval, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, forklarer at vindforholdene ligger til rette for at røyken i Sala finner veien over svenskegrensa og til Midt- og Nord-Norge.

– På satellittbildene ser vi at det kraftig vind i høyden fra brannområdet og vinden blåser i riktig retning som gjør at det går an å lukte brannen flere steder i Norge. En skogbrann slipper ut mye røyk i høyt oppe i atmosfæren og følger så luftstrømmene, sier hun til NTB.

I flere dager

Hval synes det likevel er litt rart at røyklukten når så langt når det er litt bygevær midt i Sverige.

Så sant brannen ikke snart slukkes av brannfolket i Sverige, ligger det an til at nordmenn kan kjenne lukta i flere dager framover. Vindforholdene ser ut til å vare og først fra onsdag-torsdag er det muligheter for at brannfolkenes bønner om regn blir hørt av værgudene. For Nord-Trøndelag sin del kan lukten av røyk imidlertid dempes av varslede regnbyger mandag. (©NTB)

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer

Markedskommentar uke 43 2019

Spotprisene i forrige uke på Østlandet i prisområde NO1 ble marginalt høyere enn uken før og endte på 36,4 øre/kWh. Denne uken er høyere priset og ser ut til å bli rundt 37,9 øre/kWh.

Les mer

NVE varsler gradvis innføring av effekttariffer

NVE vil lansere flere forskjellige modeller for effekttariffer, og disse kan innføres gradvis over flere år, ifølge et nytt forslag til innretning av nettleien som snart sendes ut på høring.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?