Været over Skandinavia er fortsatt lavtrykksdominert. Strømprisene har nærmest kollapset og det ligger fortsatt mye snø i fjellet.
Fredag 19.06.2015 Været hittil i år har vært preget av høye temperaturer og mye nedbør. Det har gjort at strømprisene har holdt seg på et lavt nivå. Hydrologisk balanse (summen av magasinfylling, snøen som ligger i fjellet og tilsig fra elver og terreng) er over normalen for årstiden. Som den grønne kurven i figuren viser har spotprisene vært lave i 2015. Spotprisene i grafen representerer Oslo og Østlandet. Spotprisene er oppgitt inklusive påslag til strømleverandør og mva. Vi ser at spotprisen i en kort periode i vinter var oppe i nesten 40 øre/kWh, men har sunket kraftig etter den tid.
Spotprisen i uke 24 for Sør-Norge ligger marginalt lavere enn på samme tid i fjor.
Spotprisene hittil i år for kunder i sør-Norge har vært omtrent på samme prisnivå som Oslo og Østlandsområdet, mens Midt-Norge og Nord-Norge har ligget noe høyere på pris. Årsaken er at ressurstilgangen i nord har vært dårligere enn i sør. Samtidig er kabelforbindelsene mot Sverige så gode at det høyere svenske prisnivået har slått inn fra Trøndelag og nordover. I disse dager er det små prisforskjeller landsdelene i mellom. Mer om strømpriser engros finner du på Nordpool her.
Hvordan er situasjonen i øyeblikket? Vi har i øyeblikket en god hydrologisk balanse for Skandinavia. Summen av magasinfyllingen, snøen i fjellet og tilsig fra elver og terreng er 10TWh over normalen for årstiden. Det meldes om 1,8 TWh mer enn normalt med nedbør over Skandinavia neste 10 døgn. Det skal bli varmere utover i neste uke og det er spådd lavtrykksdominert vær ut måneden. Hydrologisk balanse er til tross for melding om mer nedbør ventet å svekke seg noe i nærmeste fremtid. Magasinfyllingen er på 49,6 % for Skandinavia. Normalen for årstiden er 60,2 %. Årsaken til den lave magasinfyllingen er mye mer snø i fjellet enn normalt. Snøsmeltingen lar vente på seg. Det er fortsatt kjølig vær men det er meldt temperaturstigning i neste uke.
Kjernekraftproduksjonen i Skandinavia går på kun 59 % av full produksjon men mer kjernekraftproduksjon forventes på nett de nærmeste dagene. Det dreier seg om Oskarshamn 3, Ringhals 1 og Ringhals 3. Ringhals 2 vil ikke komme på nett før i november og oskarshamn 2 vil være nedstengt til desember. Marginalkostnaden for produksjon fra kullkraftverkene i Skandinavia er på ca. 26,4 øre/kWh som er mye høyere enn spotprisene i øyeblikket. Forbruket i Skandinavia er på ca 41 400 MW i maks timen. Det produsere ca 27 000 MW fra vannkraft, 4 500 MW fra termisk, 4 300 MW fra vind, 7 300 MW fra kjernekraft og 600 MW uspesifisert.
Årlige strømutgifter historisk og forventet. Det er benyttet et normalforbruk på 20 000 kWh som grunnlag for beregningene. Påslag og mva er inklusive. Som vi ser ser det svært bra ut for lommeboka fremover. Skrevet av Jan Jansrud Gudbrandsdal Energi