19.06.2015

Svært lave strømpriser og fortsatt mye snø i fjellet

Været over Skandinavia er fortsatt lavtrykksdominert. Strømprisene har nærmest kollapset og det ligger fortsatt mye snø i fjellet.

Fredag 19.06.2015 Været hittil i år har vært preget av høye temperaturer og mye nedbør. Det har gjort at strømprisene har holdt seg på et lavt nivå. Hydrologisk balanse (summen av magasinfylling, snøen som ligger i fjellet og tilsig fra elver og terreng) er over normalen for årstiden. Som den grønne kurven i figuren  viser har spotprisene vært  lave i 2015. Spotprisene i grafen representerer Oslo og Østlandet. Spotprisene er oppgitt inklusive påslag til strømleverandør og mva.  Vi ser at spotprisen i en kort periode i vinter var oppe i nesten 40 øre/kWh, men har sunket kraftig etter den tid. spotprisene 18.06.2015

Spotprisen i uke 24 for Sør-Norge ligger marginalt lavere enn på samme tid i fjor.

Spotprisene hittil i år for kunder i sør-Norge har vært omtrent på samme prisnivå som Oslo og Østlandsområdet, mens Midt-Norge og Nord-Norge har ligget noe høyere på pris. Årsaken er at ressurstilgangen i nord har vært dårligere enn i sør.  Samtidig er kabelforbindelsene mot Sverige så gode at det høyere svenske prisnivået har slått inn fra Trøndelag og nordover. I disse dager er det små prisforskjeller landsdelene i mellom. Mer om strømpriser engros finner du på Nordpool her.

Hvordan er situasjonen i øyeblikket? Vi har i øyeblikket en god hydrologisk balanse for Skandinavia.  Summen av magasinfyllingen, snøen i fjellet og tilsig fra elver og terreng er  10TWh over normalen for årstiden. Det meldes om 1,8 TWh mer enn normalt med nedbør over Skandinavia neste 10 døgn. Det skal bli varmere utover i neste uke og det er spådd lavtrykksdominert vær ut måneden. Hydrologisk balanse er til tross for melding om mer nedbør ventet å svekke seg noe i nærmeste fremtid. Magasinfyllingen er på 49,6 % for Skandinavia. Normalen for årstiden er 60,2 %. Årsaken til den lave magasinfyllingen er mye mer snø i fjellet enn normalt. Snøsmeltingen lar vente på seg. Det er fortsatt kjølig vær men det er meldt temperaturstigning i neste uke.

Kjernekraftproduksjonen i Skandinavia går på kun 59 % av full produksjon men mer kjernekraftproduksjon forventes på nett de nærmeste dagene. Det dreier seg om Oskarshamn 3, Ringhals 1 og Ringhals 3.  Ringhals 2 vil ikke komme på nett før i november og oskarshamn 2 vil være nedstengt til desember. Marginalkostnaden for produksjon fra kullkraftverkene i Skandinavia er på ca. 26,4 øre/kWh som er mye høyere enn spotprisene i øyeblikket. Forbruket i Skandinavia er på ca 41 400 MW i maks timen. Det produsere ca 27 000 MW fra vannkraft,   4 500 MW fra termisk,  4 300 MW fra vind, 7 300 MW fra kjernekraft og 600 MW uspesifisert.

Hva er spotpris?


Vet du forresten hva spotpris egentlig er og hvordan den beregnes? Denne beregnes hver dag, 7 dager i uka, av den nordiske kraftbørsen (Nord Pool ASA) på bakgrunn av aktørenes samlede kjøps- og salgsanmeldinger for neste døgn. Mer om hva spotpris faktisk er og hvordan beregningene gjøres kan du lese her.

Oppsummering


I øyeblikket har vi et svært lavt strømprisnivå, nærmest kollaps. Vi har lite vann i magasinene men tilsigene fra elver og terreng er høye. Det er mye mer snø i fjellet en normalt. Vi er i en overskuddsituasjon når det gjelder tilgang på vannkraftproduksjon i tiden fremover. Det er meldt inn mer nedbør  og vi vil få temperaturstigning i neste uke.  I år ligger det meste av snøen på vestlandet  der de største magasinene ligger og mye snøsmelting vil bli fanget opp av disse. Men NVE melder om storflom i snørike vassdrag hvis vi samtidigt får inn mye regn. De amerikanske værvarslene er veldig våt, mens den europeiske har mindre nedbør i varslene. For priser ut til kunder, kan du se våre kraftavtaler her.

Årlige strømutgifter historisk og forventet. Det er benyttet et normalforbruk på 20 000 kWh som grunnlag for beregningene. Påslag og mva er inklusive. Som vi ser ser det svært bra ut for lommeboka fremover. Årlige strømutgifter Skrevet av Jan Jansrud Gudbrandsdal Energi

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?