Hjem > Siste nytt > Svært lave spotpriser om dagen

Svært lave spotpriser om dagen

Publisert 28.05.2014, sist oppdatert 05.09.2017

Spotpriser 28.05.2014


Slik ser det ut til at strømprisene blir fremover.


Oppdatert 2. juni 2014. Grafikk: Gudbrandsdal Energi

Som figuren viser har spotprisene hittil i år vært svært lave sammenlignet med fjoråret. Spotprisene  i figuren er oppgitt uten påslag og mva. Hovedårsaken til de lave strømprisene er mye nedbør og varmt vær. I øyeblikket er spotprisene i sør svært lave, mens de for Midt- og Nord Norge er en god del høyere. Våre nordlige landsdeler har hekta seg på det svenske spotprisnivået i øyeblikket som er en del høyere. Oversikt over spotprisene i våre nordlige landsdeler og for resten av Skandinavia finner du her.

Men hvordan er situasjonen i øyeblikket?

Det meldes om  2 TWh mindre enn normalt med nedbør over Skandinavia neste 10 døgn. Det skal bli  relativt tørt og varmt vær i hele perioden. Månedsvarselet til SMHI har usedvanlige sterke signaler om en solrik og varm juni måned.

Vi har i øyeblikket en noe svekket hydrologisk balanse for Skandinavia.  Det vil si at summen av magasinfyllingen, snøen i fjellet og tilsiget fra elver og terreng er  på minus 6,5 TWh for årstiden.

Magasinfyllingen er på 46,0 % for Skandinavia. Betydelig opp fra sist uke. Normalen får årstiden er 45,3 %. Det betyr at vi har sterk snøsmelting.

Kjernekraftproduksjonen  går på 46 % av full produksjon. Forsmark 2, Ringhals 1 og 3, Oscarshamn 1, 2 og 3 er tatt ut av produksjon for årlig vedlikehold. Oscarshamn 2 ligger ute for omfattende sikkerhetsarbeid. Det finske kjernekraftverket Olkiluoto 2 ligger også ute for årlige vedlikeholdsarbeider. Oscarshamn 1 forventes på nett en av de nærmeste dagene.

Marginalkostnaden for produksjon fra kullkraftverkene i Skandinavia er på ca. 24,5 øre/kWh.  Med de lave spotprisene vi har i øyeblikket er det ikke mye å tjene på produksjonen fra disse verkene.

Forbruket i Skandinavia er nå på ca 41 000 MW. For å forsyne dette forbruket produseres det ca 28 000 MW fra vannkraft, 6 500 MW fra termisk, 1 000 MW fra vind og 5600 MW fra kjernekraft.

Hva er spotpris?


Vet du forresten hva spotpris er og hvordan den beregnes? Spotprisen beregnes hver dag, 7 dager i uka, av den nordiske kraftbørsen (Nord Pool ASA) på bakgrunn av aktørenes samlede kjøps- og salgsanmeldinger for neste døgn. Dette kan du lese mer om her.

Oppsummering


I øyeblikket vurderer vi ressurssituasjonen i strømmarkedet til å være såpass god at vi forventer å se lave priser utover våren og sommeren. I Sør-Norge tror vi på svært lave priser fremover, mens de for Midt- og Nord Norge antas å ligger en god del høyere enn i sør, men på et akseptabelt nivå. Vi ser dog en svekkelse av hydrologisk balanse. For med fortsatt mye pent vær vil balansen svekke seg ytterligere. Det store spørsmålet blir da hvordan situasjonen blir ved inngangen til neste vinter.

For priser ut til kunde; les her

Billig strøm kan du lese mer om her!

Årlige strømutgifter, historisk og forventet. Det er benyttet en normalforbruk på 20 000 kWh som grunnlag for beregningene. Påslag og mva er inklusive. Som vi ser er det forventning om lavere strømregninger i år enn i fjor.

Årlige strømutgifter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?