AV: Nanna Johansen (VG) Les VG artikkelen her
Endelig en gladmelding etter den regntunge sommeren; nå blir det superbillig strøm i vinter!
Billig i år. - Historisk har strømprisene svingt mye mellom hver vinter. Vi har hatt dyre vintre og billige vintre. I år ser det ut til at vi får en billig strømvinter, sier redaksjonssjef Geir Ormseth i Dine Penger.
I dag selger Gudbrandsdal Energi strøm til 15,93 øre per kilowatt time:
- Det er en pris som vi per dags dato ikke har noen planer om å justere opp. Det er sjelden man kommer inn i en sesong med så gode forhold - det er veldig gode fyllinger i magasinene. Samtidig kan vi selge strømmen billig fordi vi bl.a. bare er syv ansatte som drifter 80 000 kunder, sier markedssjef Jan Jansrud
I forrige uke kom NVE med ferske tall på fyllingsgraden i vannmagasinene. De viser at magasinene rommer 89,8 prosent av vannet det er plass til.
Flomkontroll.– Vannmagasinene renner nesten over nå. Utfordringen blir å drive flomkontroll. Vi er på et historisk høynivå når det kommer til fyllingsgrad, det har kanskje vært litt høyere i løpet av de siste 30 årene, men det er bare nesten, sier kommunikasjonsdirektør Eivind Heløe i Energi Norge.
Ormseth mener vi kan takke den regnfulle sommeren for de lave prisene.
Den billigste leverandøren og avtalen finner du på nettstedet www.konkurransetilsynet.no.
Via en lenke kan du bestille strøm fra ny leverandør. Alt du trenger å gjøre, er å lese av strømmåleren og registrere målerstanden hos nettselskapet.
Byttet tar vanligvis 2-3 uker.
Ifølge redaktør Mona Adolfsen i Europower, vil årets vinterstrøm ligge enda lavere enn fjorårets:
– Per i dag har vi en situasjon hvor alt tilsier at forbrukerne vil fortsette å få lave strømpriser utover vinteren. I fjor var prisene relativt lave, men vi kan nok få strømpriser ned mot 10 prosent av fjorårets, sier redaktør Mona Adolfsen i Europower.
Hun forklarer de lave strømprisene med den regnfylte sommeren:
– Det er en ressurssterk situasjon i vannmagasinene, og forbruket har vært lavt fordi det ikke har vært kaldt. Samtidig er det god drift i kjernekraftverkene i Norden. Slik det er nå er det rimeligere å fyre med strøm enn med ved.
Adolfsen tror likevel at de aller billigste strømleverandørene vil sette opp prisene litt fra dagens prisnivå:
– Ettersom det blir kaldere vil nok prisene gå litt opp slik at de ikke selger strøm med tap, men likevel er det ikke snakk om mye sammenlignet med tidligere år.
Forutsetninger: Tilbyderen skal være landsdekkende og fakturering skal skje etterskuddsvis på bakgrun av mål forbruk. Prisene forutsetter avtalegiro/eFaktura. Kilde: Konkurransetilsynet.
NB: Ikke alle leverandører er med i oversikten. Se forklaring i bunn av saken.
Korte pristopper.- Hvordan vil prisene påvirkes om det blir en veldig kald vinter?
Lønnsom fyring: Med Dine Pengers fyringskalkulator vil du til enhver tid kunne finne ut hva som lønner seg å fyre med - gitt dine parametere.
Hun anbefaler å sjekke betalingsbetingelsene hos de billigste strømleverandørene:
– Slik kan du forsikre deg om at du har det aller billigste produktet. Hvis leverandørene skal gjøre endringer i prisen må de varsle konkurransetilsynet to uker i forveien, sier hun.
Ormseth mener det er lett å finne den billigste strømleverandøren:
– Sjekk hva som finnes på Konkurransetilsynets hjemmesider, og velg en spotpris eller fastprisavtale. De avtalene som ikke ligger der er mer kompliserte og kostbare. Det er hard konkurranse blant leverandørene, og de billigste avtalene gir lav fortjeneste. Det de tjener penger på er de avtalene som selges over telefon, på egne nettsider eller fra gateselgere. Dette er ofte svært kostbare avtaler, sier han.
De to siste månedene er det avtalene med standard variabel pris som har vært mest lønnsomme, mener Adolfsen.
- Sjekk betingelsene.- Det viktigste er at du følger med, og sjekker bruks- og betalingsbetingelsene i avtalen. Har du for eksempel ikke tegnet avtalegiro kan du risikere å få det dyreste produktet til dobbel pris, sier hun.
Også Heløe gir den våte sommeren skylden for de lave strømprisene, og understreker at norske strømkunder har svært liten grunn til å frykte høye strømpriser:
– Selv om det blir endringer i prisen vil ikke det forbrukeren betaler bli veldig merkbart grunnet skatter, avgifter og nettleie, som er fast uavhengig av strømprisen, sier han.
Kraftproduksjon
I Norge utgjør vannkraft 95 prosent av produksjonen. Staten, kommunene og fylkeskommunene eier nær 90 prosent av norsk kraftproduksjon.
Husholdningene står for rundt 30 prosent av kraftforbruket, privat og offentlig tjenesteyting 25 prosent, kraftkrevende industri 30 prosent og øvrige sektorer 15 prosent.
Strøm kan ikke lagres og må forbrukes i samme øyeblikk som den produseres.
Kilde: Hafslund og Energi Norge
Om hvem som er med i oversikten: Flere av de store kraftleverandørene er ikke med på Konkurransetilsynets oversikt. Det gjelder bl.a. Hafslund i Oslo, LOS i Kristiansand og Trønderenerig i Trondheim. Konkurransetulsynet påpeker at mange leverandører beregner markedskraft-/spotprisen som et veid gjennomsnitt hvor det antas at forbruket har vært større i perioder av døgnet hvor forbruket i nettområdet totalt sett har vært størst. Dette vil vanligvis være de timene med høyest pris og slike veide avtaler vil derfor typisk være dyrere enn de uveide. Slike strømavtaler er ikke med i Konkurransetilsynets oversikt.