Hjem > Siste nytt > Strømskolen episode 4

Strømskolen episode 4

Thomas Gundersen
Publisert 25.10.2021, sist oppdatert 18.11.2021

I strømbransjen skiller en gjerne mellom tre ulike strømavtaler: spotpris, variabel pris og fastpris.

Episode 4:
Ulike avtaler, begreper og uttrykk

I strømbransjen skiller en gjerne mellom tre ulike strømavtaler:

Spotprisavtalerfølger prisen i strømmarkedet, time for time, i takt med tilbud og etterspørsel. Spotpris er den prisen strømleverandører kjøper strømmen for og selger videre til kundene.

Det du betaler for er spotpris + et påslag per kilowattime og/eller et månedlig fastbeløp.

Eksempel: spotpris + 3,75 øre/kWh og 29 kr/mnd.

Påslag er et ørebeløp som strømleverandøren tar i tillegg til spotprisen. Det dekker handelskostnader og myndighetspålagte el-sertifikater (en ordning som bidrar til å finansiere strøm produsert fra fornybare energikilder). Resterende ørebeløp av påslaget dekker sammen med fastbeløpet alle kostnader strømleverandøren har, inkludert eventuell fortjeneste.

Siden spotprisen er lik for alle strømleverandører i Norge, er det påslag/avslag, fastbeløp og andre tjenester som vil utgjøre forskjellen hos de ulike leverandørene.

En spotprisavtale har prissvingninger, men kommer som regel rimeligst ut over tid.

Fastprisavtaler gir deg muligheten til å binde strømprisen i en gitt periode. Det kan sammenlignes med å binde renten i banken. Disse avtalene har bindingstid fordi strømprisen sikres for hele perioden.

Slike avtaler er svært forutsigbare, da du til enhver tid vet hva du skal betale for en kilowattime med strøm.

Variabel strømavtale er en forvaltningsavtale der vi kjøper inn krafta på forhånd. Målsetting er å handle den billigst mulig. Strømprisen settes da med utgangspunkt i markedsprisene i terminmarkedet (Nasdaq). Den gjelder for minimum to uker, da prisendringer alltid skal varsles 14 dager i forveien.

En variabel strømavtale varierer derfor ikke like mye i pris som en spotprisavtale, men er likevel mindre fast enn en fastprisavtale. Med en variabel strømavtale betaler du samme pris for strømmen uansett når på døgnet du bruker den.

Synes du det er vanskelig å vite hva du skal velge, hjelper vi deg gjerne med å finne riktig avtale for deg og din husstand.Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?