18.01.2016

Strømrekord på grunn av kulda

Berit-Erdal-Statnett-Berit Erdal. Foto: Statnett

(enerWE): Finnmark, Troms og nordre Nordland slo strømrekord onsdag ettermiddag med 1670 megawatt, det melder NRK.

Lav strømpris gjør at folk lar varmen stå på

Kommunikasjonssjef region nord i Statnett, Berit Erdal, forklarer at bakgrunnen for forbruksrekorden i nord er nok sammensatt.

– Mye vil vi tro skyldes den generelle samfunnsutviklingen, hvor flere enheter bruker strøm og står på lading, og den lange kuldeperioden gjør at flere bruker mer strøm for å holde varmen i husene. Kombinert med lave strømpriser er folk sannsynligvis mere tilbøyelig til å la varmen stå på i flere rom, gjennom hele døgnet, sier Erdal til enerWE.

Det er meldt kaldt være i de mere befolkningstette områdene som Østlandet og Bergens-området, og økt forbruk her vil kunne gi rekorder både på forbruk og produksjon.

Rekord på landsbasis

Den langvarige kulden kan også sette rekord på landsbasis, både i forbruk og produksjon.

– Det er meldt kaldt vær i de mere befolkningstette områdene som Østlandet og Bergens-området, og økt forbruk her vil kunne gi rekorder både på forbruk og produksjon.

Erdal sier til NRK at vindkraften står på de kaldeste dagene på grunn av høytrykk og mangel på vind.

– Hvor problematisk er det at vindmøllene står på kalde dager?

– Vindkraft kan man ikke basere seg på 100%, det vil være vindstille dager eller stormfulle dager hvor møllene ikke kan produsere. På de kaldeste dagene, da vi gjerne skulle hatt økt produksjon på grunn av høyt forbruk, er det også gjerne vindstille.

– Hva må til for at Nord-Norge blir selvforsynte med energi?

– Nord-Norge er langstrakt og under ett er det et overskuddsområde, men overføringskapasiteten fra Nordland, som har svært mye produksjon, og nordover til Troms og Finnmark, der det er mindre produksjon, er begrenset. Overføringskapasiteten mellom regionene er derfor avgjørende, slik at man kan tilføre kraft fra andre deler av regionen når lokal produksjon står eller det ikke strekker til for å dekke forbruket. Overføringskapasitet inn til Troms under bygging, ny 420 kV ledning fra Ofoten til Balsfjord vil være idriftsatt i 2017, og ny kraftledning inn til Finnmark påbegynnes til sommeren med mål om ferdigstillelse 2019/20.

Nær strømrekord fredag morgen

Kun 60 megawatt manglet for at det skulle bli satt ny rekord i strømforbruket i Norge fredag morgen. Mellom klokken åtte og ni, ble forbruket målt til 24.121 megawatt, fattige 60 megawatt fra den forrige rekorden som ble satt i januar 2013, ifølge NRK.

Kulden vil, ifølge Meteorologisk institutt, holde seg gjennom helgen de fleste steder.

Les hele saken hos enerWE: http://www.enerwe.no/energi/her-ble-det-stromrekord-pa-grunn-av-kulda/

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?