Hjem > Siste nytt > Strømprisene i påsken og fremover?

Strømprisene i påsken og fremover?

Publisert 14.04.2014, sist oppdatert 05.09.2017

Stromprisene-fremover
Slik ser det ut til at strømprisene blir fremover.


Foto: Gudbrandsdal Energi

Spotprisene gjennom denne vinteren har vært lave sammenlignet med fjoråret. Årsaken til lave strømpriser er mye nedbør og varmt vær.

I tillegg har vi hatt god kjernekraftproduksjon i våre naboland og vi begynner å se effekten av all vindkraften som har blitt installert i Skandinavia de senere år. På vindfulle dager kan det blåse hele 6 000 MW med vind samlet for Skandinavia.

Den total kjernekraftproduksjonen i Skandinavia ligger på ca 12 000 MW installert effekt, så en ser at vindkraften begynner å bli betydningsfull og den bidrar til å presse strømprisene nedover.

Men hvordan er situasjonen i øyeblikket?


Det meldes om 5,8 TWh mer enn normalt med nedbør over Skandinavia neste 10 døgn. Det skal bli noe varmere enn normalt i hele perioden. Værmessig er vi inne i en lavtrykkstrend, men meteorologen tror på en midlertidig høytrykksoppbygging selve påskehelga med varmt og flott vær. Nye lavtrykk forventes inn påfølgende dager etter påskehelga. Litt flaks skal man ha.

Vi har i øyeblikket en normal hydrologisk balanse for Skandinavia.  Det vil si at summen av magasinfyllingen, snøen i fjellet og tilsiget fra elver og terreng er normal for årstiden

Magasinfyllingen er på 34,4 % for Skandinavia. Normalen får årstiden er 32,6 %

Kjernekraftproduksjonen  går på 80 % av full produksjon. Ringhals 1 og og Oscarshamn 1 er tatt ut av produksjon for årlig vedlikehold. Oscarshamn 2 ligger ute for sikkerhets vedlikehold av reaktoren.

Marginalkostnaden for produksjon fra kullkraftverkene i Skandinavia er på ca. 24 øre/kWh.  Med de lave spotprisene vi har i øyeblikket er det ikke mye å tjene på produksjon fra disse verkene.

Forbruket i Skandinavia er nå på ca 49 000 MW. For å forsyne dette forbruket produseres det ca 26 000 MW fra vannkraft, 8 000 MW fra termisk, 5 000 MW fra vind og 9500 MW fra kjernekraft.

Hva er spotpris?


Vet du forresten hva spotpris er og hvordan den beregnes? Spotprisen beregnes hver dag, 7 dager i uka, av den nordiske kraftbørsen (Nord Pool ASA) på bakgrunn av aktørenes samlede kjøps- og salgsanmeldinger for neste døgn. Dette kan du lese mer om her.

Oppsummering


I øyeblikket vurderer vi ressurssituasjonen i strømmarkedet til å være såpass god at vi forventer å se svært lave priser gjennom påsken og videre utover våren og sommeren.

For kunden blir det fortsatt hyggelige strømregninger! Ønsker alle en riktig god påske.

Billig strøm kan du lese mer om her!

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?