28.04.2014

Vedlikehold på utenlandskabler presser strømprisene ned i sør-Norge denne uken

Slik ser det ut til at strømprisene blir fremover.


Foto: Gudbrandsdal Energi

Spotprisene gjennom denne vinteren har vært lave sammenlignet med fjoråret. Årsaken til lave strømpriser er mye nedbør og varmt vær.

I tillegg har vi hatt god kjernekraftproduksjon i våre naboland og vi begynner å se effekten av all vindkraften som har blitt installert i Skandinavia de senere år. På vindfulle dager kan det blåse hele 6 000 MW med vind samlet for Skandinavia.

Den total kjernekraftproduksjonen i Skandinavia ligger på ca 12 000 MW installert effekt, så en ser at vindkraften begynner å bli betydningsfull og den bidrar til å presse strømprisene nedover.

Men hvordan er situasjonen i øyeblikket?


Det meldes om 0,8 TWh mindre enn normalt med nedbør over Skandinavia neste 10 døgn. I følge meteorologen går vi inn i en noe kjøligere periode fremover, men meteorologen tror på høytrykksoppbygging over Nord Europa allerede i neste uke. Det vil gi varmere vær og lite nedbørsaktivitet.

Vi har i øyeblikket en negativ hydrologisk balanse for Skandinavia.  Det vil si at summen av magasinfyllingen, snøen i fjellet og tilsiget fra elver og terreng er på minus 5 TWh for årstiden. Det betyr at den hydrologiske situasjonen har svekket seg noe den senere tid.

Magasinfyllingen er på 32,1 % for Skandinavia. Normalen får årstiden er 29,7 %

Kjernekraftproduksjonen  går på 75 % av full produksjon. Forsmark 1, Ringhals 1 og og Oscarshamn 1 er tatt ut av produksjon for årlig vedlikehold. Oscarshamn 2 ligger ute for omfattende sikkerhetsvedlikehold av reaktoren.

Marginalkostnaden for produksjon fra kullkraftverkene i Skandinavia er på ca. 24,6 øre/kWh.  Med de lave spotprisene vi har i øyeblikket er det marginal inntjening fra kullkraftverkene i øyeblikket.

Forbruket i Skandinavia er nå på ca 43 000 MW. For å forsyne dette forbruket produseres det ca 25 000 MW fra vannkraft, 8 000 MW fra termisk, 600 MW fra vind og 9000 MW fra kjernekraft.

Hva er spotpris?


Vet du forresten hva spotpris er og hvordan den beregnes? Spotprisen beregnes hver dag, 7 dager i uka, av den nordiske kraftbørsen (Nord Pool ASA) på bakgrunn av aktørenes samlede kjøps- og salgsanmeldinger for neste døgn. Dette kan du lese mer om her.

Oppsummering


I øyeblikket vurderer vi ressurssituasjonen i strømmarkedet til å være såpass god at vi forventer å se lave priser utover våren og sommeren. Vi ser at det kjølige og mer nedbørfattige været har løftet strømprisene noe den senere tid i enkelte landsdeler, men økningen hittil får kun marginal innvirkning på strømregninga. Forøvig er spotprisene en del høyere i de nordlige landsdelene sammenlignet med Sør-Norge hvor spotprisene er svært lave. Tennet har tatt NorNed kabelen mellom Norge og Nederland ut av drift denne uken og det fører til press på strømprisene i Sør-Norge grunnet økt produksjon som følge av  snøsmeltingen. Skagrak 4 kabelen mellom Norge og Danmark er også ute av drift pga av vedlikehold.

Sjekk nivået på strømprisene her

Billig strøm kan du lese mer om her!

 

Jan Jansrud

Gudbrandsdal Energi

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?