27.04.2015

Kaldt vær demper videre prisnedgang i strømmarkedet

Været over Skandinavia er lavtrykksdominert, men kjølig. Det hindrer i øyeblikket videre prisfall av betydning .


Oppdater 4. mai 2015

Vinteren har vært preget av høye temperaturer og en god del nedbør. Det har gjort at strømprisene har holdt seg på et lavt nivå. Hydrologisk balanse (summen av magasinfylling, snøen som ligger i fjellet og tilsig fra elver og terreng) er over normalen for årstiden.

Som figuren  viser har spotprisene vært  lave i 2015. 2014 var også etter vår mening et lavpris-år.

Spotprisene i grafen representerer Oslo og Østlandet. Spotprisene er oppgitt inklusive påslag til strømleverandør og mva.  Vi ser at spotprisen i en kort periode i vinter var oppe i nesten 40 øre/kWh, men har sunket etter den tid.

Strømprisene fremover april 2015

Spotprisen i uke 17 for Sør-Norge ligger marginalt høyere enn på samme tid i fjor.

Spotprisene for kunder i sør-Norge har vært omtrent på samme nivå som Oslo og Østlandsområdet, mens Midt-Norge og Nord-Norge har ligget noe høyere på pris. Årsaken er at ressurstilgangen i nord har vært dårligere enn i sør. Mer om strømpriser engros finner du på Nordpool her.

Hvordan er situasjonen i øyeblikket?

Vi har i øyeblikket en god hydrologisk balanse for Skandinavia.  Summen av magasinfyllingen, snøen i fjellet og tilsig fra elver og terreng er  3,1 TWh over normalen for årstiden. Det meldes om 5,9  TWh mer enn normalt med nedbør over Skandinavia neste 10 døgn. Det skal bli kaldere enn normalt det meste av perioden.

Magasinfyllingen er på 29,9 % for Skandinavia. Normalen for årstiden er 29,1 %. Det ligger mer snø i fjellet enn normalt.

Kjernekraftproduksjonen i Skandinavia går på 62 % av full produksjon. Oskarshamn 1 og Ringhals 1 ligger ute for årlig vedlikehold. Ringhals 2 vil ikke komme på nett før i november og oskarshamn 2 vil være nedstengt til desember. Forsmark 1 og Olkiluoto ble tatt ut av produksjon på søndag grunnet årlig vedlikehold.

Marginalkostnaden for produksjon fra kullkraftverkene i Skandinavia er på ca. 26,3 øre/kWh som er en del høyere enn spotprisene i øyeblikket.

Forbruket i Skandinavia er på ca 49 000 MW. Det produsere ca 30 300 MW fra vannkraft,         70300MW fra termisk,  3 600 MW fra vind, 7 700 MW fra kjernekraft og 600 MW uspesifisert.

Hva er spotpris?


Vet du forresten hva spotpris egentlig er og hvordan den beregnes? Denne beregnes hver dag, 7 dager i uka, av den nordiske kraftbørsen (Nord Pool ASA) på bakgrunn av aktørenes samlede kjøps- og salgsanmeldinger for neste døgn. Mer om hva spotpris faktisk er og hvordan beregningene gjøres kan du lese her.

Oppsummering


I øyeblikket har vi et gunstig strømprisnivå. Vi har bra med vann i magasinene og det er over normalt med snø i fjellet. Det er meldt inn mye nedbør , men værtypen blir fortsatt kjølig i tiden fremover. Dette vil bremse snøsmeltingen og hindre prisfall av betydning. I år ligger det meste av snøen på vestlandet  der de største magasinene ligger. Det vil i følge analytikerne hindre at spotprisene faller spesielt mye når vårflommen setter inn for de de tror mesteparten av smeltingen vil bli fanget opp av magasinene.

For priser ut til kunder, kan du se våre kraftavtaler her.

Årlige strømutgifter historisk og forventet. Det er benyttet et normalforbruk på 20 000 kWh som grunnlag for beregningene. Påslag og mva er inklusive. Som vi ser ser det bra ut for lommeboka fremover.

Årlige strømutgifter april 2015

Skrevet av Jan Jansrud
Gudbrandsdal Energi

Markedskommentar uke 2 2021

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 54,9 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 57 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 52 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Markedskommentar uke 1 2021

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 25,1 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 56 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 53 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Markedskommentar uke 51 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 26,9 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 22,3 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Markedskommentar uke 50 2020

Gjennomsnittlig spotpris for Østlandet (NO1) denne uken ser ut til å bli rundt 27 øre/kWh. Kommende uke ser spotprisen ut til å bli rundt 20 øre/kWh da det er ventet noe høyere temperaturer og høyere vindkraftproduksjon.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?