Hjem > Siste nytt > Strømprisen i juni opp 53,3 prosent fra i fjor

Strømprisen i juni opp 53,3 prosent fra i fjor

Thomas Gundersen
Publisert 12.07.2016, sist oppdatert 05.09.2017

Strømprisene trakk opp både konsumprisindeksen og produksjonsprisindeksen både fra mai til juni og fra juni i fjor til juni i år.

(Europower) Produksjonsprisindeksen viser at strømprisene i juni var 53,3 prosent høyere i år enn i fjor. Konsumprisindeksen (KPI) steg med 3,7 prosent fra juni i fjor. Prisutviklingen på strøm er en av hovedårsakene til økningen.

Produsentprisindeksen (PPI) måler den faktiske prisutviklingen i produsentleddet ved salg til norsk marked og eksport. Her viser statistikk fra SSB at strømprisene gikk opp 8,2 prosent fra mai til juni og var dermed på det høyeste nivået siden januar i år.

I tillegg var prisene 53,3 prosent høyere enn i juni i fjor da strømprisene var historisk lave. Vi må tilbake til 2011 for å finne høyere strømpriser i juni.

Kraftprisene viste prisøkning fra mai til juni; prisene på elektrisitet inkludert nettleie faller i perioden, men steg i år 2,8 prosent. Den månedlige endringen i KPI ble dempet av lavere priser på møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler.

Fra juni 2015 til juni 2016 steg KPI med 3,7 prosent. Den viktigste bidragsyteren til tolvmånedersveksten var økte kraftpriser; prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg 31 prosent.

I løpet av sommeren 2015 falt kraftprisene til et historisk lavt nivå grunnet mye nedbør og sen snøsmelting. Kombinert med økningen i kraftpriser fra mai til juni i år, ga dette et stort utslag i tolvmånedersveksten. Oppgangen i tolvmånedersveksten i KPI var hovedsakelig forårsaket av prisutviklingen på elektrisitet, som steg 2,8 prosent fra mai til juni 2016, men falt 7,7 prosent i samme periode i fjor. Konsumprisindeksen uten elektrisitet (KPI-JEL) steg 2,9 prosent fra juni 2015 til juni 2016.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?