12.07.2016

Strømprisen i juni opp 53,3 prosent fra i fjor

Strømprisene trakk opp både konsumprisindeksen og produksjonsprisindeksen både fra mai til juni og fra juni i fjor til juni i år.

(Europower) Produksjonsprisindeksen viser at strømprisene i juni var 53,3 prosent høyere i år enn i fjor. Konsumprisindeksen (KPI) steg med 3,7 prosent fra juni i fjor. Prisutviklingen på strøm er en av hovedårsakene til økningen.

Produsentprisindeksen (PPI) måler den faktiske prisutviklingen i produsentleddet ved salg til norsk marked og eksport. Her viser statistikk fra SSB at strømprisene gikk opp 8,2 prosent fra mai til juni og var dermed på det høyeste nivået siden januar i år.

I tillegg var prisene 53,3 prosent høyere enn i juni i fjor da strømprisene var historisk lave. Vi må tilbake til 2011 for å finne høyere strømpriser i juni.

Kraftprisene viste prisøkning fra mai til juni; prisene på elektrisitet inkludert nettleie faller i perioden, men steg i år 2,8 prosent. Den månedlige endringen i KPI ble dempet av lavere priser på møbler, innrednings- og dekorasjonsartikler.

Fra juni 2015 til juni 2016 steg KPI med 3,7 prosent. Den viktigste bidragsyteren til tolvmånedersveksten var økte kraftpriser; prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg 31 prosent.

I løpet av sommeren 2015 falt kraftprisene til et historisk lavt nivå grunnet mye nedbør og sen snøsmelting. Kombinert med økningen i kraftpriser fra mai til juni i år, ga dette et stort utslag i tolvmånedersveksten. Oppgangen i tolvmånedersveksten i KPI var hovedsakelig forårsaket av prisutviklingen på elektrisitet, som steg 2,8 prosent fra mai til juni 2016, men falt 7,7 prosent i samme periode i fjor. Konsumprisindeksen uten elektrisitet (KPI-JEL) steg 2,9 prosent fra juni 2015 til juni 2016.

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?