25.11.2015

Strømpris.no viste feil i spotprisliste i flere uker

(Montel) Forbrukerrådet fjernet tirsdag SFE fra spotprisoversikten på strømpris.no som følge av feil i rapporteringen av priser. Dermed er det nå kun syv aktører som tilbyr spot uten påslag, og innen nyttår vil ytterligere to aktører forsvinne.


Det er nå Rauma Energi, Akraft, Fortum, Gudbrandsdal Energi, Helgeland Kraft, Ustekveikja og Agva kraft som tilbyr spot uten påslag, ifølge strømpris.no tirsdag ettermiddag. Frem til i formiddag inneholdt også listen avtalen «God Straum» fra SFE Kraft.


Mandag denne uken kontaktet Montel både SFE og Strømprisportalen for å spørre om avtalen ”God Straum” burde være rangert som den var, gitt at SFE markedsfører den med et månedsgebyr på 33 kroner, et gebyr som ikke fremkom i avtaleinformasjonen på portalen til Forbrukerrådet.


Avtalen har vært inne som nummer en på prislisten i et par uker, siden tidligere i november. Tas det manglende månedsgebyret på 33 kroner med i beregningen, slik det skulle ha vært fra starten, ville avtalen være på åttendeplass.


– Feil hos strømpris.no
Markedssjef Christin Aare i SFE Kraft mener feilen ligger i at prisinnhentingen som skjer automatisk på nettsidene til SFE må ha inneholdt en feil.


– Vi ha hatt den samme avtalen i over to år, og den er ikke endret nylig fra vår side, sier Aare til Montel.


Montel har sjekket prisoversikten til samtlige av de syv resterende aktørene på nummer 1-plassen for spot uten påslag, uten å finne tilsvarende feil.


Etter at Forbrukerrådet tirsdag fjernet ”God Straum”-avtalen, er SFE kun oppført med en variabelprisavtale, en fastavtale og en innkjøpsprisavtale.


Til Montel skriver presserådgiver Henrik Ebne i Forbrukerrådet at den feilaktige prisinformasjonen var SFEs ansvar, og at Forbrukerrådet som følge av denne episoden vil intensivere kvalitetskontrollene:


– Vi jobber fortløpende med kvalitetssikring av dataene, samtidig med at vi informerer selskapene om hvordan de skal merke produktene sine for korrekt gjengivelse på strømpris.no. Når det gjelder SFE skyldes feilplasseringen en feil i rapporteringen deres, og selskapet er nå fjernet fra listen. Som en konsekvens av feilplasseringen, intensiverer vi nå kvalitetssikringen fra strømselskapene, og vi vil jobbe tettere med bransjen for å løse eventuelle utfordringer, skriver Ebne i en epost.


Feltet snevres inn
En gjennomgang av varslede endringer fra de øvrige aktørene på listen, viser at Fortum vil trekke seg ut av tetsjiktet i spotprisoversikten fra nyttår. Da legges det et fast påslag på 0,85 øre/kWh på denne avtalen.


Som Montel skrev sist uke vil Akrafts spotavtale også trekkes ut av priskonkurransen fra 1. desember, og få et påslag på 3 øre/kWh, pluss et fast månedstillegg på 39 kroner.


Dersom det ikke skjer andre endringer, vil spotpris-teten fra nyttår bestå av de fem avtalene til Rauma Energi, Gudbrandsdal Energi, Agva Kraft, Ustekveikja og Helgeland Kraft.


All prisinformasjon forutsetter levering i Oslo og et årlig forbruk på 20.000 kWh.


Øystein Meland
oystein@montel.no

Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?