25.11.2015

Strømpris.no viste feil i spotprisliste i flere uker

(Montel) Forbrukerrådet fjernet tirsdag SFE fra spotprisoversikten på strømpris.no som følge av feil i rapporteringen av priser. Dermed er det nå kun syv aktører som tilbyr spot uten påslag, og innen nyttår vil ytterligere to aktører forsvinne.


Det er nå Rauma Energi, Akraft, Fortum, Gudbrandsdal Energi, Helgeland Kraft, Ustekveikja og Agva kraft som tilbyr spot uten påslag, ifølge strømpris.no tirsdag ettermiddag. Frem til i formiddag inneholdt også listen avtalen «God Straum» fra SFE Kraft.


Mandag denne uken kontaktet Montel både SFE og Strømprisportalen for å spørre om avtalen ”God Straum” burde være rangert som den var, gitt at SFE markedsfører den med et månedsgebyr på 33 kroner, et gebyr som ikke fremkom i avtaleinformasjonen på portalen til Forbrukerrådet.


Avtalen har vært inne som nummer en på prislisten i et par uker, siden tidligere i november. Tas det manglende månedsgebyret på 33 kroner med i beregningen, slik det skulle ha vært fra starten, ville avtalen være på åttendeplass.


– Feil hos strømpris.no
Markedssjef Christin Aare i SFE Kraft mener feilen ligger i at prisinnhentingen som skjer automatisk på nettsidene til SFE må ha inneholdt en feil.


– Vi ha hatt den samme avtalen i over to år, og den er ikke endret nylig fra vår side, sier Aare til Montel.


Montel har sjekket prisoversikten til samtlige av de syv resterende aktørene på nummer 1-plassen for spot uten påslag, uten å finne tilsvarende feil.


Etter at Forbrukerrådet tirsdag fjernet ”God Straum”-avtalen, er SFE kun oppført med en variabelprisavtale, en fastavtale og en innkjøpsprisavtale.


Til Montel skriver presserådgiver Henrik Ebne i Forbrukerrådet at den feilaktige prisinformasjonen var SFEs ansvar, og at Forbrukerrådet som følge av denne episoden vil intensivere kvalitetskontrollene:


– Vi jobber fortløpende med kvalitetssikring av dataene, samtidig med at vi informerer selskapene om hvordan de skal merke produktene sine for korrekt gjengivelse på strømpris.no. Når det gjelder SFE skyldes feilplasseringen en feil i rapporteringen deres, og selskapet er nå fjernet fra listen. Som en konsekvens av feilplasseringen, intensiverer vi nå kvalitetssikringen fra strømselskapene, og vi vil jobbe tettere med bransjen for å løse eventuelle utfordringer, skriver Ebne i en epost.


Feltet snevres inn
En gjennomgang av varslede endringer fra de øvrige aktørene på listen, viser at Fortum vil trekke seg ut av tetsjiktet i spotprisoversikten fra nyttår. Da legges det et fast påslag på 0,85 øre/kWh på denne avtalen.


Som Montel skrev sist uke vil Akrafts spotavtale også trekkes ut av priskonkurransen fra 1. desember, og få et påslag på 3 øre/kWh, pluss et fast månedstillegg på 39 kroner.


Dersom det ikke skjer andre endringer, vil spotpris-teten fra nyttår bestå av de fem avtalene til Rauma Energi, Gudbrandsdal Energi, Agva Kraft, Ustekveikja og Helgeland Kraft.


All prisinformasjon forutsetter levering i Oslo og et årlig forbruk på 20.000 kWh.


Øystein Meland
oystein@montel.no

Endless Winter ep. 3

Endless Winter 3 er siste kapittel i skikjører Nikolai Schirmers vintereventyr, hvor han forsøker å kjøre bedre på ski med lavere klimagassutslipp.

Les mer

Markedskommentar uke 46 2019

Prisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 45,4 øre/kWh. Denne uken ser ut til å bli rundt 43 øre/kWh. Dette skyldes blant annet høyere temperaturer denne uken som gir redusert forbruk og redusert pris. Forventet pris for kommende uke er rundt 41 øre/kWh, da temperaturene er ventet videre opp hvor det vil bli plussgrader over store deler av Østlandet. Samtidig er det ventet vind under normalen og normale nedbørsmengder i Nordpool-området som helhet.

Les mer

Varsler endringer i strømprisportalen før jul

Forbrukerrådet tar grep for å hindre at lokkeavtaler kommer på topp på portalen Strømpris.no, og varsler at lengden på avtalen vil få en avgjørende betydning for plassering på listen.

Les mer

Markedskommentar uke 45 2019

Denne uken har gradestokken krøpet langt ned på minussiden og det har fått direkte følger for spotprisene. Det toppet seg på onsdag med over 53 øre/kWh i gjennomsnitt for hele døgnet. I timen mellom 18 og 19 var timesprisen helt oppe på 85,7 øre/kWh. Årsaken til de høye prisene er kombinasjonen kaldt vær og lite vind.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?