Hjem > Siste nytt > Strengere regler for telefonsalg

Strengere regler for telefonsalg

Thomas Gundersen
Publisert 19.12.2016, sist oppdatert 05.09.2017

Illustrasjonsfoto: Shutterstock

(Europower) Samferdselsdepartementet varslet onsdag forbud mot såkalt winback-virksomhet for mobilbransjen. Winback er når en aktør tar kontakt med kunder som er i ferd med å forlate selskapet fordi de heller vil være kunde hos konkurrenten. Typisk i winback-virksomhet er å gi slike kunder svært gode tilbud for å lokke de til å bli, tilbud som kundene ellers ikke ville ha tilgang til.

– Samferdselsdepartementet har innført et forbud mot "winback" for å styrke konkurransen i mobilmarkedet, heter det i pressemeldingen fra departementet.

Winback-virksomhet eksisterer også i strømmarkedet, men OED har ingen planer om å innføre et lignende forbud for strømselgere.

– OED har ikke vurdert behovet for å innføre et lignende forbud i strømmarkedet, svarer kommunikasjonsavdelingen når Europower spør.

 

Minimalt med klager

De overlater til Forbrukerombudet å utdype saken.

– Vi er kjent med at Forbrukerombudet har sett på lignende problemstillinger, og du kan eventuelt ta kontakt med dem, skriver departementet.

Men heller ikke Forbrukerombudet har planer om å foreslå et winback-forbud for strømselgere. Det forteller juridisk direktør Frode Elton Haug.

– Nei, vi kan ikke se at det er samme behov for et forbud for strømbransjen. Da forbudet for mobilbransjen kom opp, gjorde vi en vurdering om det var nødvendig for andre bransjer, deriblant strømbransjen. I den gjennomgangen så vi at antall henvendelser knyttet til winback og strømbransjen er helt minimalt, sier Haug.

Han forteller at bransjeorganisasjonene i mobilbransjen ville ha et slikt forbud for å bedre konkurransen, mens de tilsvarende organisasjonene i strømbransjen ikke har tatt til orde for det samme.

 

Strammer inn telefonsalg

Haug legger imidlertid til at det i dag (fredag) har kommet forslag til andre innstramninger, regelendringer som også vil gjelde strømbransjen. Barne- og likestillingsdepartementet - som har ansvar for markedsføringsloven - foreslår konkrete innstramninger for telefonsalg.

Blant annet skal næringsdrivende ikke lenger kunne drive telefonsalg overfor egne kunder som er oppført i reservasjonsregisteret, med mindre kundene har bekreftet at de ønsker det. Det innføres også forbud mot at næringsdrivende innhenter samtykke til telefonsalg når forbrukere deltar i en konkurranse eller undersøkelse på internett.

– Et aktuelt eksempel adventskalendere. Det har vi lagt merke til at flere strømselskapene har nå i desember. For å delta her er det ofte et vilkår at deltagerne godtar å bli ringt opp av selskapene selv om de har reservert seg mot telefonsalg. Et slikt system vil være ulovlig hvis de nye forslagene blir vedtatt, sier Frode Elton Haug.

Barne- og likestillingsdepartementet opplyser at Stortinget etter planen skal behandle forslagene i løpet av våren 2017.

Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?