05.11.2014

Strengere forskuddsregler fra neste sommer

(Montel) Norges vassdrags- og energidirektorat sikter mot at nye og strengere regler for strømselskapers mulighet til å ta forskuddsbetalt skal kunne tre i kraft fra andre halvår neste år.

– Jeg kan ikke si om vi klarer å komme i havn allerede 1. juli eller om det blir litt senere, men vi sikter mot å innføre reglene fra neste år, sa rådgiver Ivar Munch Clausen i Elmarkedstilsynet i NVE på Energi Norges Markedskonferanse i Oslo tirsdag.

Les også: NVE vil ha slutt på forhåndsfakturering.

NVE arbeider for tiden med å justere sitt opprinnelige forslag til forbud mot forskuddsbetaling, som fikk massiv motstand fra bransjen. Endringene vil kunne redusere risikoen for strømkundene med opp til 70 prosent sammenlignet med dagens praksis, sa Munch Clausen.

– Det vi ønsker å få til er at seriøse aktører skal kunne bruke forskudd der det er fornuftig, og at useriøse aktører ikke skal kunne bruke forskudd som et virkemiddel til å skaffe seg usikrede lån fra kunden, sa han.

Les også: Styr unna forskuddsbetaling på strøm.

NVE ser for seg maksimalt 10 ukers forskudd, at forskuddsbetalingen skal baseres på historisk forbruk og at prisen skal ha en referanse til terminmarkedet.

– Vi arbeider med å klarlegge hva som ligger i referansen til terminmarkedet, slik at det blir helt avklart hvordan aktørene skal forholde seg til terminpriser i euro og til avgifter, sa han.

Øystein Meland
oystein@montel.no

Bytte av strømmålere har vært en suksess

97 prosent av alle målepunkter i Norge har fått ny strømmåler per januar 2019, ifølge ny statusrapport fra NVE. Investeringskostnadene er også 1 milliard kroner lavere enn forventet.

Les mer

Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?