05.11.2014

Strengere forskuddsregler fra neste sommer

(Montel) Norges vassdrags- og energidirektorat sikter mot at nye og strengere regler for strømselskapers mulighet til å ta forskuddsbetalt skal kunne tre i kraft fra andre halvår neste år.

– Jeg kan ikke si om vi klarer å komme i havn allerede 1. juli eller om det blir litt senere, men vi sikter mot å innføre reglene fra neste år, sa rådgiver Ivar Munch Clausen i Elmarkedstilsynet i NVE på Energi Norges Markedskonferanse i Oslo tirsdag.

Les også: NVE vil ha slutt på forhåndsfakturering.

NVE arbeider for tiden med å justere sitt opprinnelige forslag til forbud mot forskuddsbetaling, som fikk massiv motstand fra bransjen. Endringene vil kunne redusere risikoen for strømkundene med opp til 70 prosent sammenlignet med dagens praksis, sa Munch Clausen.

– Det vi ønsker å få til er at seriøse aktører skal kunne bruke forskudd der det er fornuftig, og at useriøse aktører ikke skal kunne bruke forskudd som et virkemiddel til å skaffe seg usikrede lån fra kunden, sa han.

Les også: Styr unna forskuddsbetaling på strøm.

NVE ser for seg maksimalt 10 ukers forskudd, at forskuddsbetalingen skal baseres på historisk forbruk og at prisen skal ha en referanse til terminmarkedet.

– Vi arbeider med å klarlegge hva som ligger i referansen til terminmarkedet, slik at det blir helt avklart hvordan aktørene skal forholde seg til terminpriser i euro og til avgifter, sa han.

Øystein Meland
oystein@montel.no

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?