05.11.2014

Strengere forskuddsregler fra neste sommer

(Montel) Norges vassdrags- og energidirektorat sikter mot at nye og strengere regler for strømselskapers mulighet til å ta forskuddsbetalt skal kunne tre i kraft fra andre halvår neste år.

– Jeg kan ikke si om vi klarer å komme i havn allerede 1. juli eller om det blir litt senere, men vi sikter mot å innføre reglene fra neste år, sa rådgiver Ivar Munch Clausen i Elmarkedstilsynet i NVE på Energi Norges Markedskonferanse i Oslo tirsdag.

Les også: NVE vil ha slutt på forhåndsfakturering.

NVE arbeider for tiden med å justere sitt opprinnelige forslag til forbud mot forskuddsbetaling, som fikk massiv motstand fra bransjen. Endringene vil kunne redusere risikoen for strømkundene med opp til 70 prosent sammenlignet med dagens praksis, sa Munch Clausen.

– Det vi ønsker å få til er at seriøse aktører skal kunne bruke forskudd der det er fornuftig, og at useriøse aktører ikke skal kunne bruke forskudd som et virkemiddel til å skaffe seg usikrede lån fra kunden, sa han.

Les også: Styr unna forskuddsbetaling på strøm.

NVE ser for seg maksimalt 10 ukers forskudd, at forskuddsbetalingen skal baseres på historisk forbruk og at prisen skal ha en referanse til terminmarkedet.

– Vi arbeider med å klarlegge hva som ligger i referansen til terminmarkedet, slik at det blir helt avklart hvordan aktørene skal forholde seg til terminpriser i euro og til avgifter, sa han.

Øystein Meland
oystein@montel.no

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?