05.11.2014

Strengere forskuddsregler fra neste sommer

(Montel) Norges vassdrags- og energidirektorat sikter mot at nye og strengere regler for strømselskapers mulighet til å ta forskuddsbetalt skal kunne tre i kraft fra andre halvår neste år.

– Jeg kan ikke si om vi klarer å komme i havn allerede 1. juli eller om det blir litt senere, men vi sikter mot å innføre reglene fra neste år, sa rådgiver Ivar Munch Clausen i Elmarkedstilsynet i NVE på Energi Norges Markedskonferanse i Oslo tirsdag.

Les også: NVE vil ha slutt på forhåndsfakturering.

NVE arbeider for tiden med å justere sitt opprinnelige forslag til forbud mot forskuddsbetaling, som fikk massiv motstand fra bransjen. Endringene vil kunne redusere risikoen for strømkundene med opp til 70 prosent sammenlignet med dagens praksis, sa Munch Clausen.

– Det vi ønsker å få til er at seriøse aktører skal kunne bruke forskudd der det er fornuftig, og at useriøse aktører ikke skal kunne bruke forskudd som et virkemiddel til å skaffe seg usikrede lån fra kunden, sa han.

Les også: Styr unna forskuddsbetaling på strøm.

NVE ser for seg maksimalt 10 ukers forskudd, at forskuddsbetalingen skal baseres på historisk forbruk og at prisen skal ha en referanse til terminmarkedet.

– Vi arbeider med å klarlegge hva som ligger i referansen til terminmarkedet, slik at det blir helt avklart hvordan aktørene skal forholde seg til terminpriser i euro og til avgifter, sa han.

Øystein Meland
oystein@montel.no

Markedskommentar uke 43 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 21,5 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 19,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er 18,5 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Tilsvar til Forbrukerrådets pressemelding 21.10.2020

Forbrukerrådet sendte 21.10.2020 ut en pressemelding om at 29 strømselskap klages inn for ulovlige avtaler. Gudbrandsdal Energi AS ber Forbrukerrådet dementerer dette grunnet feilaktige opplysninger.

Les mer

Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?