Hjem > Siste nytt > Støtte til grønn oljeadvarsel

Støtte til grønn oljeadvarsel

Publisert 25.08.2014, sist oppdatert 05.09.2017

last nedOslo (NTB-Kristian Skårdalsmo): Norge risikerer å tape milliarder på å satse for mye på olje og gass de nærmeste årene, mener De Grønne. Partiet får delvis støtte fra Nordea Markets. Foto Statoil.

Denne uken går oljemessen ONS av stabelen i Stavanger, med blant andre statsminister Erna Solberg (H) og oljeminister Tord Lien (Frp) på deltakerlisten.

Regjeringen har varslet at den ønsker å utvinne alle Norges drivverdige olje- og gassressurser. Det liker De Grønnes stortingsrepresentant Rasmus Hansson dårlig.

– Å pøse enda mer penger inn i olje og gass kan bli den største feilinvesteringen i Norges historie, tordner han.

Miljøorganisasjoner har tidligere ment det samme, og Hansson peker på at fornybar energi allerede er i ferd med å utkonkurrere fossil energi.

– Bare i år investerer vi 200 milliarder kroner mer i olje og gass i Norge. Dette er penger som blir verdiløse med et pennestrøk om verden får på plass en klimaavtale, hevder han.

Håpet om å få på plass en ny klimaavtale henger foreløpig i en tynn tråd, men arbeidet skal etter planen sluttføres i Paris i 2015.

– Noe kan bli ulønnsomt

De Grønne får støtte fra sjefanalytiker Thina Saltvedt fra Nordea Markets et stykke på veien.

– Jeg er enig i at noen av prosjektene innen fossilt brennstoff kan bli ulønnsomme, men ikke alle. Og spesielt gass vil være nødvendig for å dekke fremtidens energibehov, sier hun til NTB.

Før ONS-messen presenterte bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass en rapport hvor det het at Jonas Gahr Støre kan bli en trussel mot norsk oljeindustri, fordi han kan komme til å endre Arbeiderpartiets politikk i mer miljøvennlig retning. Støre selv avviser at han har tatt til orde for at norsk olje bør bli liggende.

Men hvis verden skal ha noe håp om å nå målet om å begrense global oppvarming til 2 prosent sammenlignet med førindustrielt nivå, må oljeforbruket kuttes med rundt 13 prosent fra dagens nivå, anslår Det internasjonale energibyrået.

– Må kutte forbruk

Det betyr kutt i forbruk fra dagens 91 millioner fat om dagen til omkring 80 millioner fat, ifølge Saltvedt. Sjefanalytikeren framholder at det vil senke oljeprisen som gjør det drivverdig å utvinne olje, kraftig. Det kan bety at dyrere prosjekter som trenger en oljepris på over 80– 90 dollar per fat for å være lønnsomme, vil falle bort, anslår hun.

– Det vil si at mye av den ukonvensjonelle oljeproduksjonen, som oljesand, skiferolje og extra heavy ikke vil bli lønnsom å produsere, sier hun.

– I tillegg vil de dyreste prosjektene i Norge også bli satt på hold. Det vil typisk være prosjekter med høye utviklingskostnader og operasjonelle kostnader, mens prosjekter som er mer økonomisk robuste, som modne områder og områder med lavere utviklingskostnader, fremdeles vil bli utviklet.

Saltvedt understreker samtidig at gass utgjør en viktig del av fremtidens samlede energiforbruk, blant annet som reserve for vind og sol.

– Det kan med andre ord bli økt etterspørsel etter norsk gass, sier hun.

Skralt med støtte

De Grønne foreslo i vår både å stanse letingen etter mer olje og gass i Norge og å trekke Statoil ut av tjæresand. Det første forslaget fikk støtte fra SV, mens De Grønne og SV fikk stemmene også fra KrF og Venstre til forslaget om å trekke Statoil ut av tjæresand.

– Det eneste klimatiltaket som virkelig monner, er å la olje, gass og tjæresand bli liggende i bakken. Det avviste i dag stortingsflertallet uten å blunke, sier Hansson.

Miljøorganisasjoner har lenge vært svært kritiske til Statoils satsing på å utvinne olje fra tjæresand utenlands. Årsaken er betydelige utslipp av klimagasser under produksjonen og konsekvensene utvinningen har for naturen lokalt. (©NTB)Du vil kanskje også se

Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?