14.07.2014

Støre åpner for å la oljen ligge

Statfjord_AGulsrud (NTB-Bibiana Piene): Ap-leder Jonas Gahr Støre vil vurdere om deler av Norges oljeressurser skal bli liggende under bakken.

Døra ble åpnet på gløtt i Støres tale på AUFs sommerleir på Gulsrud. Foto.Statoil.

– Vi må være klare til å investere mer i klima, slo Støre fast til de om lag 800 ungdommene som deltar på årets sommerleir.

– Dere er den første generasjonen som virkelig vil oppleve virkningene av klimaendringen – og kanskje den siste som kan gjøre noe, sa han.

Arbeiderpartiet skal nå sette ned et eget klimapanel, som Støre selv skal lede. Ap har satt klima som én av partiets tre hovedsaker framover.

Veier tungt

Han mener at det veier tungt at IEA og andre internasjonale kunnskapsmiljøer har slått fast at to tredeler av oljen og gassen må bli liggende under bakken.

– Da kan vi ikke si at dette ikke gjelder oss, sier Støre til NTB.

Men han påpeker samtidig at IEA mener det er viktig at Norge opprettholder posisjonen som en troverdig og langsiktig gassleverandør.

– Når det gjelder oljen, er dette en diskusjon vi må ta med i vurderingen i forbindelse med den 23. konsesjonsrunden, sier Støre.

Samtidig har han liten sans for SVs forslag om en «oljepause», som innebærer full revers i tildeling av nye konsesjoner for utvinning.

– Det er viktig med forutsigbarhet for industrien. Vi har som mål for klimapolitikken at bruk av forurensende energi skal ha en pris som regulerer etterspørselen ned, sier han.

Tøffe valg

– Her kommer det til å skje store ting i årene framover som følge av at fornybare kilder blir mer attraktive og lønnsomme, tror Ap-lederen.

Han mener det er fullt mulig å få til både økonomisk vekst og finne klimavennlige løsninger, men erkjenner samtidig at vi kan stå overfor tøffe valg i framtida som vil få betydning for arbeidsplassene.

Det er også en av grunnene til at Støre mener det er uklokt å redusere statlig eierskap i bedrifter.

– Det svekker muligheten til å sette strategiske, langsiktige mål for utvikling av næringslivsaktiviteten, sier han. (©NTB)


Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?