14.07.2014

Støre åpner for å la oljen ligge

Statfjord_AGulsrud (NTB-Bibiana Piene): Ap-leder Jonas Gahr Støre vil vurdere om deler av Norges oljeressurser skal bli liggende under bakken.

Døra ble åpnet på gløtt i Støres tale på AUFs sommerleir på Gulsrud. Foto.Statoil.

– Vi må være klare til å investere mer i klima, slo Støre fast til de om lag 800 ungdommene som deltar på årets sommerleir.

– Dere er den første generasjonen som virkelig vil oppleve virkningene av klimaendringen – og kanskje den siste som kan gjøre noe, sa han.

Arbeiderpartiet skal nå sette ned et eget klimapanel, som Støre selv skal lede. Ap har satt klima som én av partiets tre hovedsaker framover.

Veier tungt

Han mener at det veier tungt at IEA og andre internasjonale kunnskapsmiljøer har slått fast at to tredeler av oljen og gassen må bli liggende under bakken.

– Da kan vi ikke si at dette ikke gjelder oss, sier Støre til NTB.

Men han påpeker samtidig at IEA mener det er viktig at Norge opprettholder posisjonen som en troverdig og langsiktig gassleverandør.

– Når det gjelder oljen, er dette en diskusjon vi må ta med i vurderingen i forbindelse med den 23. konsesjonsrunden, sier Støre.

Samtidig har han liten sans for SVs forslag om en «oljepause», som innebærer full revers i tildeling av nye konsesjoner for utvinning.

– Det er viktig med forutsigbarhet for industrien. Vi har som mål for klimapolitikken at bruk av forurensende energi skal ha en pris som regulerer etterspørselen ned, sier han.

Tøffe valg

– Her kommer det til å skje store ting i årene framover som følge av at fornybare kilder blir mer attraktive og lønnsomme, tror Ap-lederen.

Han mener det er fullt mulig å få til både økonomisk vekst og finne klimavennlige løsninger, men erkjenner samtidig at vi kan stå overfor tøffe valg i framtida som vil få betydning for arbeidsplassene.

Det er også en av grunnene til at Støre mener det er uklokt å redusere statlig eierskap i bedrifter.

– Det svekker muligheten til å sette strategiske, langsiktige mål for utvikling av næringslivsaktiviteten, sier han. (©NTB)


Markedskommentar mai 2019

Hydrologisk balanse var tidlig i mai dårligere enn på samme tid enn i fjor. Nedbør de siste dagene samt varsler om mer nedbør fremover vil dog være med å bedre denne.

Les mer

Markedskommentar uke 19 2019

I løpet av ukens seks første dager har systemprisen variert mellom 40 og 43 øre/kWh, mot 28-40 øre/kWh tilsvarende dager i forrige uke.

Les mer

Bygger Nordens største batteri

Det finske vindkraftselskapet TuuliWatti Oy bygger Nordens største batteri til 3,5 millioner euro i vindparken Viinamäki i Finland.

Les mer

Norsk Kundebarometer 2019

Gudbrandsdal Energi ble for 9. gang kåret til å ha landets mest fornøyde strømkunder. Selskapet fikk hele 4 stjerner i 2019-undersøkelsen. Forskningsprosjektet Norsk Kundebarometer ved Handelshøyskolen BI har i over tjue år målt kundetilfredshet og lojalitet blant norske forbrukere.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?