14.07.2014

Støre åpner for å la oljen ligge

Statfjord_AGulsrud (NTB-Bibiana Piene): Ap-leder Jonas Gahr Støre vil vurdere om deler av Norges oljeressurser skal bli liggende under bakken.

Døra ble åpnet på gløtt i Støres tale på AUFs sommerleir på Gulsrud. Foto.Statoil.

– Vi må være klare til å investere mer i klima, slo Støre fast til de om lag 800 ungdommene som deltar på årets sommerleir.

– Dere er den første generasjonen som virkelig vil oppleve virkningene av klimaendringen – og kanskje den siste som kan gjøre noe, sa han.

Arbeiderpartiet skal nå sette ned et eget klimapanel, som Støre selv skal lede. Ap har satt klima som én av partiets tre hovedsaker framover.

Veier tungt

Han mener at det veier tungt at IEA og andre internasjonale kunnskapsmiljøer har slått fast at to tredeler av oljen og gassen må bli liggende under bakken.

– Da kan vi ikke si at dette ikke gjelder oss, sier Støre til NTB.

Men han påpeker samtidig at IEA mener det er viktig at Norge opprettholder posisjonen som en troverdig og langsiktig gassleverandør.

– Når det gjelder oljen, er dette en diskusjon vi må ta med i vurderingen i forbindelse med den 23. konsesjonsrunden, sier Støre.

Samtidig har han liten sans for SVs forslag om en «oljepause», som innebærer full revers i tildeling av nye konsesjoner for utvinning.

– Det er viktig med forutsigbarhet for industrien. Vi har som mål for klimapolitikken at bruk av forurensende energi skal ha en pris som regulerer etterspørselen ned, sier han.

Tøffe valg

– Her kommer det til å skje store ting i årene framover som følge av at fornybare kilder blir mer attraktive og lønnsomme, tror Ap-lederen.

Han mener det er fullt mulig å få til både økonomisk vekst og finne klimavennlige løsninger, men erkjenner samtidig at vi kan stå overfor tøffe valg i framtida som vil få betydning for arbeidsplassene.

Det er også en av grunnene til at Støre mener det er uklokt å redusere statlig eierskap i bedrifter.

– Det svekker muligheten til å sette strategiske, langsiktige mål for utvikling av næringslivsaktiviteten, sier han. (©NTB)


Markedskommentar uke 42 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 har den siste tiden steget betraktelig, fra rundt 3-4 øre/kWh de første dagene i oktober til over 20 øre/kWh de siste dagene denne uken.

Les mer

Markedskommentar uke 41 2020

Spotprisen på Østlandet i prisområde NO1 ble i forrige uke 2,95 øre/kWh. Denne uken ser prisen ut til å bli rundt 9 øre/kWh. Det er fremdeles svært lave kraftpriser i Norge og prisene ligger godt under prisene i våre naboland som Sverige, Danmark og Finland. Forventet pris for kommende uke er 15 øre/kWh for Sør-Norge.

Les mer

Blir det flere år med lave priser?

Mer vannkraft, mer vindkraft og mer kjernekraft gjør at kraftprisene kan holde seg lave lenge.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2020

Strømmarkedet har lagt bak seg en stabil uke der prisen på Østlandet i prisområde NO1 i gjennomsnitt ser ut til å bli rundt 2,5 øre/kWh. Forventet pris for kommende uke er rundt 6 øre/kWh.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?