19.05.2015

Sterk spot snudde markedet

(Montel) En overraskende sterk systempris for tirsdag snudde markedet mandag ettermiddag og førte til en prisoppgang på 9,5 prosent på kontrakten for neste uke.

Tirsdagens systempris ble 25,09 EUR/MWh, ned 1,21 euro fra mandag, men likevel over én euro høyere enn det markedet hadde ventet på forhånd.

Etter å ha nådd en ny bunnotering på Q3 15 kontrakten mandag formiddag, snudde markedet da den overraskende sterke spotprisen kom inn. Q3-kontrakten steg med 0,02 euro til 19,45 EUR/MWh.

Så langt denne uken har spoten i snitt ligget på 25,70 EUR/MWh, godt over nivået på 22,20 EUR/MWh som ukeskontrakten gikk til levering før helgen.

Kontrakten for neste uke steg med hele 9,5 prosent mandag og endte dagen på 21,90 EUR/MWh, mens juni-kontrakten steg med 0,75 euro til 19,00 EUR/MWh.

– Det kalde været har økt forbruket, utsatt snøsmeltingen og redusert tilsiget til vannkraftmagasinene. Denne effekten kan ha blitt større enn det markedet trodde, sier krafthandler Kai Vidar Myrhol i Sognekraft.

Varslene viser at temperaturene i Norden i snitt vil ligge 2-3 grader under normalen resten av uken. Dette vil bidra til å holde spotprisene mellom 24-27 EUR/MWh, ifølge Myrhol.

Hvis spotprisene fortsetter å bli sterkere enn forventet, er det duket for ytterligere prisoppgang i juni-kontrakten, ifølge Jens Norberg i Din El.

– Vi ser gang på gang hvordan spotprisen løftes opp mot marginalkostnaden for kullkraftproduksjon så snart vindkraftproduksjonen går ned, skriver Norberg i et notat.

Derfor tror Norberg at kraftprisene i juni snarere vil bli levert nær den gjennomsnittlige systemprisen i mai, framfor det nivået juni-kontrakten handles til i dag.

Værvarslene holder seg derimot 2-5 TWh våtere enn normalen på 3,7 TWh, noe som indikerer at prisene i juli kan bli svært lave når snøsmeltingen setter i gang for fullt. Juli-kontrakten falt 0,15 euro til en ny rekordlav stengningspris på 15,95 EUR/MWh.

 

Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Markedskommentar uke 41 2019

Denne uken startet med en høy systempris på hele 44,1 øre/kWh, den høyeste systemprisen på nesten seks måneder. Lite vind, lavt tilsig kombinert med lave temperaturer som resulterte i høyt forbruk var årsaken til den høye systemprisen.

Les mer

Flytende vindkraft opptil fem ganger dyrere enn landvind

Norgessjef Ben Bjørke i Siemens Gamesa mener det er realistisk med bunnfast havvind på norsk sokkel, men at det er behov for stor skala dersom en skal få ned kostnadene for flytende havvind.

Les mer

Regjeringen jekker elavgiften til 16,13 øre/kWh

Etter å ha kuttet elavgiften med ett øre i statsbudsjettet i fjor, vil regjeringen nå øke avgiften med 1,9 prosent til 16,13 øre/kWh.

Les mer

Markedskommentar uke 40 2019

I forrige uke ble gjennomsnittsprisen for Østlandet (NO1) 31,4 øre/kWh, denne uken blir prisen rundt 35 øre/kWh som for det meste skyldes høyere forbruk etter hvert som gradestokken kryper mot kuldegrader.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?