19.05.2015

Sterk spot snudde markedet

(Montel) En overraskende sterk systempris for tirsdag snudde markedet mandag ettermiddag og førte til en prisoppgang på 9,5 prosent på kontrakten for neste uke.

Tirsdagens systempris ble 25,09 EUR/MWh, ned 1,21 euro fra mandag, men likevel over én euro høyere enn det markedet hadde ventet på forhånd.

Etter å ha nådd en ny bunnotering på Q3 15 kontrakten mandag formiddag, snudde markedet da den overraskende sterke spotprisen kom inn. Q3-kontrakten steg med 0,02 euro til 19,45 EUR/MWh.

Så langt denne uken har spoten i snitt ligget på 25,70 EUR/MWh, godt over nivået på 22,20 EUR/MWh som ukeskontrakten gikk til levering før helgen.

Kontrakten for neste uke steg med hele 9,5 prosent mandag og endte dagen på 21,90 EUR/MWh, mens juni-kontrakten steg med 0,75 euro til 19,00 EUR/MWh.

– Det kalde været har økt forbruket, utsatt snøsmeltingen og redusert tilsiget til vannkraftmagasinene. Denne effekten kan ha blitt større enn det markedet trodde, sier krafthandler Kai Vidar Myrhol i Sognekraft.

Varslene viser at temperaturene i Norden i snitt vil ligge 2-3 grader under normalen resten av uken. Dette vil bidra til å holde spotprisene mellom 24-27 EUR/MWh, ifølge Myrhol.

Hvis spotprisene fortsetter å bli sterkere enn forventet, er det duket for ytterligere prisoppgang i juni-kontrakten, ifølge Jens Norberg i Din El.

– Vi ser gang på gang hvordan spotprisen løftes opp mot marginalkostnaden for kullkraftproduksjon så snart vindkraftproduksjonen går ned, skriver Norberg i et notat.

Derfor tror Norberg at kraftprisene i juni snarere vil bli levert nær den gjennomsnittlige systemprisen i mai, framfor det nivået juni-kontrakten handles til i dag.

Værvarslene holder seg derimot 2-5 TWh våtere enn normalen på 3,7 TWh, noe som indikerer at prisene i juli kan bli svært lave når snøsmeltingen setter i gang for fullt. Juli-kontrakten falt 0,15 euro til en ny rekordlav stengningspris på 15,95 EUR/MWh.

 

Gert Ove Mollestad
gert@montel.no

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer

Felles løsning for mobilbetaling i Europa

Hele sju ulike leverandører av betalingstjenester slår seg sammen for å forenkle mobilbetaling i Europa. Vipps er Norges "representant" i dette samarbeidet som blant annet skal bestå av den kinesiske kjempen Alipay.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?