Spotpris (systemprisen) for torsdag 26. september 2013 endte på 32,1 øre/kWh eksklusive mva. For flere dataljer om torsdagens spotpriser; Se kartet nederst på siden.
Som prisene i kartet viser betaler en Oslo kunde på spotprisavtale 31,0 øre/kWh eksklusive mva og påslag, mens en Tromsø kunde betaler 34,4 øre/kWh. For mer detaljer om pris ut til kunde, se spotprisavtalene hos Gudbrandsdal Energi her: Spotprisavtaler.
Spotprisene har økt på noe i den senere tiden for Sør-Norge, mens Midt Norge og Nord-Norge har fått et ytterligere prishopp i engrosprisene (spot). Dette skyldes en svak hydrologisk balanse, relativt tørt vær, lite vindproduksjon samt svak kjernekraftproduksjon i Sverige og Finland. Vi anser en prisoppgang fremover som naturlig ettersom vinteren står for tur. Vi går inn i en tidsperiode med kjøligere vær og høyere forbruk.
Vi har i øyeblikket en magasinfylling på 75,3 % fylling for Skandinavia og en hydrologisk balanse på 15 TWh under normalen.
Normal fyllingsgrad for årstiden er 84,4 %. Underskuddet skyldes en kald og nedbørfattig vinter som har gitt mindre snø i fjellet enn normalt.
Det betyr at det ikke har kommet nok nedbør i sommer til å dekke opp underskuddet fra i vinter.
Høsten har også så langt hatt en tørr utvikling.
Det er i følge EC spådd 3,6 TWh mindre enn normalt med nedbør over Skandinavia neste 10 døgn. Det er spådd kaldere enn normalt det meste av perioden. I følge meteorologen skal det komme inn noe lavtrykksaktivitet i slutten på neste uke.
Den samlede kjernekraftproduksjonen i Skandinavia er begrenset om dagen. Den går på 70 % av full produksjon. 3 reaktorer ligger ute for årlig vedlikehold samtidigt som to reaktorer går på redusert effekt pga av problemer med en ventil og vibrasjonsproblemer i en turbin.
Marginalkostnaden for kull har steget noe den senere tiden, men er fremdeles lav, så det gir kullkraftprodusentene incitament til å produsere.
Det meldes om relativt lav vindkraftproduksjon i Skandinavia de nærmeste dagene.
Det er fare for at strømprisene kan komme til å stige en del når kuldegradene setter inn pga den svake hydrologiske balansen. Værmeldingene er tørre og det er bekymringsfullt for efektbalansen at våre naboland sliter med å få kjernekraftreaktorene på nett.
NB! Kunder som ligger på spotprisavtaler hos Gudbrandsdal Energi avregnes etter Konkurransetilsynets krav om månedlig gjennomsnittlig pris som grunnlag. Et lite påslag på de spotprisene du ser i kartet nedenfor og du har pris ut til kunde eksklusive mva. Mva er på 25%.
Systemprisen er fellesprisen som settes for Skandinavia eksklusive Baltikum. Dernest blir det korrigert for kapasitetsbegrensninger områdene i mellom og spotpris pr. prisområde blir beregnet. Når områdeprisene beregnes er landene i Baltikum med i beregningen. Det settes en spotpris for hver dag. Spotprisen for fredag blir ikke kjent før ca kl.12:30 torsdag. Det er spotprisen som er kraftleve
randørenes fysiske innkjøpspris og det er den prisen kraftprodusentene får når de produserer kraft.
Hydrologisk balanse er summen av vannmengden i magasinene pluss produksjonsrelatert snø som ligger i fjellet og tilsig fra terrenget. Dette måles mot det som er normalt for årstiden.
For mer informasjon om spotprisene . Les her
Jan Jansrud
Markedssjef
Gudbrandsdal Energi
Billig strøm bestilles her: www.ge.no