09.10.2015

Statsbudsjettet: Nå ryker Klimaforliket

(BELLONA) Regjeringen tar ingen tydelige grep for å innfri Norges klimamål. Pengene til omstilling smøres tynt utover og har ikke noe grønt tilsnitt, sier Bellona-leder Frederic Hauge.


– Tine Sundtoft sa i fjor at Norge skulle ta på seg den grønne ledertrøya i klimakampen. Nå ser det heller ut som Regjeringa har skifta til helsetrøye, satt seg i sofaen og tror grønn omstilling er reality-TV vi ikke må forholde oss til, sier Bellona-leder Frederic Hauge.


Han sier at regjeringens forslag til statsbudsjett ikke tar noen skritt mot drastiske utslippskutt.


– Det er et stort gap mellom utslippsmålet i Klimaforliket og hvor mye vi faktisk har kuttet. Regjeringen tar ikke grep for å fylle gapet. Dette er ikke er grønt skifte, bare et grønt ordskifte, sier Hauge forarget.


Norge er midt oppe i en dramatisk omstilling, men dette regjeringen legger ikke opp til at dette blir en grønn omstilling, mener Bellona.


– Vi gleder oss over enkeltsaker som mer penger til CO2-fangst, datasentre og støtte til Enøk, men helheten er milevis unna god nok, sier Hauge.


– Vi må nå feste vår lit til at støttepartiene Venstre og KrF bruker forhandlingene til å sette et tydelig grønt stempel på dette budsjettet. Heldigvis har ikke regjeringen flertall alene, men Venstre og KrF har en enormt stor jobb å gjøre, sier Hauge.


Dette er Bellona misfornøyd med:


-Økt grunnrenteskatt for vannkraft – effektiv skattesats for vannkraftprosjekter er fremdeles høyere enn for petroleumsprosjekter.
-Omstillingspakken er smurt tynt utover og har ikke grønn profil
-Usikkert om skattefradrag for Enøk omfatter de vanligste tiltakene (etterisolering, utskifting av vinduer etc). Borettslag og sameier virker fortsatt utelatt.
-Ingen penger til Difi sitt arbeid på klima- og miljøhensyn i offentlige innkjøp
-Det kommer endelig penger til CO2-fangst, men altfor lite til CO2-lagring.


(Transport)


-Kutt til jernbanen
-Økt moms på tog- buss og fergebilletter
-Ingen endringer i bil- og bensinavgiftene
-Rekordsatsing til veitrafikk
-Ingen satsning på elektrifisering av varetransport
-Regjeringen ser ut til å ha gitt opp arbeidet med å flytte godt fra vei til sjø og bane
-Ingen målrettet satsning for å redusere NOx fra transportsektoren, verken på vei eller sjø
-Puslete satsning på landstrøm. Med dagens bevilgningsnivå vil det ta ca 35 år å få opp det første anlegget for cruiseskip i Oslo.
-Norge er dømt for farlig høy luftforurensning i EFTA-domstolen. Likevel gjør regjeringen ingenting med dette, og følger heller ikke opp Stortingets vedtak om lavutslippssoner og andre tiltak.


Ellen Viseth
ellen@bellona.no

Rapport: Vind- og solkapasitet vil dobles i Sverige før 2030

Fornybarkapasiteten, ekskludert vannkraft, i Sverige er ventet å øke fra 14,8 GW i 2019 til 30,4 GW i 2030, ifølge en ny rapport fra Global Data.

Les mer

Elsikkerhet i Landbruket - Energisenteret

Visste du at nærmere syv av ti branner i landbruket har en elektrisk årsak? Det har Energisenteret i Hunderfossen Eventyrpark tenkt å gjøre noe med.

Les mer

Markedskommentar uke 26 2019

Spotprisene har i uke 26 vært på samme nivå som i forrige uke og har ligget rundt 30 øre/kWh, med mindre variasjoner fra dag til dag.

Les mer

Markedskommentar uke 24 2019

Etter flere uker med store nedbørsmengder er den hydrologiske balansen forbedret med rundt 6 TWh siden starten av juni. Denne uken vil mest sannsynlig ende på normale nedbørsmengder i Norge, men bare rundt halvparten av normalen i Sverige. Fremtidsmarkedet har svekket seg med nesten 2 øre i fronten og rundt et halvt øre på de lengre kontraktene.

Les mer
Skriv hva du leter etter og trykk [Enter]
Hei, kan jeg hjelpe deg med noe?